Rubīna izsaukums uz “Maple Leafs”: cik reāla ir aizsarga debija NHL jau šosezon?

Ceturtdien otro reizi karjerā uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Toronto “Maple Leafs” no fārmkluba tika izsaukts šobrīd labākais latviešu aizsargs Kristiāns Rubīns. Pēc viena treniņa aizvadīšanas viņš tika atgriezts Toronto “Marlies” rīcībā, lai uzreiz dotos izbraukumā. Debija vēl jāpagaida. Kādas ir Rubīna izredzes “Maple Leafs” sistēmā?

Brīdī, kad Kristiāns Rubīns tika izsaukts uz Toronto “Maple Leafs”, spēlētājs arī tika informēts, ka kopā ar NHL komandu tiks aizvadīts tikai viens treniņš, tajā pašā dienā atgriežoties fārmkluba rīcībā. Šāds lēmums tika pieņemts piesardzības nolūkos – savainots bija pamatsastāva aizsargs Treviss Dermots. Viņa izkrišana no ierindas gan bija tikai īslaicīga, jo Dermots piedalījās šonakt aizvadītajā mačā pret čempioni Tampabejas “Lightning”. Pagarinājuma uzvarā uz ledus Dermots aizvadīja nepilnas 18 minūtes.

Ja Dermots nevarētu spēlēt, viņa vietu sastāvā ieņemtu Džastins Hols, bet Rubīns būtu kā pirmais rezervists jeb septītais aizsargs. Atšķirībā no Eiropas hokeja līgām, NHL pieteikumā iekļauj tikai sešus aizsargus, līdz ar to uzreiz bija skaidrs, ka latvietis debiju vēl nepiedzīvos. Tomēr pozitīvi ir tas, ka no fārmkluba tika izsaukts tieši viņš.

Skaidrs – ja no ierindas izkrīt kāds no NHL aizsargiem, pat ja tas ir pirmā pāra spēlētājs, no fārmkluba tiek izsaukts spēlētājs, kurš vislabāk varētu aizlāpīt caurumu trešajā pārī, kamēr vietu pirmajā maiņā ieņemtu kāds no aizsargiem, kurš visu sezonu atrodas “Maple Leafs” aptverē. Fārmklubā nav piemērotāka trešā pāra aizsarga par Rubīnu, un to pierādījis arī šīs sezonas sākums. Liels spēles laiks skaitliskajā mazākumā lieliski parāda, ko Toronto organizācijā domā par latvieša spējām aizsargāties.

Šobrīd “Maple Leafs” sakarā klejo baumas, ka varētu tikt aizmainīts viens no aizsargiem. Sportsnet apskatnieks Niks Kiperioss paudis, ka reālākais kandidāts ir jau pieminētais Hols, kurš ir septītais aizsargs, lai gan saņem divus miljonus dolāru sezonā. Rezervistam tas ir krietni par daudz. Vasarā tika pieņemts lēmums aizsargāt Holu paplašināšanās draftā, tomēr uzticēšanās nav attaisnojusies.

Te gan jāņem vērā, ka Hols ir aizsargs ar nūjas labo satvērienu, kurš spēlē labajā malā, kamēr Rubīns ir kreisās malas aizsargs. Tāpat jāizskata variants, kurā “Maple Leafs” aizmaina Holu, bet atpakaļ saņem citu aizsargu. Tāpēc nav akmenī kalts, ka izmaiņas aizsardzības līnijā nozīmētu izmaiņas Rubīna izredzēs šosezon debitēt NHL.

Nule pie jauna līguma tika Toronto labākais aizsargs Morgans Railijs, kurš pretējā gadījumā pēc sezonas kļūtu par neierobežoti brīvo aģentu un droši vien pamestu “Maple Leafs” nometni. Viņš parakstīja astoņu gadu līgumu par 60 miljoniem jeb 7,5 miljoniem sezonā. Šajā un arī iepriekšējās piecās sezonās Railijs saņēma piecus miljonus. Viņa karjeras rezultativitātes rekords ir 72 punkti 82 spēlēs, un Railijs ir viennozīmīgs Toronto aizsardzības līderis.

Railijs spēlē tieši aizsardzības kreisajā malā. Otrajā maiņā kreisās malas aizsargs ir Džeiks Mazins, kurš šosezon ir “Maple Leafs” vislabāk apmaksātais aizsargs ar 5,625 miljoniem. Viņa līgums ir spēkā līdz 2024. gada vasarai. Secinājums – ielauzties pirmajās divās maiņās vismaz vēl pāris gadus nebūs reāli.

Savukārt trešā aizsargu pāra kreisajā malā spēlē 21 gadu vecais zviedrs Rasmuss Sandīns, kurš pirms pusotra gada tika atzīts par U-20 pasaules čempionāta labāko aizsargu, septiņās spēlēs savācot desmit punktus. Pirms šīs sezonas viņam bija 37 spēļu pieredze NHL, un šīs sezonas ievadā Sandīns piedalījies visās 11 spēlēs. Konkurēt ar savulaik pirmajā kārtā draftētu aizsargu nav viegli, taču nav arī neiespējami.

Pērn NHL sezona bija 56 spēles gara. Vēl pirms gada – 69 līdz 71 spēlei, kā nu kurai komandai, sākoties pandēmijai. Šosezon atkal ir ierastais 82 spēļu formāts. Tas nozīmē gan milzīgu slodzi ķermenim, gan psiholoģisko slogu, jo 21 gada vecumā aizvadīt vienlīdz stabilu sezonu no sākuma līdz galam ir neiespējami.

Rubīns pēc treniņa aizvadīšanas kopā ar “Maple Leafs” uzreiz devās izbraukumā ar Toronto “Marlies”, kas tuvākās pusotras nedēļas laikā aizvadīs spēles Ročestrā, Jutikā un divreiz Čikāgā. Turpinot rādīt tikpat drošu sniegumu, Rubīns paliks pirmais sarakstā starp aizsargiem, kuri nepieciešamības gadījumā tiks izsaukti no fārmkluba.

Iepriekš prognozēju, ka Rubīns NHL pavisam noteikti debitēs tuvāko divu sezonu laikā. Tagad jo reālāks šķiet scenārijs, kurā latvietis “Maple Leafs” kreklu pielaikos jau šajā sezonā. Ja tas piepildīsies, Rubīns kļūs par pirmo nedraftēto latviešu aizsargu, kurš spēlējis NHL.

sportapils