Ķīlnieku krīze beigusies: kāda nākotne gaida “Sabres” pēc Aikela aizmainīšanas?

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Bufalo “Sabres” pagājušās nedēļas vidū beidzot spēra izšķirošo soli un aizmainīja bijušo kapteini Džeku Aikelu, kuram tagad tiks veikta kakla operācija. Lasvegasas “Golden Knights” pretī atdeva divas drafta izvēles un divus uzbrucējus. Kā jaunieguvumi iespaidos Zemgus Girgensona pozīcijas “Sabres” rindās?

Ķīlnieku krīze sākās pēc pagājušās sezonas beigām, kad Džeks Aikels paziņoja par domstarpībām ar Bufalo “Sabres” vadību. Centra uzbrucējs pēdējo spēli aizvadīja 7. martā, kad mačā pret Ņujorkas “Islanders” izcēlās ar rezultatīvu piespēli, bet vēlāk tika iegrūsts laukuma apmalē un iedzīvojās kakla savainojumā. Pēc sezonas noslēguma Aikels sarunā ar medijiem visnotaļ skaidri lika noprast, ka “Sabres” kreklu mugurā vairs nevilks.

Savainojums bija gana nopietns, lai būtu nepieciešama operācija, taču atšķīrās domas par to, kādu operāciju veikt. “Sabres” uzstāja uz kodolsintēzes operāciju – bojātā mugurkaula kakla daļas diska izņemšanu, un tālāk kakla skriemeļi no pretējām pusēm saaug kopā un aizpilda vietu. Tomēr 25% cilvēku, kam veikta šī operācija, pēc desmit gadiem bijusi nepieciešama vēl viena ķirurģiska iejaukšanās. Tikmēr Aikels un viņa pieaicinātie speciālisti uzstāja, ka nepieciešams veikt diska mākslīgās aizvietošanas operāciju. Lai gan sporta pasaulē ir atrodami piemēri, nevienam NHL spēlētājam šāda operācija nav veikta, un “Sabres” negrasījās piekāpties.

Lasvegasas “Golden Knights”, kas maiņā ieguvusi Aikelu, uzreiz pēc tam paziņoja, ka ir ar mieru ļaut centra uzbrucējam veikt viņa iecerēto operāciju. Plānots, ka atlabšana paņems vismaz trīs mēnešus, visticamāk, dzēšot Aikela izredzes pārstāvēt Amerikas Savienotās Valstis olimpiskajās spēlēs, kas sāksies februāra ievadā. Pats hokejists tomēr vēl uzskata, ka cerība pastāv.

Lai iegūtu Aikelu, pretī tika atdoti uzbrucēji Alekss Taks, Peitons Krebss, kā arī 2022. gada drafta pirmās kārtas izvēle (aizsargāta Top 10 gadījumā) un 2023. gada drafta otrās kārtas izvēle. Par centra uzbrucēja iegūšanu cīnījās arī Kalgari “Flames” un Karolīnas “Hurricanes”, bet vairāksolīšanā uzvarēja Lasvegasas piedāvājums.

Sarunas starp “Sabres” un “Golden Knights” sākās jau pirms vairākiem mēnešiem, taču vasarā vienoties neizdevās tāpēc, ka Lasvegasa nebija gatava darījumā iekļaut pirms diviem gadiem pirmajā kārtā draftēto Krebsu. Beigās nācās piekāpties. 20 gadus vecais uzbrucējs pagājušās sezonas izskaņā debitēja NHL un četros mačos tika pie viena punkta. Šajā sezonā viņš aizvadījis deviņus mačus, paliekot bez punktiem. Tāpat viņš divas spēles aizvadīja “Golden Knights” fārmklubā, tur izceļoties ar 0+5.

Nobriestot Krebsam tiek prognozēta otrās vai trešās maiņas centra uzbrucēja loma, kamēr Taks jau šobrīd ir pilntiesīgs NHL spēlētājs. Tiesa, šosezon viņš vēl nav spēlējis, jo starpsezonā tika veikta pleca operācija, un domājams, ka viņš ierindā varētu atgriezties pēc olimpisko spēļu pauzes, tātad februāra beigās. Pagājušajā sezonā 55 spēlēs Taks izcēlās ar 33 punktiem. Jaudīgs labās malas uzbrucējs, kurš var iekļauties arī pirmajā maiņā, bet labā komandā spēlētu otrajā virknējumā.

Vai Bufalo “Sabres” uzvarēja šajā darījumā? Viss atkarīgs no Aikela veselības pēc operācijas. Saka, ka darījumā uzvar tā komanda, kas iegūst labāko spēlētāju, un nav šaubu – ja operācija un atlabšana būs veiksmīga, Aikels no minētajiem trim hokejistiem ir labākais ar milzīgu atrāvienu. “Golden Knights”, tīkojot pēc Stenlija kausa, galvenā problēma bijusi tieši vadošā centra trūkums. Aikela pievienošanās problēmu atrisinātu. Maiņa Marks Stouns – Džeiks Aikels – Makss Pačioretī vienā acumirklī kļūtu par vienu no labākajām visā līgā.

Pirms tam gan jāatrisina situācija ar iekļaušanos zem algu griestiem. Ja tagad visi, ieskaitot Aikelu, būtu veseli, “Golden Knights” par 10,3 miljoniem dolāru pārsniegtu algu griestus. Atšķirībā no citām Ziemeļamerikas lielajām līgām, NHL tas nav atļauts – spēkā ir tā saucāmie cietie algu griesti. Pašlaik situāciju glābj tas, ka vairāki spēlētāji ir savainoto spēlētāju sarakstā. Lasvegasai būs jāatrod varianti, kā aizmainīt vairākus spēlētājus. Klubam gan tas nebūs nekas jauns.

Zemgus Girgensons šosezon spēlējis arī centra pozīcijā, savainojuma dēļ no ierindas izkrītot Kodijam Īkinam, tomēr iepriekšējās sezonās un arī turpmākajos “Sabres” plānos viņš uzlūkojams kā kreisās malas uzbrucējs. Tādējādi Taka un Krebsa ierašanās diez vai reāli ietekmēs latviešu uzbrucēja pozīcijas.

Nupat kļuvis par pirmo Latvijas hokejistu, kurš NHL vienas komandas sastāvā aizvadījis 500 spēles, Girgensons joprojām nav aizvadījis nevienu play-off maču. Ņemot vērā, ka pat Aikelam neizdevās aizvest “Sabres” līdz iedomātajai laimes zemei, māc šaubas, ka tas izdosies Takam vai Krebsam. Taču – kad ieradās Aikels, viņš tika pasludināts par Bufalo glābēju, kuram vajadzēja vienam uz saviem pleciem nest komandu uz priekšu. Tagad situācija ir citāda.

“Sabres” sastāvā un jauno talantu piramīdā ir 14 spēlētāji, kuri atbilst sekojošiem kritērijiem – ne vecāki par 22 gadiem un draftēti pirmajā vai otrajā kārtā. Ieskaitot ar pirmo numuru draftētos aizsargus Rasmusu Dalīnu un Ouvenu Nolanu. Protams, ne visiem izdosies kļūt par NHL spēlētājiem, taču – jo vairāk pieejamo hokejistu, jo lielāka iespēja, ka kāds kļūs par stabilu vērtību pamatsastāvā.

No ķīlnieku krīzes paša sākuma bija skaidrs, ka Bufalo “Sabres” diez vai izdosies izspiest maiņu, kurā klubu varēs nokristīt par uzvarētāju. Aizmainot savu kapteini un pirmās maiņas centru, tas vienkārši nav reāls uzdevums. Izdarīja, ko varēja. Taks un Krebss ir hokejisti, kuri būs “Sabres” pamatsastāvā, taču viņi nav un nekad nebūs Aikela mēroga zvaigznes. Bufalo ir darījuma zaudētāja, bet varbūt tieši tas bija nepieciešams. Svaigs sākums ar jauniem līderiem un jaunām zvaigznēm.

sportapils