NHL aktualitātes: kā klājies latviešiem un vai Ovečkins tiešām var panākt Grecki?

Kopš Nacionālās hokeja līgas regulārās sezonas starta aizritējis vairāk nekā mēnesis, un komandas tuvojas 20 spēļu robežai, kamēr dažas to jau sasniegušas. Atskatīsimies uz latviešu iespēto, kā arī galvenajiem stāstiem no citām komandām.

Girgensons kā labākajās sezonās, Merzļikins sāk karsti

No latviešu pārstāvētajām komandām visaugstāk atrodas Kolumbusas “Blue Jackets”, kas septiņas no savām desmit uzvarām izcīnījusi ar Elvi Merzļikinu vārtos. Latvijas izlases pirmais numurs sāka vareni – ar četrām uzvarām pēc kārtas, šajā nogrieznī atvairot 95,2% metienu. Turpinājumā piebremzēja gan viņš, gan visa “Blue Jackets” komanda, kuras jaunā aizsardzības līnija liek vārtsargiem pasvīst. Kolumbusa atrodas play-off pozīcijā, bet tur noturēties būs grūts uzdevums.

Tikai vienu vietu zemāk atrodas Pitsburgas “Penguins”, kas traumu un Covid-19 saslimšanu fonā tikusi pāri grūtākajam. Kapteinis Sidnijs Krosbijs, kuram neilgi pirms sezonas tika veikta operācija, ierindā atgriezās tikai uz vienu spēli, lai uzreiz nonāktu veselības un drošības protokolā. Bija brīdis, kad no pamatsastāva centriem ierindā bija palicis tikai Teodors Bļugers. Viņš 18 mačos izcēlies ar septiņiem punktiem, teju pusi iekrājot NHL karjeras rezultatīvākajā spēlē – 2+1 izbraukuma uzvarā pret Monreālas “Canadiens”. Jāpiezīmē, ka Pitsburgai ir labākais mazākums līgā.

Pēc karstā sākuma strauji nobremzējusi Bufalo “Sabres”. Pirmajās septiņās spēlēs Zemgus Girgensons kopā ar komandas biedriem guva piecas uzvaras, bet sekojošajos 11 mačos uzvarēts tikai divreiz, Austrumu konferences kopvērtējumā slīdot arvien zemāk. Visu pagājušo sezonu izlaidušais Girgensons ierindā atgriezies jaudīgi. Viņa rezultativitātes ritms – 0,5 punkti spēlē – saskan ar karjeras labāko sezonu, kad 61 spēlē izdevās gūt 30 punktus. Redzot, kāda ir viņa loma komandā – ja izdosies izvairīties no savainojumiem, flirtēšana ar 30 punktu robežu nebūt nav neiespējama.

Arī Sanhosē “Sharks” sāka labāk nekā turpināja. Rūdolfs Balcers pirmos vārtus guva jau atklāšanas spēlē, un “Sharks” sezonu ievadīja ar četrām uzvarām pēc kārtas. Tikpat izdevās izcīnīt sekojošajās 13 spēlēs kopā. Latvijas talantīgākais uzbrucējs nostiprinājies starp “Sharks” Top6 uzbrucējiem, lielākoties spēlējot otrajā maiņā ar Tomāšu Hertlu, bet pēc Jonatana Dalēna izkrišanas tiekot pacelts uz pirmo virknējumu līdzās lielajiem vaļiem – kapteinim Loganam Kutūram un teicamu sezonu aizvadošajam Tīmo Meieram. “Sharks” atrodas divus punktus ārpus play-off zonas, un jādomā, ka pirmssezonas prognozes piepildīsies – tā nav komanda, kuru pieskaita reālām izslēgšanas spēļu pretendentēm. Sastāvā ir pārāk daudz nepilnību.

Ovečkins turpina medīt Grecki

Aleksandrs Ovečkins arī 36 gadu vecumā ir starp labākajiem hokejistiem pasaulē. Viņš jauno sezonu sācis ar 15 vārtiem un 30 punktiem pirmajās 19 spēlēs, Veina Grecka gūto vārtu rekorda labošanai izskatoties arvien reālāk. Ovečkins sezonu sāka NHL vēsturē labāko snaiperu saraksta septītajā vietā, bet drīz vien tika garām Marselam Dionam un Bretam Halam, uz kādu laiciņu piezemējoties piektajā pozīcijā. Līdz priekšā esošā Jaromīra Jāgra noķeršanai ir 21 vārti. Ja Jāgra noķeršana ir tikai laika jautājums, tad Grecka sakarā jāņem vērā matemātika.

Pašlaik abus šķir 149 vārtu guvumi. Ovečkins līdzšinējā karjerā vidēji spēlē iemetis 0,61 vārtus. Ja tempu izdosies noturēt, rekorda labošanai būs nepieciešamas 244 spēles, kas ir nepilnas trīs sezonas no šā brīža. No vienas puses – jāņem vērā vecuma faktors un jāprognozē, ka Ovečkina rezultativitāte kritīsies. No otras – viņš jau iepriekš pierādījis, ka spēj dominēt, kad neviens to vairs negaida. Greckim piederošais rekords – viens no tiem, kas tika uzskatīts par neaizskaramu – ir briesmās.

Vai NHL lielākajai zvaigznei jāaizveras?

Kamēr NHL galvenā zvaigzne Konors Makdeivids turpina dancot apkārt pretiniekiem un gūt vārtus, kas sajūsmina visu hokeja pasauli, turpinās diskusijas par noteikumu pārkāpumiem, kas netiek fiksēti pret viņu. Bijušais Elvja Merzļikina treneris Džons Tortorella šajā sezonā kļuvis par ESPN televīzijas ekspertu un Makdeivida kritikai, kas tika veltīta tiesnešu virzienā, atbildēja lakoniski: “Aizveries! Nerunā par to.” Tālāk Tortorella pauda uzskatu, ka Makdeividam jāmaina savs spēles stils, jo izslēgšanas spēlēs nebūs iespēja sabombardēt pretinieku vārtus.

Kādēļ? Jo play-off laikā noteikumu pārkāpumi tiek fiksēti vēl retāk. Svaigākais piemērs ir tieši Makdeivids. Pagājušajā sezonā četros izslēgšanas mačos pret Edmontonas “Oilers” kapteini netika nosvilpts neviens noteikumu pārkāpums. Jebkurš hokeja fans, kurš kaut reizi redzējis maču ar Makdeivida dalību, viņa ātruma pārsvaru pret sāncenšiem, sapratīs, cik ačgārni tas izklausās. Noteikumiem nav jābūt izdevīgiem zvaigznēm, taču jābūt tādiem, kas ļautu zvaigznēm parādīt savu pilno spēju gammu.

“Canucks” turpina grimt

Pirms desmit gadiem Vankūveras “Canucks” bija dominējoša komanda – vismaz regulārajā sezonā. Ar katru nākamo gadu līmenis krities, un izskatās, ka piekto reizi pēdējo sešu sezonu laikā nāksies palikt bez izslēgšanas spēlēm. Lielākoties nežēlastībā krīt galvenie treneri, taču “Canucks” gadījumā, ja ripos galvas, pirmais būs ģenerālmenedžeris Džims Benings. Lielisks skauts, kurš draftā prot atrast apslēptos talantus, taču brīvo aģentu parakstīšana un maiņu darījumi nav viņa striprākā puse.

Tas visiem bija skaidrs jau pirms vairākiem gadiem, bet kārtējais apstiprinājums tika gūts šovasar. Tika aizmainīti uzbrucēju Luī Ēriksons, Džejs Bīgls un Antuāns Rusels – trīs briesmīgi līgumi, kuri beigsies pēc šīs sezonas. Tā vietā, lai sagaidītu līgumu iztecēšanu un pēcāk mestos cīņā ar baltu lapu, Benings nolēma rīkoties gadu agrāk, viņus aizmainot pret Oliveru Ekmanu-Lārsonu. Savulaik viens no labākajiem uzbrūkošajiem aizsargiem, bet – tā ir pagātne. Viņa līgums par 7,26 miljoniem sezonā ir spēkā līdz 2027. gada vasarai. Aizsargs, kurš vairs nav uzvaru kaldinātājs… Jautājums ir nevis vai, bet kad formā: kad Vankūverā ripos galvas?

Labā ziņa: kopā ar Ekmanu-Lārsonu darījumā tika iegūts uzbrucējs Konors Gārlands, kurš parūpējās par ļoti amizantu video klipu.

Favorītus turpina vajāt traumas

Negaidīti ārpus play-off zonas atrodas Kolorado “Avalanche”, kas daudzu acīs pirms sezonas bija galvenā favorīte uz Stenlija kausu. Uz ilgāku laiku no ierindas izsists uzbrukuma līderis Neitans Makinons un atkal smadzeņu satricinājums ir talantīgajam aizsargam Bouvenam Bairamam.

Traumas liegušas labāko sniegumu parādīt arī divkārtējai čempionei Tampabejas “Lightning”. Vispirms savainojumā iedzīvojās komandas labākais malējais uzbrucējs Ņikita Kučerovs, bet nule uz vismaz mēnesi zaudēts arī pirmās maiņas centrs Breidens Points.

Tomēr visbūtiskākos zaudējumus traumu dēļ piedzīvojusi Lasvegasas “Golden Knights”, kas uz brīdi bija palikusi bez četriem no sešiem pirmo divu maiņu uzbrucējiem. Tagad ierindā atgriezies kapteinis Marks Stouns, bet joprojām savainoti ir Makss Pačioretī, Viljams Kārlsons un Žonatans Maršeso. Labā ziņa – maiņā no Bufalo “Sabres” iegūtajam Džekam Aikelam operācija aizritējusi veiksmīgi, un viņa atgriešanās laukumā gaidāma regulārās sezonas beigās. Ja visi būs veseli, Rietumu konferencē ies patiešām karsti.

sportapils