Iesildīšanās beigusies. Pirmais pārbaudījums – līdz šim neuzveiktā Serbija

Latvijas nacionālā vīriešu basketbola valstsvienība šovakar uzsāks FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīru, kur pulksten. 21:00 izbraukumā tiksies ar Serbiju. Vēl šajā apakšgrupā spēlē Beļģija un Slovākija. Kādas ir mūsējo izredzes un kādu sastāvu izvēlējies Luka Banki?

Iesildīšanās ir beigusies

Latvijai šī kvalifikācija bija jāsāk neierasti agri, vasarā spēlējot pirms kvalifikācijas kārtā pret Baltkrieviju un Rumāniju. Uzvaras tika izcīnītas visos mačos, tiesa, vienā gan lielu daļu spēles laika nebija pilnīgas pārliecības, ka uzvara mums noteikti atnāks. Arī zaudējums neko daudz nenozīmētu, jo tālāk soļoja divas no trīs vienībām.

Tomēr no kritikas viļņa izdevās izvairīties un kopumā Banki atstājis pozitīvu iespaidu. Viņš ar izlasi sāka iepazīties jau vasaras sākumā, kad atkal tika rīkoti kopīgie treniņi un aizvadīta arī pārbaudes spēle pret Poliju, kur pagarinājumā zaudēts. Bija mači arī ar slovākiem. Mačos ar baltkrieviem un rumāņiem Banki parādīja, ka spēlētājiem dod tiesības kļūdīties, uzreiz viņus nenomainot, kā to darīja viņa priekšgājējs. No otras puses – tās tomēr nebija Latvijas līmeņa komandas, bet īstie pārbaudījumi sāksies tikai tagad. Vai Banki būs tiem gatavs? Starp citu, treneris sācis strādāt arī Itālijas A Sērijas klubā “Pesaro”, taču apgalvo, ka pietiekami daudz laika paliks arī izlases vajadzībām.

Uz to arī intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā basket.lv norādīja Banki: “Spēle Belgradā būs jauns un nopietns izaicinājums. Laiks kāpt nākamajā līmenī. Salīdzinot ar iepriekšējo spēļu ciklu, klāt nākuši vairāki jauni spēlētāji, kuriem ļoti ātrā laikā jāpanāk partnerus. Viņu iesaistīšana ir daļa no izaicinājuma, ar ko saskaras visas nacionālās izlases, tāpēc laika trūkums nav izmantojams kā attaisnojums. Pieredzējušie spēlētāji un mūsu profesionālā komandas vadība labi palīdz jaunajiem iejusties, būsim gatavi cīņai.”

Serbijas izlase – līdz šim neatminēta mīkla

Serbijas vārds basketbolā runā pats par sevi – viņi ir divkārtēji Pasaules kausa uzvarētāji, Eiropas čempionātos ir pilns medaļu komplekts, ir arī olimpiskās godalgas. Varam vēl pievienot klāt klišejisko frāzi “viņi var uztaisīt līdzvērtīgi spēcīgas vismaz pāris četras vai piecas izlases”, kur daļa taisnības varbūt arī ir. Latvijas izlasei Serbiju nav izdevies uzvarēt vēl ne reizi, kopējai bilancei esot 0-8. No Eiropas izlasēm Latvija nav spējusi nekad pieveikt tikai vēl Spāniju.

Arī serbi, loģiski, jo ULEB un FIBA turpina dzīvot konfliktā, nebūs optimālajā sastāvā. Sākotnēji sastāvam pretinieki bija pieteikuši pat astoņus spēlētājus ar Eirolīgas pierakstu, bet ierindā būs viens no “Crvena Zvezda”, kura spēles laiks ir 11 minūtes. Liela pārstāvniecība ir no Belgradas “Partizan” vienības, kuru ikdienā pārstāv arī Rodions Kurucs. Kopā no paplašinātajā kandidātu sarakstā no 17 dalībniekiem iekļauti seši. Jāatzīmē, ka Belgradas klubs sezonu iesācis veiksmīgi – Adrijas līgā iekrājot bilanci 8-1, bet ULEB Eirokausā 4-1.

No šī brīža Serbijas sastāva vispazīstamākais noteikti ir saspēles vadītājs Milošs Teodosičs, kurš ikdienā pārstāv ULEBA Eirokausa klubu “Virtus”, bet iepriekš spēlējis CSKA un NBA, kur gan sevi neizdevās apliecināt. Ar pāris sezonu pierakstu Goldensteitas “Warriors” atzīmējis centrs Alens Smagailičs, kurš tagad ir Kuruca komandas biedrs, kurš šobrīd spēlē labi – vidēji 10,1 punkts un 6,6, atlēkušās bumbas. Saprotams, ka viss sastāvs serbiem ir bīstams – “Partizan” ir viena no vadošajām komandām šobrīd Eirokausā, kas ir pēc hierarhijas otrais spēcīgākais klubu turnīrs Eiropā, līdz ar to līmenis būs ļoti augsts.

Pilnu Serbijas izlases sastāvu varat apskatīties ŠEIT.

Ko pretī liks Latvija – atgriežas Kurucs un Pasečņiks

Banki iepriekš nosauca paplašināto 15 kandidātu sarakstu, taču vēlāk dažādu apstākļu dēļ bija jāievieš korekcijas. Artūrs Strautiņš nevarēja palīdzēt slimības dēļ, bet Mārtiņu Meieru treneru korpuss šajā logā neredzēja sastāvā. Vismaz tā rakstīja Meiers savā “instagram” profila “stāstiņā”… Viņu vietā tika izsaukti Mārtiņš Laksa un pieredzējušais Kaspars Bērziņš, kurš šo sezonu spēlē Eirokausa vienībā “Lietkabelis”.

Sastāvā redzēsim arī Dairi Bertānu (“Real Betis”, Spānijas ACB), Rihardu Lomažu (“Yukatel”, Turcija), Aigaru Šķēli (“s.Oliver”, Vācija), Arti Ati un Kristeru Zoriku (abi “VEF Rīga”), iepriekš pieminētos Kurucu un Pasečņiku (spēlē kopā ar Bertānu), Mareku Mejeri (“Parma”, VTB līga), Andreju Gražuli (“Allianz Trieste”), kā arī Klāvu Čavaru (“Astoria”, Polija).

Mājās Banki nolēma atstāt Artūru Žagaru (“Joventut”, Spānijas ACB), Tomu Leimani (“Odessa”, Ukraina) un Mārci Šteinbergu (“Manresa”, Spānijas ACB).

Gan Kurucs, gan Pasečņiks pēdējo reizi izlases kreklus vilka 2019. gada FIBA PK kvalifikācijā (tā notika vēl gadu iepriekš), tādējādi tā būs abu atgriešanās pēc ilgākas pauzes. Kurucam tās aizvien ir vienīgās spēles izlases rindās, bet pie punktiem viņš tā arī toreiz netika. Ar lielu ticamību var teikt, ka šoreiz viņam to vajadzētu iespēt.

Latvija šajā mačā nebūs favorīte un daudzu ekspertu ieskatā Serbijai vajadzētu gūt drošu panākumu, tomēr šī izspēles kārtība (bez labākajiem pieejamajiem spēlētājiem) ik pa laikam nes kādus pārsteigumus. Par vienu no tādiem parūpējās pati Latvija, kad nespēja uzveikt Bulgāriju, divreiz zaudējot un paliekot bez Eiropas čempionāta finālturnīra… Šī noteikti ir pēdējā iespēja aktuālajai paaudzei izcīnīt tiesības piedalīties kādā no lielajiem forumiem un tur, nokomplektējot ar labākiem spēlētājiem, pacīnīties par ko lielu.

Ja skatāmies no izlases “savtīguma” prizmas, tad spēlētāju individuālie atpakaļ – soļi karjerās, kā piemēram, Daira Bertāna nespēlēšana vairāk Eirolīgā, līdzīgi kā Lomažam plus Kurucs un Pasečņiks, kas vēl nesen bija NBA komandu pierakstos, palielina mūsu izredzes kvalificēties lielajiem turnīriem, jo uz pēdējiem trīs (EČ, PK un OS) neesam tikuši. No otras puses – tas var norādīt uz to, ka iepriekš apjūsmotais ārzemju leģions sāk ievērojami sarukt, ja runājam par “augstākajiem plauktiem”. Un vai arī tad, ja mēs kvalificēsimies, būsim starp favorītiem, kā mums patika uzskatīt vēl gadu, divus un pat četrus atpakaļ.

Lai nu kā, Banki šo grupu nosauca par grūtāko no visām astoņām. Vienlaikus Latvijai ir labas izredzes pacīnīties par kvalificēšanos.

Grafiks un izspēles kārtība

Pēc viesošanās Belgradā Latvijas izlase Rīgā atgriezīsies nākamās dienas pēcpusdienā, bet otrajā kārtā tā “Arēnā Rīga” (29.11.) uzņems Slovākiju, ar kuru šovasar jau ir spēlēts pārbaudes mačos un svinēti panākumi. Jāpiebilst, ka uz spēli covid19 noteikto ierobežojumu dēļ drīkst ierasties vien maksimums 500 skatītāju, bet biļetes jau ir izpārdotas. Vismaz kāds atbalsts būs!

Nākamais logs paredzēts februāra beigās, kur Latvija divreiz (mājās un izbraukumā) tiksies ar Beļģiju, bet noslēdzošais logs tiks aizvadīts jūnija beigās/jūlija sākumā, kad Rīgā viesosies Serbija un būs jādodas uz Slovākiju.

Kvalifikācijas pamatturnīrā 32 izlases sadalītas astoņās grupās pa četrām vienībām. Nākamajā kārtā iekļūst trīs labākās komandas, uzvaru un zaudējumu bilanci ar pārējām divām grupas komandām ņemot līdzi. Pretī ir trīs komandas no citas grupas, bet beigās no sešām komandām otrajā kārtā ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu, kas norisināsies trīs valstīs – Japānā, Indonēzijā un Filipīnās – iegūs 12 Eiropas izlases. Jāatzīmē, ka Latvijai līdz šim nav izdevies kvalificēties šim turnīram, pēdējā atlasē piedzīvojot sāpīgu neveiksmi divu spēļu summā (tiešie pretinieki) pret Melnkalni.

sportapils