Transpersona pārspēj sieviešu peldēšanas rekordus, izraisot negatīvu reakciju

Arvien biežāk uzmanības lokā nonāk transpersonas jeb cilvēki, kas dzīves laikā mainījuši dzimumu. Pavisam nesen transpersona uzstādīja jaunus peldēšanas rekordus Pensilvānijas universitātē, taču šis gadījums izraisīja diskusijas sociālajos tīklos.

Lia Tomasa, kura pirms dzimuma maiņas bija zināma kā Vils Tomass, iepriekš kā vīrietis piedalījās peldēšanas sacensībās universitātē. 22 gadus jaunā sieviete piedalījusies vairākos pasākumos jaunajā veidolā, ieskaitot sacensības starp Kornelas un Pensilvānijas universitātēm novembra beigās.

200 metru brīvajā stilā Tomasa uzrādīja laiku 1:43:47, bet 500 metru brīvajā stilā laiks bija 4:35:06, turklāt noskaidrojās, ka abi rezultāti bijuši Pensilvānijas universitātes rekordi, tādējādi Tomasa nokļuvusi vēstures grāmatās.

Nav skaidri zināms, kad notika dzimuma maiņu, taču “The Daily Mail” vēsta, ka 2019. gada novembrī bija pēdējā reize, kad Tomasa kā vīrietis piedalījās sacensībās. NCAA noteikumi paredz, ka vismaz gadu nepieciešams lietot testosteronu samazinošus medikamentus, lai varētu sacensībās piedalīties kā sieviete.

“Tas nav mainījis manas iespējas sportot,” dzimuma maiņu komentē Tomasa. “Iznākšanas laiks kā transpersonai bija pilns neskaidrību un nezināmā arī tajās jomās, kas parasti ir stabilas.” Uzzinot par Tomasas rekordiem, sociālajos tīklos sākās viedokļa izteikšanas, ka tam nemaz nevajadzētu notikt.

“Protams, ka sieviešu rekordi tiek pārspēti. Lia pirmos trīs gadus piedalījās sacensībās kā vīrietis. Tas nav pareizi!” rakstīja trenere Linda Bleida. Arī citi cilvēki apgalvoja, ka cilvēkiem, kas sākotnēji bijuši vīrieši, nevar ļaut piedalīties sacensībās kā sievietēm un ka tas ir absurds. Kopumā deviņi ASV štati izlēmuši aizliegt transpersonam piedalīties sieviešu sacensībās skolās.

sportapils