ASV sieviešu futbola izlase tiesā izcīna 24 miljonus

Nav nekāds noslēpums, ka vīriešu un sieviešu sportā atalgojums ir krietni vien atšķirīgs. Lielu soli pretī vienlīdzīgai samaksai veikusi ASV dāmu futbola izlase, kas uzvarēja sešus gadus ilgā tiesā, tādējādi tiekot pie 24 miljoniem ASV dolāru.

Sieviešu izlases futbolistes jau sešus gadus tiesājas ar ASV futbola galveno organizāciju par to, lai par spēlēšanu būtu tāda pati samaksa kā vīriešiem. Otrdien tika pavēstīts, ka abas puses panākušas vienošanos, kā rezultātā federācija spēlētājām samaksās 22 miljonus ASV dolāru kā kompensāciju.

Vēl divi miljoni tiks novirzīti spēlētāju fondam, kas domāts pēc karjeras beigām. Abas puses ir tuvu tam, lai atalgojums būtu izlīdzināts, jo atliek tikai vienoties par kolektīvo līgumu. Kad tas tiks noslēgts, dāmas par spēlēšanu pārbaudes mačos, turnīros un Pasaules kausā saņems tikpat daudz kā vīri.

“Mēs esam ļoti priecīgas,” saka ASV izlases uzbrucēja Megana Rapino. “Mēs uzskatām šo par lielu uzvaru, kas acīmredzami ir atkarīga no kolektīvā līguma parakstīšanas, taču turpmāk samaksa par visu būs vienāda.”

“Godīgi sakot, tas izklausās neticami,” turpina Rapino. “Jūtu, ka man mazliet jāpakāpjas atpakaļ, ilgu laiku esam bijuši “ierakumos”. Domāju, ka nemaz nespēju aptvert, cik šis viss ir nozīmīgi. Mūsu paaudzei šis ir ļoti svarīgi, zinot, ka atstāsim šo spēli labākā vietā nekā tā bija.”

Sākotnēji futbolistes tiesā pieprasīja 67 miljonus, taču arī 24 miljonu iegūšana ir vēsturisks brīdis.

sportapils