Vēstures atcerēšanās – vietu UEFA Čempionu līgā varētu noteikt iepriekšējie panākumi

Potenciālo pārmaiņu priekšā ir spēcīgākais futbola klubu turnīrs UEFA Čempionu līga. Šajā nedēļā varētu tikt virzīts jautājums par kvalificēšanos noteikumu pārmaiņām, un priekšlikums būtu, ka tiktu vērtēti vēsturiskie rezultāti.

Jau pirms gada bija runas par šādu iespējamo kvalifikācijas formātu, bet tobrīd sākās haoss ar Eiropas Superlīgu, līdz ar to prioritāte bija tā turnīra nepieļaušana. Pagājis gads, un sarunas par kvalificēšanās izmaiņu ieviešanu varētu atsākties.

Eiropas klubu asociācija, kuras sastāvā ir desmit Anglijas Premjerlīgas komandas, centīsies pārliecināt galveno futbola institūciju, ka kvalificēšanos prestižākajam Eiropas klubu turnīram vajadzētu noteikt pēc UEFA koeficienta nevis pēc vietas turnīra tabulā sezonas beigās nacionālajā čempionātā. Koeficients darbotos pēc līdzīga principa kā FIFA pasaules rangs, un tiktu ņemti vērā pēdējo piecu gadu rezultāti.

Pašreizējā līdere pēc koeficienta būtu Minhenes “Bayern”, kam sekotu Mančestras “City”, “Liverpool” un Londonas “Chelsea”. Pirmajā desmitniekā ir arī Spānijas grandi Madrides “Real” un “Barcelona”, Turīnas “Juventus” un Mančestras “United”.

Komandas, kuras sezonu noslēgtu ārpus Čempionu līgas vietām nacionālajos čempionātos, taču kvalificētos Eiropas līgai vai uzvarētu nacionālos kausus, savā starpā sacenstos par divām vietām Čempionu līgā, kas tiktu noteiktas pēc koeficientiem.

Visticamākais, ka jautājums tiks celts gaisā šonedēļ, kad Vīnē norisināsies UEFA ģenerālās asamblejas tikšanās. Satraukums par sportisko integritāti, protams, paliek, bet UEFA prezidents Aleksands Čeferins nesen centās nomierināt klausītājus, sakot, ka jebkuras izmaiņas Čempionu līgas kvalifikācijas sistēmā dotu vairāk vietas vidēja lieluma un mazajām līgām.

Koeficientu ieviešana noteikti palīdzētu Eiropas lielo līgu komandām, un tas būtu kā drošības spilvens gadījumos, kad aizvadīta viena neveiksmīga sezona. Anglijas Premjerlīgā 6. vietu pašlaik ieņem Mančestras “United”, kas nozīmētu palikšanu vispār bez Eirokausiem nākamajā sezonā, taču koeficientu sistēma nodrošinātu vietu Čempionu līgā.

sportapils