Porziņģis Vašingtonā – uzlabots Ņujorkas “ēras” atkārtojums vai īsa pietura?

Pagājis laiks kopš Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) noslēdzās maiņu darījumu laiks, kur pēdējā dienā negaidīti komandas ar vietām apmainīja divi latvieši. Kristaps Porziņģis kopā ar nākotnes drafta otrās kārtas izvēli no Dalasas “Mavericks” tika aizmainīts uz Vašingtonas “Wizards” vienību. Pretējā virzienā devās Dāvis Bertāns un Spensers Dinvidijs. Kura organizācija no šī darījuma ir ieguvēja un kādi ir patiesi šādas rokādes iemesli? Vai latviešiem šī maiņa nākusi par labu, un kāda solās būt nākotne? Par to materiāla turpinājumā. Koncentrēsimies uz Porziņģa situāciju un nākotnes perspektīvām.

Patiesība vienmēr nāk gaismā?

Viedokļi par šo maiņu dalījās. Daudziem Porziņģa aizmainīšana bija pārsteigums, daudziem šķita, ka tas agri vai vēlu notiks. Vēl viena versija bija tāda, ka Porziņģim ar Luku Dončiču nav labas attiecības. Par to liecinājusi it kā ķermeņu valoda. Par piemēru var minēt vienā no spēlēm Dončiča realizēto pēdējo sekunžu metienu, kas nodrošināja uzvaru. Visi komandas biedri steidzās apkampt Dončiču, kamēr Porziņģis stāvēja vien ar gaisā paceltā rokām. Tāpat pērnā gada “play-off” laikā Lukam nav paticis, ka Porziņģis to laikā (lai gan starpā bijušas vairākas brīvas dienas) it kā apmeklējis kādu nakts dzīves iestādi.

Protams, šī ir tikai viena spēles momentu kompilācija, tomēr nevar noliegt – Lukam bumba rokās ir kā pielipusi, savukārt arī Porziņģim tā ir nepieciešama, lai varētu dot komandai pienesumu. Par to varēja pārliecināties aizvadītās sezonas “play-off” sērijā pret Losandželosas “Clippers”. Kur tā brīža galvenais treneris Riks Kārlails bija izdomājis, ka Porziņģim jāstāv stūrī, tādējādi atbrīvojot vietu soda laukumā. Rezultātā slaidais latvietis iekrāja vidēji 13,1 punktu un 5,4 bumbas zem groziem. Un tas viss 33 minūšu laikā ik maču. Salīdzinājumam – gadu iepriekš “burbulī” Porziņģis guva par 10,6 punktiem vairāk, bet… nospēlēja tikai trīs no septiņiem mačiem, turklāt vienā tika nepamatoti priekšlaicīgi izraidīts no spēles.

Interesanti par šo situāciju iepriekš pēc sērijas ar “Clippers” bija izteicies ESPN analītiķis un NBA čempions Kendriks Pērkins: “Ir jāmaina treneris! Nevainojiet Porziņgi. Viņš ir puisis, kurš pērn “burbulī” vidēji meta gandrīz 30 punktus, bet tagad netiek pietiekami iesaistīts uzbrukuma veidošanā, lai būtu veiksmīgs. Bumbai nav jāatrodas 98% laika Dončiča rokās. Pagājušajā gadā viņi bija viens no rezultatīvākajiem duetiem līgā. Dodiet bumbu Kristapa rokās, zīmējiet uz viņu kombinācijas, lieciet viņam justies, ka viņu šeit vēlas. Lūk, tā ir īstā problēma. Tāda pati, kāda bija Hjūstonas “Rockets” ar Džeimsu Hārdenu un Raselu Vestbruku, kad Hārdenam visu laiku bumba bija pielipusi pie plaukstām. Dodiet Porziņģim bumbu un tad jūs varēsiet no viņa prasīt 20+10 katru vakaru.” Un kā zinām, treneru maiņa notika. Tiesa, Kārlails nolēma aiziet pats un pieņemt Indiānas “Pacers” piedāvājumu.

Kā vēlāk izteicās pats Porziņģis: “Es tikai darīju, ko man lika. Jutu, ka varēju dot lielāku pienesumu komandai, bet tāda bija mūsu stratēģija.” Kad ir vēlme ko noskaidrot, jāvēršas pie mātes statistikas. Kura saka – Porziņģis pērn regulārajā sezonā vidēji mačā bumbai pieskārās 59,4 reizes. Salīdzinājumā ar “Knicks” laiku, īpaši lielas starpības nav, jo tad viņa pirksti oranžo gumijas formējumu ik maču nogrābstīja 61 vienu reizi. Savukārt “play-off” aina bija skaudra – kritums uz 35,9 pieskārieniem.

Runājot par šo tēmu, netieši, visticamāk, par Porziņģi izteicās Dorians Finnijs – Smits: “Domāju, ka šobrīd viens no otram prasām daudz lielāku atbildību uz laukuma par lietām, ko darām. Kā var redzēt, un arī es to personīgi jūtu, komandā vairs nav greizsirdības.” Interesanti, ka tieši Finnijs – Smits neilgi pēc maiņas pateica, ka Porziņģis ir viņa čalis (my dog) un vēl visu labāko.

Vēl viens no iemesliem, kas kuluāros izskanējis, bija, ka “Mavericks” šādi ieguvusi divus līgumus, no kuriem būs salīdzinoši viegli tikt vaļā, ja radīsies tāda nepieciešamība. Kluba ģenerālmenedžeris Niko Harisons atkal pateica šādi: “Manā uztverē lielākais ieguvums Porziņģa aizmainīšanai ir tāds, ka pretī saņēmām divus spēlētājus, kas palielina rotāciju. Galvenais, ko mēs ar šādu maiņu varējām iegūt, ir tas, ka vienu basketbolistu pārvērtām divos, tādā veidā aizpildot dažus mūsu trūkumus.”

Citi apskatnieki norādīja, ka pie vainas ir Porziņģa traumu vēsture. Kas ir gara…

Kas interesanti – jau pērn pēc sezonas vairāki Ziemeļamerikas mediji ziņoja, ka par Porziņģi pastiprinātu interesi izrāda “Wizards”, tikai tobrīd komandā vēl atradās Rasels Vestbruks. Maiņai bija grūti notikt. Tagad kļuvis zināms, ka “Mavericks” vēlējās veikt darījumu arī ar Toronto “Raptors” un iegūt Gariju Trentu apmaiņā pret latvieti. Taču Kanādas klubs nepiekrita. Un var saprast, jo Trents aizvada labāko sezonu karjerā, vidēji gūstot 18 punktus, tālmetienus realizējot ar 37,4% precizitāti.

Dinvidijs un Bertāns atklāti par situāciju Vašingtonā

Spensers Dinvidijs līgumu ar “Wizards” parakstīja neilgi pēc tam, kad Vestbruks tika aizsūtīts uz Losandželosas “Lakers”. Līguma summa bija gana solīda – 54,3 miljoni ASV dolāri uz trīs sezonām. Aizsargs, kurš var spēlēt abās pozīcijās, tika plānots kā otrā vijole aiz Bredlija Bīla. Un arī sākums komandai bija labs, ko neviens negaidīja. Bilance 10-3, bet pēc tam sākās, kā tagad redzam, neatgriezenisks kritums. Kopš tā laika līdz 31. martam bilance bijusi 23 uzvaras un 40 zaudējumi…

Preses konferencē, kur “Mavericks” iepazīstināja ar jauniegūtajiem spēlētājiem, abi bija atklāti par situāciju “Wizards” nometnē. Dinvidijs nekautrējas teikt: “Protams, ka esmu pateicīgs par pavadīto laiko Vašingtonā un doto iespēju. Un nekad neesmu izteicies slikti par komandu. Bet tas, kā tiku izgrūsts ārā pa durvīm, tas, protams, nedaudz sāp.”

Viņš turpināja: “Kad mana loma spēles taktikā mainījās, un man lūdza izdarīt vairāk piespēles un noņemt gāzes pedāli no punktu gūšanas – es to nesapratu. Kāpēc? Es taču guvu punktus! Bet tādiem puišiem kā [Kails] Kuzma un [Kentajus] Kaldvels – Poups arī vajadzēja savus metienus. Un es pateicu – ziniet, es jau esmu ticis pie naudas. Tas viss ir par to, ka jums vajag tikt pie sava daudzuma metieniem, labi, nav problēmu.”

Zīmīgi, ka Kaldvels – Poups neilgi pēc maiņas pateica, ka komandas neveiksmēs vainojamas atsevišķu indivīdu ego izpausmes… Tāpat viena no versijām bijusi tāda, ka Dinvidijs neatrada īsto “ķīmiju” ar “Wizards” līderi Bredliju Bīlu, un to varēja arī redzēt laukumā. “Jebkurā gadījumā tikt izmestam tā vienkārši ārā, tā ir traka sajūta. Neko vairāk es nevaru piebilst,” sacīja Dinvidijs.

Savs redzējums par komandas neveiksmēm bija arī Dāvim Bertānam: “Neskaitot pāris spēlētājus, kuriem bija atvēlētas galvenās lomas uzbrukumā, pārējie bija vienā līmenī. Netika iedalītas konkrētas lomas pārējiem. Daudzi nemaz nezināja, kāda viņu loma ir. Līdz ar to bija grūti ieiet ritmā, jo katrs domāja tikai par sevi un centās sevi izcelt trenera acīs, nevis domāt par komandas kopējo sniegumu.”

Viņš vēl piebilda: “Mans spēles stils ir tāds, ka es daudz paļaujos uz komandas biedru izkārtotām iespējām. Ja tādu nav un es tieku pie bumbas ik pēc 10 minūtēm, tad nevaru ieiet ritmā. Kad lielākā daļa komandas spēlētāju tiek pie maz minūtēm, sākas cīņa vienam ar otru, lai iegūtu vairāk. Domāju, ka tieši tas nāca mums par sliktu.”

Kurš no maiņas ieguva?

Ja skatāmies no bilances viedokļa, tad kopš Porziņģis sācis spēlēt (viņš pēc maiņas darījuma 10. februārī laukumā atgriezās tikai 7. martā), “Wizards” iekrājuši bilanci 5-9. Uz to brīdi, kad Porziņģis atgriezās laukumā, “burvji” atradās 11. vietā un atpalika no 10. vietā, kas garantē dalību vismaz “play-in”, esošās Atlantas “Hawks” par divām uzvarām, tiesa, vienai spēlei esot rezervē.

“Wizards” basketbolisti nebija spējuši izcīnīt divas uzvaras pēc kārtas kopš 13. janvāra, bet ar Porziņģi tas pēc divu mēnešu pauzes izdevās. Tiesa, tagad kļuvis skaidrs, ka “Wizards” nekāds “play-in” nespīd, jo ir atrāvusies ne tikai “Hawks”, bet priekšā aizsteigusies arī Ņujorkas “Knicks” komanda.

Savukārt Dalasai klājies ievērojami labāk. Komanda jau marta beigās nodrošinājusi sev vietu “play-off” (labākais sešinieks savā konferencē), bet bilance pēc Porziņģa došanās prom un ar Dinvidiju ierindā izcīnītas 15 uzvaras un piedzīvoti tikai trīs zaudējumi. Šī statistika nerunā par labu Porziņģim…

Foto: TT

Porziņģim statistika “Wizards” kreklā ir nedaudz uzlabojusies. Dalasā viņš izcēlās ar 19,2 punktiem un 7,7 atlēkušajām bumbām, savukārt Vašingtonā tā šobrīd ir attiecīgi 20,8 un 8,3. Tikmēr Dinvidijs no 12,6 punktiem šobrīd gūst 17,2, turklāt ar labu metienu precizitāti aizsargam, kas izpilda tik daudz metienu – teju 50% no spēles “Mavs” kreklā.

Kopsaucējs ir tāds – abi spēlētāji no maiņām ieguva individuāli, bet komandas – tikai “Mavericks”. Uz doto brīdi. Jo skaidrs, ka “Wizards” bez Bīla ne par ko lielu cīnīties nevar. Un kāda būs nākotne – ar vai bez viņa, par to nākamajā nodaļā.

Un, jā, Bertāns… “Latviešu lāzeris” vēl aizvien cenšas atrast savu ritmu. Ja divas no pirmajām trīs spēlēm jaunajā komandā vēl bija solīdas, tad vēlāk Bertānam ieilga sērija, kurā viņš nespēja gūt 10 vai vairāk punktus. Pēdējos mačos viņš atkal ir nedaudz atdzīvojies. Ja viņš spēs izpildīt, ko no viņa prasa, proti, divus līdz četrus tālmetienus ik maču un neko nesačakarēt aizsardzībā, tad “Mavs” tik tiešām varēs justies apmierināta ar darījumu. Atcerēsimies arī, ka traumas dēļ ilgu laiku nespēlē Tims Hārdevejs, kurš iepriekš spēlēja savu lomu kā trešais punktu guvējs komandā. Un spēja arī gūt punktus no tālmetienu līnijas.

Porziņģis – duets ar Bīlu vai atkal Ņujorkas vienradzis?

Bīls ne vienu reizi vien ir izrādījis uzticību Vašingtonas organizācijai, taču šajā vasarā viss varētu mainīties. Pastāv vairākas iespējas – vai nu viņš izmantos spēlētāja opciju, kas nozīmē, ka līgums automātiski pagarinās vēl uz gadu, vai viņš no tā atsakās. Tad ir divi scenāriji: doties uz kādu citu komandu vai parakstīt jaunu, daudz ienesīgāku līgumu ar “Wizards”. Un naudas starpība ir patiesi liela. Proti, parakstot jaunu līgumu (super max kalibra) ar esošo komandu, Bīls var saņemt 246 miljonus USD uz piecām sezonām, kamēr jebkura cita līgas vienība rezultatīvajam aizsargam var piedāvāt 182 miljonus USD uz četrām sezonām.

Tāpat ir variants, kad Bīls izmanto spēlētāja opciju, bet sezonas vidū pieprasa maiņu uz citu vienību (NBA noteikumi paredz, ka pēc tāda līguma parakstīšanas spēlētājs nedrīkst tikt aizmainīts vismaz sešus mēnešus), un tad vasarā paraksta līgumu ar jebkuru līgas komandu par 199 miljoniem USD uz četrām sezonām.

Goldensteitas “Warriors” uzbrucēja Dreimonda Grīna podkastā Bīls par savu nākotni izteicies sekojoši: “Es tiešām varu pieņemt jebkuru lēmumu, kuru vēlos. Un tā pamatā būs tas, vai es jutīšos komfortabli. Man ir jābūt saprašanai, kurp tālāk virzīsies Vašingtona kā organizācija. Vai mēs varam cīnīties par uzvarām? Tas ir mans mērķis, ko vēlos sasniegt. Es vēlos aizvadīt spēles, kurām ir nozīme. Es vēlos, lai mana sezona ilgtu līdz jūnijam [tad notiek NBA finālsērija]. Un es to vēlos darīt šeit [Vašingtonā].”

Vēl janvārī Bīls sacīja: “Ja es varu izveidot pats savu mantojumu Vašingtonā, vietā, kur esmu pavadījis visu karjeru, un kur mani draftēja. Kāpēc ne? Es to darītu ar lielāko prieku!” Vienlaikus trīskārtējais “All Star game” dalībnieks sarunā ar Grīnu sacīja, ka “tomēr katra spēlētāja karjerā pienāk brīdis, kad tas kļūst par biznesu. Nemelosim. Klubi maina spēlētājus un aizbildinās ar biznesa interesēm. Arī spēlētājiem reizēm ir jāpieņem lēmumi, kas ir vislabākie viņiem pašiem.”

Bīls citā nesenā intervijā arī izteicies: “Komandai ir nepieciešama vēl viena zvaigzne. Mēs redzam, ka šobrīd titulu ir iespējams izcīnīt tikai tā. Tāpat, manuprāt, mums nepieciešams vēl viens snaiperis un aizsardzības speciālists.” Daudzi apskatnieki, un it īpaši Latvijas līdzjutēji, pēc šiem Bīla izteikumiem steidzās konstatēt, ka viņš Porziņģī nesaredz zvaigznes kalibra papildinājumu. Kaut gan aizsargs nekautrējās arī izteikt komplimentus latvieša virzienā, sakot, ka “Wizards” nekad nav bijis tik talantīgs garais spēlētājs.

Saistībā ar Bīla nākotnes plāniem daudz tiek runāts, ka viņš nopietni apsver iespēju pārcelties uz Maiami. Tas gan varētu notikt tikai “sign and trade” rezultātā. Ja viņš nolemj kļūt par brīvo aģentu jau šajā vasarā, vieta algu griestos, lai piešķirtu viņam maksimālo līgumu, būtu tikai tādām komandām, kas sarunā par cīņu par titulu nevar iesaistīties.

Foto: TT

Un te mēs nonākam pie Porziņģa. Lai arī Bīls ir atzinīgi par viņu izteicies, pēdējās intervijās Bīls nav kautrējies atklāti sacīt, ka viņa palikšana ASV galvaspilsētā nav akmenī iekalta, un ka viņš skatās arī citos virzienos. Tikmēr Porziņģis jūtas labi, par ko liecina viņa uzlabojušies statistika rādītāji.

Porziņģa un Bīla kontekstā jāmin viena lieta. Vairāki mediji, ar anonīmu avotu starpniecību, ziņoja – ja Bīls pamet Vašingtonu, pastāv liela iespēja, ka tiks aizmainīts arī Porziņģis un notiks pārbūve. Tikmēr citi avoti norādījuši, ka nemaz tik nereāla neesot ideja par komandas būvēšanu ap slaido latvieti. Duetā ar Kailu Kuzmu un klāt ar Rui Hačimuru. Tāpat sevi lieliski pierādījuši jaunie spēlētāji, kā Deni Avdija un Korijs Kisperts. Būs arī augsta izvēle draftā. Bet vai ar to pietiks, lai vispār tiktu “play-off”? Un te ir runa ar visu Bīlu ierindā. Bez – ļoti maz ticams…

Bīla prombūtnē Porziņģis sevi apliecinājis godam. Lai arī viņš spēlē mazāk nekā “Mavs” rindās (par divām minūtēm gan), efektivitāte ir pieaugusi teju katrā svarīgajā rādītājā. Atsaucoties uz virsrakstā izvirzīto potenciālo tēzi, proti, vai Vašingtonā Porziņģi gaida Ņujorkas laika atkārtojums… sākumā būtu labi nodefinēt, ko šo rindu autors saprot ar šo apzīmējumu.

“Knicks” pirmajos divos gados Porziņģis stāvēja aiz Karmelo Entonija muguras, savukārt trešajā bija līderis – teju visās kombinācijās bumba gāja caur viņu, viņš bija galvenais ierocis uzbrukumā. Viņam bija laba statistiska (22,3 punkti), un sava snieguma dēļ viņš iekļuva arī Visu Zvaigžņu spēlē, kur gan nepiedalījās, jo pārrāva ceļgala krusteniskās saites.

Porziņģim ir 26 gadi un viņš savu “pīķi” vēl, iespējams, nav sasniedzis. Tikšana “All Star Game” dalībnieku vidū un pat “Mavericks” rindās epizodiski demonstrētais lieliskais sniegums (atcerēsimies kaut vai “burbuli”, kur viņš kopā visās spēlēs vidēji izcēlās ar gandrīz 30 punktiem mačā) vēl aizvien daudzu ekspertu un NBA klubu ĢM acīs piešķir viņam vērtību. Pat tad, ja ielūkojas viņa traumu vēsturē. Ir cilvēki, kuri ir gatavi dot viņam iespēju. Un šobrīd viņš to Vašingtonā izmanto. Nevarētu teikt, ka arī Dalasā viņš to nedarīja. Viņš bija otrais rezultatīvākais spēlētājs un balsts aizsardzībā. Tātad – darīja visu, ko no viņa prasīja. Tikai nespēja būt pieejams regulāri savainojumu dēļ.

Tālākie scenāriji ir vēl miglā tīti. Cik daudz ir indikācijas, ka Porziņģis varētu palikt “Wizards” rindās šobrīd, tikpat daudz ir neskaidrību, ņemot vērā Bīla izvēli vasarā un citiem apstākļiem. Secinājums gan ir viens – Porziņģis ir augsta kalibra spēlētājs un NBA savu vārdu līdz galam vēl nav pateicis. Vai viņam tas izdosies tuvākajā laikā (lasi – vai nepatraucēs savainojumi), parādīs tikai laiks.

sportapils