Čempionu līga briest pārmaiņām: pusfināls un fināls vienā nedēļā

Pašlaik varam baudīt UEFA Čempionu līgas pusfinālus starp Mančestras “City” un Madrides “Real”, kā arī “Liverpool” un “Villarreal”. Finālistes tiek noskaidrotas divās nedēļās, bet jau pavisam drīz šis formāts būs vēsture, jo līga briest izmaiņām.

Pirmais Eiropas kauss norisinājās 1955. – 1956. gada sezonā, un kopš tā laika pusfināla uzvarētājs tiek noskaidrots divu spēļu summā. Desmit gadus vēlāk UEFA ieviesa izbraukuma vārtu noteikumu, taču šis noteikums vairāk nav aktuāls.

Kā ziņo “The Times” žurnālists Martins Cīglers, jau tuvākajā nākotnē Čempionu līga ieviesīs izmaiņas, finālistei tiekot noskaidrotai vienā pusfināla spēlē. UEFA oficiālā nostāja nav zināma, taču tās prezidentam Aleksandram Čeferinam patikusi šī ideja un Eiropas klubu asociācija plāno dot akceptu izmaiņām.

Eiropas līgu organizācijai būtu nepieciešams arī dot “zaļo gaismu” izmaiņām, kā rezultātā būtu aizraujoša futbola nedēļa, jo pusfināli un fināls tiktu aizvadīts vienā pilsētā tajā pašā nedēļā. Tiek uzskatīts, ka papildu prieks un drāma tiktu pievienota pusfināla spēlēm. Par piemēru var ņemt Nāciju līgu, kur pusfināli un fināls tiek aizvadīts vienā valstī ar piecu dienu starpību.

Pirms diviem gadiem COVID-19 dēļ Čempionu līgas mači, sākot ar ceturtdaļfinālu, tika aizvadīti Lisabonā, un Parīzes “Saint-Germain” prezidents Nasers Al Helaifi atzina, ka spēlētāji esot izbaudījuši formātu. Priekšlikums par trīs spēļu aizvadīšanu vienā vietā būtu sarežģīts, ņemot vērā fanu ceļošanas jautājumu, un tas būtu izpildāms tikai tad, ja spēles norisinātos kādā no lielajām pilsētām.

Visticamākais, ka izmaiņas varētu būt no 2024. – 2025. gada sezonas, kad kopumā līga būs citādāka formātā. Vairs nebūs ierasto astoņu apakšgrupu, bet 36 komandu konkurencē astoņas labākās iekļūs nākamajā kārtā. Komandām kopumā būs vismaz desmit spēles, kā arī atsevišķa “play-off” kārta būs komandām, kuras palika ārpus labāko astotnieka.

sportapils