Diskriminācija Eirolīgā: ar tiesnesi pārtrauc sadarbību bārdas dēļ

Mūsdienās diemžēl visai bieži nākas dzirdēt nepatīkamas situācijas, kas saistītas ar diskrimināciju – dzimuma, rases vai citu iemeslu dēļ. Kā apgalvo Vācijas basketbola tiesnesis Bendžamins Barts, viņš cieta no diskriminācijas ULEB Eirolīgā, jo bārdas dēļ vairāk nav daļa no līgas, vēsta portāls “BasketNews.lt”, atsaucoties uz vācu medijiem.

Incidentu Barts ir fiksējis, iemūžinot sarakstes ar Eirolīgas pārstāvjiem, kas notikušas 2021. gada rudenī. “Ričards Stoukss, Eirolīgas tiesnešu direktors, pastāstīja man, ka galvenajiem treneriem un sporta direktoriem nepatīkot bārdas un viņi par to sūdzoties,” tiesnesi citēja “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Tiek ziņots, ka vācu tiesnesis atteicās no bārdas nodzīšanas, lai gan vairākas reizes viņam tas tika prasīts. “Nesaprotu, par ko tas īsti ir. Kādam tam ir starpība – esmu ar bārdu vai bez? Tā ir sava veida diskriminācija. Lai arī kā es gribētu tiesāt Eirolīgā, nespēju to pieņemt,” sacīja Barts.

Vācietis negrasījās piekāpties un palika ar kuplo bārdu. Viņš aptaujāja amatu brāļus, kuri atzina, ka arī viņiem tika likts nodzīt bārdas. Vairāki tiesneši izlēma atbrīvoties no bārdas, lai varētu turpināt apkalpot Eirolīgas spēles, jo viņu finansiālais stāvoklis lielā mērā ir atkarīgs no Eirolīgas. Līgas tienešu arodbiedrība nespēja palīdzēt Bartam likumiskā veidā, tā vienīgi ieteica pārdomāt lēmumu un neatstāt bārdu.

Kopš šīm sarunām Barts nav tiesājis spēcīgāko Eiropas basketbola turnīru. Barts, kurš 2020. gada jūnijā bija viens no Vācijas Bundeslīgas finālturnīra tiesnešiem, sazvanījās ar advokātiem un piedraudēja līgai šo stāstu padarīt publisku.

Vēlāk Eirolīga atvainojās tiesnesim, sakot, ka ieteikums nodzīt bārdu esot bijis maldīgs un nepieņemams. Tāpat līga pavēstīja, ka nākotnē nedz Bartam, nedz kādam citam neliks atbrīvoties no sejas apmatojuma. Vācietis gan neplāno atgriezties Eirolīgā, kā arī viņš nevēlas tikties ar Stouksu, lai gan līgas vadība Stouksam likusi satikties un atvainoties Bartam.

Vācietis sacījis, ka vairāk neuztraucas par sevi, taču vēlas panākt, lai nākotnē šādu starpgadījumu vairāk nebūtu. “Lai saprastu, ka organizācija ir mainījusies, tas jāredz,” turpināja Barts. “Tajā pašā laikā ir svarīgi, ka publika zina par šādiem starpgadījumiem.”

sportapils