Miļuns: Uzskats, ka norvēģi vienmēr ir klasi zemāk, ir maldīgs.

Latvijas hokeja izlase Somijā notiekošajā pasaules čempionātā hokejā aizvadījusi trešo B apakšgrupas spēli, kurā tā ar 3:2 (1:1, 2:0, 0:1) uzveica Norvēģijas valstsvienību. Tā Latvijai bija pirmā uzvara turnīrā.

“Sporta pils” pēc mača sazinājās ar hokeja treneri Ēriku Miļunu (OHL kluba “Rīga/Prizma” un vairāku jauniešu izlašu galveno treneri), kurš dalījās iespaidos par laukumā redzēto.

“Prieks, ka izcīnījām pirmo uzvaru. Un nevis ceram, ka tā nebūs pēdējā, bet tā noteikti nebūs pēdējā šajā turnīrā! Maisam gals ir vaļā. Un daļēji tiesnešu dēļ iepriekšējā mačā neieguvām punktus, lai arī šoreiz bija citi, tomēr, kā saka, “iedeva atpakaļ” mums arī diezgan strīdīgā situācijā. Mierīgi varēja arī nedot tos noraidījumus norvēģiem. Bet atkal – mēs to labi izmantojām. Spēles pavediens pagriezās par labu uz mūsu pusi un līdz ar to arī rezultāts. Protams, nebija viegli un Norvēģija brīžiem diezgan nopietni “sagrieza” uzbrukumus mūsu zonā, bet mēs labi spēlējām vidus zonā un bijām disciplinēti. Neskaitot otros zaudētos vārtus, kur iekritām,” iesāk treneris.

Vaicājām, vai Norvēģija kaut kā pārsteidza ar savu spēli.

”Nē, viņi tā spēlē visu laiku. Lai arī pastāv uzskats, ka Norvēģija ir zemākas klases izlase nekā mēs, tomēr jābūt reāliem – mēs esam vienā līmenī. Tā tas ir pēdējos 10 gadus. Vienīgi mums kaut kā ar meistarības un veiksmes apvienojumu atsevišķos brīžos izdodas viņus biežāk pārspēt. Arī junioru vecuma turnīros un pārbaudes spēlēs turpat vien esam, bet prieks, ka arī šodien tikām ar viņiem galā.”

Norvēģija šajā spēlē izdarīja 36 metienus pa Latvijas izlases vārtiem.

Miļuns uzskata: “Protams, ka tas ir par daudz. Jā, sākumā bija ļoti daudz bīstamu momentu, bet viņiem arī nebija lielu iespēju pārspēt tādu vārtsargu kā Elvis Merzļikins. Jo vairāk metienu, jo lielāka iespēja gūt vārtus. Arī nejauši. Kad kaut kur būs kāds rikošets vai veiksmīgi atleks ripa vai kā. Visām komandām principā viens no galvenajiem uzdevumiem ir pēc iespējas vairāk mest pa vārtiem, bet reizēm par to piedomā īpaši un domāju, ka šī bija viena no tām reizēm. Kad šādā manierē varēja mēģināt to izdarīt.”

Tāpat uzdevām trenerim jautājumu, vai, viņaprāt, ir redzams rokraksts, kādā izlase spēlē.

“Ir redzams. Vidējā zonā sagaidām pēc shēmas 1-3-1 pie pretinieka pozicionālā uzbrukuma, kad nevaram vairāk ieķerties pretinieku uzbrukumā, un redzam, ka mums tas izdodas. Arī pret Somiju tā bija. Nebija tā, kad kāds varēja mierīgi izbraukt cauri mūsu aizsardzībai. Šodien arī beidzot uzlabojām spēli vairākumā. Jebkurš gols vairākumā dod pārliecību un arī šodien tas nospēlēja izšķirošu lomu. Ļoti labi nospēlēja pirmā maiņa, bet es domāju, ka arī pārējās vēl nav teikušas pēdējo vārdu. Potenciāls ir. Un tas pat ir labi, jo izšķirošie brīži mums vēl ir priekša un noteikti kāds vēl “izšaus”,” uzskata Miļuns.

Daži eksperti izteikušies, ka Latvijai ir redzama izteikta pirmā maiņa un pārējās ir izveidotas vienlīdzīgi. Miļuns domā citādi: “Drīzāk nepiekristu tādam apgalvojumam. Tomēr šī komanda nav veidota tā, kad ir pirmā maiņa, un pārējie nes klavieres. Momenti ir arī citām maiņām. Ja vēl izlasei pievienosies Teodors Bļugers, tad situācija uzlabosies vēl vairāk. Bet arī pie esošā sastāva rezerves vēl mums ir.”

”Domāju, ka viņš labi iederētos vienā maiņā ar brāļiem Bukartiem. Jā, viņš ir ļoti daudzpusīgs spēlētājs un var spēlēt gan mazākumā, gan vairākumā, bet kā redzam, arī bez viņa šobrīd mēs mazākumā spēlējam principā labi. Bet, ja izlasei pievienojas spēlētājs no NHL, tas dos tikai pozitīvu rezultātu. Jaunas emocijas, uzlabos komandas kopējo atmosfēru un arī ar savu sniegumu laukumā.

Nākamo spēli Latvija aizvadīs pret Čehiju 19. maijā pulksten. 20:20. Kas par gaidāmo cīņu sakāms Miļunam?

“Zināmā mērā tā būs izšķiroša spēle, ja runājam par to, ka mūsu mērķis ir iekļūšana ceturtdaļfinālā. Jo no atlikušajiem grandiem vismaz “uz papīra” ņemamāki izskatās čehi nekā zviedri. Ja neiegūstam punktus spēlē ar Čehiju, tad astotniekā mums būs ļoti grūti tikt. Neskaitot, ka mums palikušas spēles arī ar Austriju un Lielbritāniju, kurus mēs uzskatām kā obligāti uzvaramus pretiniekus. Tur arī visādi var notikt un nekas nav garantēts. Tāpēc koncetrēšanās uz nākamo spēli noteikti būs augstākajā līmenī, jo visi saprot – tā var būt mums izšķirošā, ja domājam par lieliem mērķiem. Un esmu pārliecināts, ka ne tikai līdzjutēji, bet arī komandā visi sev tādus ir nostādījuši!”

Noslēgumā treneris sacīja: ”Noteikti, ka piekoptais stils ar spēli vidus zonā netiks mainīts, bet kaut kas cits var tikt pamainīts, izejot no tā vai komandai pievienosies Kristiāns Rubīns vai nē. Protams, ka uz šīm pozitīvajām emocijām, ka esam uz uzvaru takas jāiet uz priekšu un jāpārnes tās spēlē ar Čehiju.”

Latvijas izlase pēc trīs aizvadītām spēlēm ar trīs punktiem šobrīd ieņem piekto vietu grupā. Ceturtā vietā esošajai Čehijai ir tikpat, tiesa, tā ir aizvadījusi par vienu spēli mazāk.

sportapils