Ar uzvaru Konferences līgā Morinju ieiet vēstures grāmatās

Ceturtdienas vakarā noslēdzās pirmā sezona UEFA Eiropas Konferences līgai, un lielajā finālā Albānijā kausu izcīnīja “Roma”. Itālijas komandas galvenais treneris ir Žuzē Morinju, kurš ar šo panākumu izdarījis to, kas nav izdevies citiem treneriem.

Pats mačs nebija vārtiem bagātākais. Nikolo Dzaniolo mača 32. minūtē atklāja spēles rezultātu, un, kā izrādās, tas bija vienīgais precīzais sitiens, līdz ar to nodrošinot “Roma” titulu. Kārtējo reizi Eirokausos uzvarējis Morinju, tādējādi esot pirmajam uzvarētājam trīs dažādos UEFA rīkotajos turnīros.

Iepriekš ar “Porto” (2004.) un “Inter” (2010.) viņš uzvarēja Čempionu līgā, bet Eiropas līgā triumfēts ar “Porto” (2003.) un Mančestras “United” (2014.). Tāpat Morinju ir vienīgais treneris, kuram izdevies triumfēt Eirokausos ar četrām dažādām komandām, turklāt interesanti, ka portugāļu speciālists ne reizi nav zaudējis finālā.

Paturpinot par pašu ceturtdienas finālu, pirmajā puslaikā “Roma” un “Feyenoord” neizcēlās ar būtiskām vārtu gūšanas iespējām. Vairāk bumbu kontrolēja “Feyenoord”, taču tieši Itālijas galvaspilsētas komanda bija tā, kas izmantoja vienu no retajām iesējām.

Nīderlandes komanda ar savu sniegumu izcēlās negatīvā veidā, bet otrajā puslaikā bija tuvu rezultāta izlīdzināšanai, kad “Roma” spēlētājs Džanluka Mančīni kļūdījās savā soda laukumā. Atskanot tiesneša beigu svilpei, varēja sākties svinības, Morinju ar roku rādot “pieci” jeb to, cik reižu uzvarējis Eirokausos.

“Kopš sezonas sākuma, godīgi sakot, domājām, ka būs viegli,” pirms fināla atzina Mančīni. “Mūsu mērķis, protams, bija fināls. Mēs domājām, ka grupu turnīrs būs viegls, ka šis tāds joku turnīrs kopumā ir, taču pēc lielās sakāves pret “Bodo/Glimt” (1:6) esam saskārušies ar grūtiem mačiem līdz pat finālam. Šī ir svarīgākā spēle manā karjerā, esmu spēlējis Itālijas kausa finālā, tomēr Eiropā ir grūtāk tikt tik tālu, cik esam mēs.”

sportapils