Čempionu līgas fināla haoss: policija pūš piparu gāzi nevainīgiem līdzjutējiem

Sestdien Parīzē tika aizvadīts UEFA Čempionu līgas fināls starp “Liverpool” un Madrides “Real”. Mačs sākās krietni vēlāk nekā bija paredzēts, jo ārā pie stadiona stāvēja tūkstošiem līdzjutēju, kuri nespēja tikt iekšā.

Organizatoru nolaidības dēļ veidojās ļoti garas rindas. Protams, tas raisīja nepatīkamas emocijas komandu līdzjutējos, bet kopumā pārsvars fanu ziņā bija “Liverpool”. Sociālajos tīklos redzami kadri, ka policija pūš virsū nezināmas substances vielu fanam, kurš vienkārši uzrāda biļeti, neizrādot nekādu agresiju. Visticamākais, piparu gāzes pūšanas rezultātā problēmas elpot bija kādam citam līdzjutējam.

Lai gan spēlei bija jāsākas plkst. 22:00 pēc Latvijas laika, par kausu komandas sāka cīnīties 36 minūtes vēlāk. Uz lielā ekrāna parādījās uzraksts, ka mačs sāksies vēlāk, jo fani uz spēli ieradušies pārāk vēlu, lai gan “Liverpool” līdzjutēji ārpus stadiona tika turēti jau vairākas stundas pirms mača sākuma.

UEFA šajā situācijā vainoja Liverpūles fanus, kuriem it kā esot bijušas neīstas biļetes. “Spēles sākumā “Liverpool” fani bloķēja turniketus, jo tie centās ievietot viltotas biļetes. Tā rezultātā mača sākums tika aizkavēts, lai pēc iespējas vairāk fanu ar īstajām biļetēm varētu iekļūt stadionā.”

“Tā kā pēc spēles sākuma cilvēku skaits ārpus stadiona tikai pieauga, policijai nācās izmantot piparu gāzi, lai tos izkliedētu.” Vairāki žurnālisti, kuri apmeklēja spēli, pie izveidojušās situācijas vainoja tieši UEFA un slikto organizētību.

“Stāsts, ka UEFA pabīdīja spēles sākumu fanu vēlās ierašanās dēļ, ir maldīgs. Līdzjutēji bija ieradušies pietiekami laicīgi,” teica britu žurnālists Olivers Holts. “Problēma ir organizācijā, kas atrodas ārpus stadiona. Apkaunojums, ko nevienam fanam nevajadzētu piedzīvot.”

“Nav bijusi nekāda komunikācija ar faniem. Nekāda paziņojuma par to, kāpēc mēs vēl te esam,” teica cits žurnālists Endijs Kelijs. “Nezinām, kāpēc pret mums tika pielietota piparu gāze, kā arī to, ka spēles sākums aizkavējies. Nožēlojamākais pasākums, kādu esmu apmeklējis.”

Liverpūles aizsargs Endijs Robertsons arī kritizējis UEFA, jo viens no draugiem, kuram viņš pats sagādāja biļeti, nav varējis tikt stadionā. “Vienam no maniem draugiem tika teikts, ka biļete ir viltota, lai gan es varu apgalvot pretējo. Patiešām apkaunojoši.”

“Piparu gāzes pielietošana nav saprotama. Tas bija šausmīgi, ka mūsu ģimenēm un faniem bija jāiet tam cauri. Nebija nedz laba pieredze, nedz arī labs fināls, kuru apmeklēt. Čempionu līgai jābūt svētkiem, bet šoreiz tā nebija. Loģiski, ka finālam nebija jābūt šeit un sagatavošanās darbi nebija veikti tādā līmenī, kā tam vajadzētu būt, bet esmu pārliecināts, ka tuvākajās dienās tiks veikta izmeklēšana.”

“Liverpool” faniem nepatīkama bija iekļūšana finālā un arī spēles iznākums. Lai gan Liverpūle izpildīja par 20 sitieniem vairāk, vārtus otrajā puslaikā guva “Real”, kas nosargāja minimālo vadību un 14. reizi triumfēja Čempionu līgā.

sportapils