Naudas cīņas: cik basketbola komandas saņem par uzvaru nacionālajos čempionātos?

Eiropas nacionālajos basketbola čempionāts risinās noslēdzošās jeb fināla cīņas. Komandas spēlē ne tikai par zelta medaļām un kausu, bet arī prestižu, kā arī naudas bonusiem. Cik daudz komandas saņem par iegūto pirmo vietu sezonas beigās? Basketbola portāls “BasketNews” apkopojis šo informāciju.

Portāls apskatīja deviņus spēcīgākos nacionālos čempionātus Eiropā. Bonusu apmērs katrā turnīrā ir atšķirīgs, turklāt tikai dažos čempionātos ir zināma konkrēta summa, kas tiks iegūta, triumfējot finālā. Lielā daļā gadījumu visas komandas saņem vienlīdzīgu samaksu no naudas, kas iegūta sponsoru un TV darījumu rezultātā.

Vispelnošākais nacionālais basketbola čempionāts Eiropā ir Spānijas. Kopš 2015. gada “Liga Endesa” dubultojusi savus ieņēmumus, kas tagad pārsniedz 30 miljonus eiro. Tas, protams, ietekmējis arī to, cik lielas summas saņem komandas. Pašlaik finālā spēlē “Barcelona” un Madrides “Real”, bet komanda, kas pirmā tiks pie trim panākumiem un izcīnīs zeltu, saņems aptuveni 900 tūkstošus, ko veido gan summa par pirmo vietu, gan ieņēmumu sadale, vēsta “BasketNews” avoti.

Liela daļa ieņēmumu Spānijas čempionātam ir no TV translāciju pārdošanas. Kā vēsta “2playbook.com”, tad 2019. – 2020. gada sezonā ieņēmumi no TV sasniedza 13,1 miljonu, bet piecas sezonas iepriekš bija tikai 4,5 miljoni. Tieši šī izaugsme “Liga Endesa” bijusi visstraujākā starp citām ieņēmumu kategorijām.

Arī Grieķijas basketbola čempionātam ir ienesīgs līgums ar nacionālo televīziju “ERT”. Grieķi izmaksas komandām veic pēc tā, kāda vieta izcīnīta sezonas beigās un kādi bijuši TV reitingi. Labākās grieķu komandas “Olympiacos” un “Panathinaikos” saņem aptuveni miljonu, kamēr pārējās tiek pie 500 tūkstošiem vai mazāk. “Olympiacos” nepieciešama vairs tikai viena uzvara, lai izcīnītu Grieķijas titulu, kas dos viņiem vēl papildu 100 tūkstošus.

Salīdzinoši lielu bonusu piešķir arī Turcijas čempionātā. Šonedēļ par čempioni kļuva “Fenerbahce”, un komandas kontā par visu sezonu kopumā ieripos aptuveni 400 tūkstoši, “BasketNews” atsaucās uz saviem informācijas avotiem. Lai salīdzinātu apmērus, tad Lietuvas basketbola līgā 11 komandas kopumā sadalīja 554,5 tūkstošus eiro. Čempiones Viļņas “Rytas” īpašumā nonāca 76,5 tūkstoši.

Izraēlas basketbola čempionātā izslēgšanas spēļu komandas saņem bonusu atkarībā no izcīnītas vietas. Čempione tiek pie 110 tūkstošiem, kamēr 6. – 8. vieta saņem 35 tūkstošus. Regulārajā sezonā piedalās 12 komandas, un visas par dalību saņem 600 tūkstošus, jo līga saņem vairāk nekā 10 miljonus no sponsoriem un TV līguma.

Lielā daļā turnīru, piemēram, Vācijā, Itālijā, Francijā un Adrijas līgā, nav papildu bonusu par to, kurā pozīcijā tiek noslēgta sezona. Vācijas Bundeslīgā katra no 18 komandām saņem aptuveni 250 tūkstošus, kamēr Itālijā 16 komandas saņem uz pusi mazāk – aptuveni 125 tūkstošus.

Adrijas līgā un Francijā nesadala arī ieņēmumus no sponsoriem un TV līgumiem. Situācija Francijā pāris gadus atpakaļ bija citādāka, taču tad nojuka lielais televīzijas darījumus, kas spēcīgākajam valsts basketbola čempionātam maksāja vairākus miljonus.

sportapils