Futbolistu Geju dzimtenē sagaida kā varoni, jo nevēlējās vilkt varavīksnes kreklu

Parīzes “Saint-Germain” pussargs Idrisa Gejs savā dzimtenē Senegālā tika uztverts kā varonis pēc tam, kad viņš izlēma neatbalstīt Francijas čempionāta aktivitātes un nepiedalīties mačā, kurā būtu jāvelk krekls ar varavīksni uz tā.

Visā pasaulē 17. maijs tiek atzīmēta kā diena pret homofobiju, transfobiju un bifobiju, tāpēc viena Francijas čempionāta kārta tika veltīta šai aktualitātei. Tas izpaudās tā, ka numuri uz spēļu formām bija varavīksnes krāsās, taču Gejs mačā nepiedalījās, lai gan devās kopā ar komandu uz Monpeljē.

“Saint-Germain” galvenais treneris Maurisio Početino sacīja, ka Gejs nevarēja palīdzēt komandai personīgu iemeslu dēļ, taču tas nebija saistīts ar savainojumu. Vēlāk franču medijs “RMC Sport” pavēstīja, ka Gejs nespēlēja, jo boikotēja varavīksnes karogu, kas ir LGBTQ+ komūnas simbols.

Šis notikums Francijā izsauca negāciju vilni, taču Bakarijs Siss, kurš ar padomiem palīdz jaunākajam Minhenes “Bayern” papildinājumam Sadio Manē, apgalvojis, ka Gejs saņēmis atbalstu no Senegālas iedzīvotājiem.

“Tas ir pārpratums,” sacīja Siss. “Mēs nevaram aizmirst, ka Gejs piedzima Senegālā. Viņš uzauga un mācījās tur. Mēs respektējam visu, ko citi dara, bet nesekojam viņiem kultūrā. Neviens senegālietis nebūtu sapratis, ja viņš būtu rīkojies citādāk.”

“Šobrīd Gejam ir pilnīgs atbalsts gan no senegāliešiem, gan no visiem āfrikāņiem kopumā. Šajā gadījumā mēs nevaram stigmatizēt viņu, un viņš nevar attaisnoties. Senegālā Geju uztvēra kā varoni, protams. Mums viņš ir varonis. Ja Gejs būtu rīkojies citādāk, ko viņš teiktu? Tādā gadījumā mēs būtu krietni šokēti.

Kā minēja citi Francijas preses izdevumi, arī pirms gada Gejs izlaida šim notikumam paredzēto spēli it kā vēdera problēmu dēļ. Francijas futbola federācijas ētikas padome vēlējās, lai Gejs ievieš skaidrību par to, kāpēc viņš izlaida spēli.

sportapils