Iespēja parādīt muskuļus – pretī Serbija un svarīgi punkti biļetei uz PK

Latvijas vīriešu basketbola izlase turpina cīņu par iekļūšanu pasaules kausa izcīņā. Pirmajā posmā komandai palikušas divas spēles – ceturtdienas vakarā pret Serbiju mājās un svētdien viesos ar Slovākiju. Kāds ir Latvijas sastāvs šim sasaukumam, kādas ir spēļu likmes un kā izdevies sagatavoties uz šo svarīgo posmu?

Sastāva aprises – kuri atsaka?

Sanākšana kopā notika jūnija sākumā, jo bija paredzētas divas pārbaudes spēles ar Lietuvu. Vasaras cēlienam veltītajā preses konferencē izlases galvenais treneris Luka Banki sacīja: „Mums ir talants, pieredze un pēctecība, ko nodrošina kopš pagājušās vasaras paveiktais darbs. Tagad maksimāli mērķtiecīgi jāizmanto katra diena, lai ne tikai labi sagatavotos cīņām ar Serbiju un Slovākiju, bet arī stiprinātu komandas spēles pamatus, kas palīdzēs nākotnē. Un, protams, vajadzīgas divas uzvaras.”

Latvija jau paspēja aizvadīt divas pārbaudes spēles ar kaimiņiem no Lietuvas. Pirmajā „Arēna Rīga”, kur tika godināts illgadējais izlases kapteinis Jānis Blūms, tika gūta pārliecinoša uzvara ar 70:52. Bet otrajā kaimiņi ierādīja vietu jau savā laukumā Šauļos, atbildot ar vēl lielāku sagrāvi 98:62.

Kandidātu saraksts bija plašs, bet bez Kristapa Porziņģa un Jāņa Timmas un Jāņa Strēlnieka vārdiem. Ja pirmais jau paziņojis, ka plāno palīdzēt valstsvienībai augusta spēlēs, kas būtu otrās kārtas sākums, tad Timma nav atmetis sapni par Nacionālo basketbola asociāciju (NBA). Strēlniekam tikmēr jāatgūstas no savainojuma.

Porziņģis LBS publicētajā paziņojumā sacīja: “Gribu palīdzēt komandai kvalificēties pasaules kausa finālturnīram, kur mūsu labākajiem basketbolistiem – arī man – būtu iespēja pirmo reizi pārstāvēt Latviju nacionālo izlašu augstākā līmeņa sacensībās. Tomēr, lai laukumā darbotos maksimāli efektīvi, jābūt pilnīgi veselam un gatavam cīņām. Mana pieredze liek savu veselības stāvokli vērtēt ļoti rūpīgi. Šobrīd diemžēl jāatzīst, ka iepriekš iekrātās mikrotraumas vēl nav pilnībā izārstētas, un šādā situācijā doties laukumā – tas būtu risks gan man, gan komandai. Tāpēc patlaban mana prioritāte būs pilnīga atveseļošanās un gatavošanās nākamai sezonai. Ja viss ritēs pēc plāna, ceru un gribu valstsvienībai pievienoties nākamajā spēļu ciklā augusta beigās.”

Tiesa, runājot par Timmu, tad pēdējais paziņojums no Orlando „Magic’, kurai pieder tiesības uz latvieti, nebija iepriecinošs – Timma netika iekļauts komandas sastāvā dalībai Vasaras līgā. Vēlāk savu dalību izlases darbā atcēla arī Rodions Kurucs, kurš pēc vienas sezonas pie leģendārā Zeļko Obradoviča Belgradas „Partizan” rindās arī vēlas atkal klauvēt pie NBA durvīm.

Tāpat neiztika arī bez savainojumu klātbūtni. Tā dēļ jau trešo kvalifikācijas maču pēc kārtas nāksies izlaist Kristeram Zorikam, bet pirmajā pārbaudes spēlē pret lietuviešiem potītes savainojumā iedzīvojās Artūrs Strautiņš. Viņa vietā izsaukts Jānis Bērziņš.

Toties ierindā būs Rolands Šmits un brāļi Bertāni. Arī līdz šim rezultatīvākais šī cikla Latvijas izlases spēlētājs Rihards Lomažs, un Spānijā spēlējošais Anžejs Pasečņiks. Pilnu Latvijas izlases sastāvu gaidāmajām spēlēm var aplūkot ŠEIT.

Tikmēr Serbijai ir četri kungi ar Eirolīgas pierakstu, kā arī divi ar NBA – Bobans Marjanovičs un Nemanja Bjelica, kurš kopā ar Goldensteitas „Warriors” kļuva par NBA čempionu. Jebkurā gadījumā Serbijas sastāvs ir sabalansēts un nokomplektēts labi, par ko arī liecina viņu favorītu statuss šajā spēlē. Pat neskatoties uz to, ka „Arēnā Rīga” plānojas būt 10 tūkstoši skatītāju.

Kā komandām veicies līdz šīm?

Situācija A grupā ir sekojoša: pirmajā vietā ar bilanci 3-1 ir Serbija, kura izcīnījusi divas uzvaras pret Slovākiju (75:63, 71:63 viesos), vienu turnīra ievadā pret Latviju (101:100 papildlaikā), kā arī zaudējusi Beļģijai, neskatoties uz to, ka trešās ceturtdaļas vidū tai bija 12 punktu pārsvars. Tika aizvadīta slikta pēdējā ceturtdaļa (6:19) un zaudējums. Otrajā vietā ar tādu pašu bilanci ir Latvija, kurai bez zaudējuma serbiem ir divas uzvaras pār Beļģiju (66:65 viesos un 68:63 mājās), kā arī uzvara pār Slovākiju (82:74 mājās). Attiecīgi Beļģijai ar bilanci 2-2 ir trešā, bet Slovākijai ar 0-4 pēdējā vieta.

Gan Serbija, gan Latvija jau ir nodrošinājušas iekļūšanu nākamajā kvalifikācijas kārtā, taču uzvara ir svarīga, jo tādā gadījumā mūsējie nodrošinās pirmo vietu grupā un paņems līdzi uz nākamo posmu trīs, nevis divas uzvaras. Tur jau gaida A grupas dalībnieces gaida Turcija, Grieķija un Lielbritānija. Jāatzīmē, ka šajā grupā piedalījās arī Baltkrievija, taču tā ir izslēgta no starptautiskajām sacensībām, jo atbalsta Krievijas sākto agresiju pret Ukrainu.

Izspēles formāts ir sekojošs: katras grupas trīs labākās komandas kvalificējas otrajam posmam, kur tiks aizvadīts vēl viens divu apļu turnīrs (sešas spēles) ar citu grupu trīs labākajām komandām (A+B, C+D, E+F, G+H). A, B, G un H grupu komandas uz otro posmu ņems līdzi tikai rezultātus spēlēs starp pirmā trijnieka komandām (krievu un baltkrievu diskvalifikācijas dēļ), bet C, D, E un F grupu trīs labākās komandas ņems līdzi visu spēļu rezultātus. Tātad – mūsējiem mači ar slovākiem neko daudz neizšķirs. Visas likmes uz spēli pret Serbiju!

Kopumā no Eiropas zonas tiks izspēlētas 12 ceļazīmes uz pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas norisināsies 2023. gada septembrī trīs Āzijas valstīs – Japānā, Indonēzijā un Filipīnās. Tikmēr vienības, kas kvalifikācijas pamata kārtā ieņems pēdējās vietas grupās, būs spiestas piedalīties 2025. gada Eiropas čempionāta priekškvalifikācijas turnīrā.

Kā zināms, tad Latvijai iepriekšējais EČ atlases cikls bija neveiksmīgs, tāpēc šo PK kvalifikāciju tā iesāka pirmskvalifikācijas kārtā ar zemāka līmeņa komandām (Baltkrieviju un Rumāniju).

Ko saka statistika un kādas būs komandu priekšrocības?

Runājot par statistikas rādītājiem, tad, skatoties uz kopējā fona, neviena no izlasēm svarīgākajos rādītājos nav starp līderēm. Vidēji spēlē gūtie punkti abām komandām ir vienādi (79), bet te jāņem vērā faktors, ka pirmais mačs bija ļoti rezultatīvs, kopā uz abām sakrājot 201 punktu. Vēlāk serbi pat divos mačos ar Slovākiju nav spējuši gūt vismaz 80.

Rezultatīvajās piespēlēs Latvijai vidēji 19,3 un devītā vieta starp visām kvalifikācijas dalībniecēm, kamēr Serbija nedaudz iepaliek ar 17,3 un ir 17. vietā. Protams, šeit noderētu Zoriks, bet tagad liels uzsvars, iespējams, būs uz Artūru Žagaru vai Tomu Leimani. Lomažs ar Dairi Bertānu, visticamāk, iznesīs lielāko smagumu aizsargu pozīcijās. Te ir arī laba ziņa – serbiem sastāvā ir trīs 192-193 cm gari aizsargi un nepalīdzēs pieredzējušais Milošs Teodosičs.

Arī cīņa atlēkušajām bumbām abām komandām ir mērena – Latvijai vidēji 35,3 un 15. vieta, bet Serbija ar 36,2 bumbām ir pāris vietas augstāk starp visām 32 kvalifikācijas pamatposma dalībniecēm. Tiesa, noteikti savu lomu spēlēs Marjanoviča (222 cm) piesaiste, bet bez viņa Serbijas rīcībā ir vēl Dušans Rističs (213 cm) no ACB līgas kluba, Filips Petruševs (210 cm) no Anadolu „Efes” un Bjelica (209 cm). Vidējais augums ir 202 cm, tikmēr latviešiem 199cm. Pirmajā spēlē, pie tik augstas rezultativitātes, serbi spēja izcīnīt par deviņam bumbām vairāk (29 pret 20). Tas arī palīdzēja izšķirt spēles likteni.

Vai tas izšķirs spēles likteni? Zināms, ka serbi prot spēlēt pragmatisku basketbolu, izmantojot savas stiprās puses. Latvijas trumpis kā ierasts būs tālmetienu realizācija. Šobrīd ar 40% realizāciju tā ir trešajā vietā, bet serbi tālu neatpaliek, savās spēlēs tos trāpot ar 38,9%. Te gan jāatzīmē, ka Latvija izmet daudz vairāk metienus trīs punktu vērtībā – 28,8 ik maču pret Serbijas 22,5.

Abas komandas ir arī starp komandām, kas vismazāk līdz šim kļūdījušās – 11,5 latviešiem pret 11 serbu. Pirmajā tikšanās reizē, lai arī mūsējie spēja pārliecinoši biežāk pretiniekus sodīt par pieļaujatām kļūdām, gūstot 26 punktus pret viņu 12 pēc kļūdām, ar to bija par maz. Serbijai bija nospiedošs pārsvars gūtajos punktos no soda laukuma – 52 pret 30. Tā arī noteikti būtu viena lieta, kuru Latvijas izlases treneru štābam un spēlētājiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība, ņemot vērā, ka Serbijai ierindā būs vairāki garabīti garā gala spēlētāji.

Banki pirms mača ar Serbiju gan palika pozitīvs: „Sagatavošanās posmā saskārāmies ar dažādiem izaicinājumiem, bijām spiesti mazliet koriģēt sastāvu, taču tas viss ir palicis pagātnē – tagad koncentrējamies cīņai. Protams, ceram uz mūsu lielisko fanu atbalstu, lai varētu pilnībā izbaudīt iespēju spēlēt lieliskā gaisotnē ar tik spēcīgu pretinieku.”

Ļoti lielisku sezonu šobrīd aizvada Lomažs, kur sevi labi apliecināja vienā no spēcīgākajām Eiropas vietejām līgām Turcijā, bet izlases rindās četros mačos viņam vidēji 22,3 punkti, kas noslēdz rezultatīvāko spēlētāju Top 5 pagaidām. Viņa kontā arī četras rezultatīvas piespēles. Arī Serbijai ierindā būs rezultatīvākais šī cikla spēlētājs Aleksa Avramovičs (18,5 punkti). Pārējie spēlētāji punktu gūšanu sadala diezgan demokrātiski, kas nozīmē – briesmas var sagādāt jebkurš.

Jāatzīmē, ka Serbiju Latvija tā arī nav spējusi līdz šim uzveikt pēc neatkarības atjaunošanas. Vai būs pienācis laiks to beidzot izdarīt? Ar šo uzvaru Latvija ieliktu platu soli cīņā par finālturnīra biļetes iegūšanu, kas arī līdz šim kopš 1991. gada izdevies nav. Protams, arī nākamajā posmā vieglas cīņas nesolās – Grieķija ar Turciju pašas par sevi vienmēr ir bīstamas pretinieces, bet arī Lielbritānija ir spējīga izrādīt nopietnu pretestību laiku pa laikam Eiropas lielajiem. Par kādiem gan šobrīd tieši Latvijas izlasi nosaukt ir grūti, ņemot vērā, ka tā nav spējusi kvalificēties trīs lielajiem basketbola forumiem pēc kārtas – pasaules kausa izcīņai, olimpiskajām spēlēm un pat EČ finālturnīram.

Šīs spēles ir svarīgas ne tikai no sportisko rezultātu skatpunkta, bet arī goda un basketbola nākotnes. Protams, zaudējuma gadījumā serbiem tradēģija nebūs notikusi. Uzvarēti „ņemamie” pretinieki, turklāt beļģi divas reizes dažās dienās, un zaudēts objektīvi hierarhijā augstāk stāvošajai Serbijai. Taču ņemot vērā, ka Latvijai vēl aizvien aktīva ir, tā saucamā, „Zelta paaudze”, būtu grēks izniekot tās potenciālu arī turpmāk.

Tiesa, tagad jau kādu laiku pēc regulārajām neveiksmēm, šī retorika ir pieklususi. Izmaiņas ir notikušas (Banki – pirmais ārzemnieks pie stūres), bet tikpat daudz izmaiņas ir tīri kā fona troksnis (ar to domātas Latvijas basketbola savienības aktivitātes ārpus laukuma, kas reālu pienesumu basketbola saimniecībai nenes. Izņemot iegūtās tiesības rīkot nākamo EČ finālturnīru Latvijā, tostarp arī fināla cīņas).

Latvijai jādodas pretī uzvarai un jāatgriežas uz FIBA starptautiskās nopietnās skatuves. Serbijas uzvarēšana būtu spēcīgs solis tajā virzvienā. Lai arī latviešu basketbolisti šovakar nav favorīti, spēle sākas no 0:0. Mača sākums 19:30 un to varēs vērot TV6 kanālā. Par lielu un spēcīgu Latviju!

sportapils