Pasaules kauss Ziemeļamerikā piedzīvos būtiskas formāta izmaiņas

Pēc četriem gadiem ASV, Meksika un Kanāda rīkos Pasaules kausu futbolā. Tas būs īpašs ar to, ka dalībnieku skaits tiks palielināts līdz 48 komandām, taču varētu sekot izmaiņas turnīra formātā, jo pašreizējās risinājums rada pārāk daudz problēmu.

Ar katru Pasaules kausu ir kādas problēmas. Futbola līdzjutējiem un noteikti arī pašiem spēlētājiem būs ļoti nepierasti, ka četrgades svarīgākais turnīrs risināsies ziemā nevis vasarā, jo šīgada Pasaules kauss no 21. novembra līdz 18. decembrim būs Katarā, kur līdzjutējus sagaidīs augstas cenas un ļoti strikti noteikumi, piemēram, nevarēs dzert alu stadionos.

Ja Kataras turnīrā piedalīsies 32 komandas, kas grupu turnīrā sadalītas astoņās grupās pa četrām katrā, tad četrus gadus vēlāk dalībnieku loks tiks paplašināts par 16 komandām. Sākotnēji tika plānots, ka jaunā formāta rezultātā būs 16 grupas, kas sastāvēs no trim izlasēm, sacensības turpinot labākajām divām.

Pie šāda formāta liela problēma varētu rasties pēdējā spēļu dienā, kad komandas varētu par neko necīnīties un nospēlēt neizšķirti, lai tikai abas izlases iekļūtu nākamajā kārtā. Arī pie pašreizējā formāta pastāv šāda problēma, tomēr tā nav tik liela.

Runājot par to, kā izskaut potenciālo neizšķirtu, tika ierosināts aizvadīt pēcspēles sitienu sēriju grupu turnīrā, ja mači pēc 90 minūtēm noslēgtos ar vienādu vārtu skaitu. Kā vēsta “The Sun”, galvenā futbola organizācija FIFA apsver citu risinājumu.

FIFA spriež par atgriešanos pie pašreizējā formāta, kad būtu 12 grupas ar četrām komandām katrā. Izslēgšanas spēļu turnīrā iekļūtu katras grupas divas labākās, kā arī astoņas labākās trešās vietas īpašnieces. Sistēma būtu līdzīga Eiropas čempionātam, kas pirms sešiem gadiem palielināja dalībnieku skaitu no 16 uz 24.

Interesanti, ka 2016. gada Eiropas čempionātā Portugāle palika 3. vietā grupā, taču tika tālāk, aizcīnījās līdz finālam, kurā pieveica Franciju, kļūstot par labāko kontinenta komandu, lai gan pamatlaikā izdevās uzvarēt tikai vienu maču.

Dalībnieku skaita izmaiņas krietni palielinātu arī spēļu skaitu. Ja Katarā tiks aizvadītas 64 spēles, tad Ziemeļamerikas turnīrā būtu par 40 vairāk jeb 104. Arī sacensības paildzinātos, jo ierasto 28 dienu vietā turnīrs ilgtu 35, kā arī izlasēm, lai kļūtu par čempioni, būs jāaizvada astoņas spēles iepriekšējo septiņu vietā.

sportapils