Oksfordas universitātes matemātikas profesors aprēķinājis: Ronaldu ir visu laiku labākais

Diskusijas par to, kurš ir visu laiku labākais futbolists, var risināties stundām ilgi. Katram var būt pieņemami fakti par konkrēto futbolistu, bet Oksfordas universitātes profesors ņēmis talkā skaitļus, lai noskaidrotu, kurš tad ir visu laiku labākais.

Ir vairāki futbolisti, kuri var tikt uzskatīti par visu laiku labāko. Kādam tas būs Pelē, kādam Djēgo Maradona, bet jaunajai paaudzei tie varētu būt Lionels Mesi vai Krištianu Ronaldu. Argumenti var būt dažādi, bet cipari nekad nemelo, tāpēc Toms Krofords izveidoja visu laiku labākā indeksu, lai noteiktu Nr. 1 futbolistu.

Kopumā izveidoti septiņi kritēriji, pēc kuriem noteikts visu laiku labākais futbolists. Gūtie vārti komandās un tituli ir pirmie divi kritēriji, kam seko vārti un tituli izlasēs, piektais kritērijs ir iegūtie “Ballon d’Or”, individuālie sasniegumi un apbalvojumi, kā arī Z-faktora sezonas.

Sīvākā cīņa izvērtās starp Ronaldu un Mesi. Klubu rindās, ņemot vērā visus turnīrus, Ronaldu guvis 815 vārtus 1122 spēlēs, kamēr “Barcelona” leģenda Mesi atzīmējies ar 769 vārtiem 974 maču laikā. Iegūto trofeju ziņā līderis ir Mesi, lai gan Ronaldu izcīnījis par vienu Čempionu līgas kausu vairāk, kā arī ir tituli trīs dažādos nacionālajos čempionātos.

Ja runājam par starptautiskajiem sasniegumiem, tad Ronaldu pirms neilga laika kļuva visu laiku rezultatīvāko izlašu spēlētāju pasaulē. Abi izcīnījuši kontinenta svarīgākos titulus, jo Ronaldu un Portugāle par Eiropas čempioniem kļuva 2016. gadā, bet Mesi un Argentīna Amerikas kausu izcīnīja pirms gada.

35 gadus vecais Mesi izcīnījis septiņus “Ballon d’Or”, kamēr Ronaldu kontā par diviem mazāk. Abiem ir daudz un dažādi individuālie sasniegumi, un katram fanam būs savi argumenti, kāpēc konkrētā futbolista sasniegumi ir ievērojamāki. Katram ir arī savas Z-faktora sezonas, kurās viņu nopelns komandas panākumos bijis neatsverams, par ko liecina iegūtās “Ballon d’Or” balvas.

Ņemot vērā visus faktorus, aprēķini uzrāda, ka visu laiku labākais futbolists ir Ronaldu, bet par sešiem procentiem iepaliek Mesi. Trešo vietu ar 85% ieņem Pelē, bet ceturtais labākais ar 57% ir Ungārijas leģenda Ferencs Puškāšs.

sportapils