Šaha zvaigzne gatavs spēlēt kails, lai apgāztu pieņēmumus par krāpšanos

19 gadus jaunais amerikānis Hans Nīmans pavisam nesen pārsteidza šaha pasauli, apspēlējot pieckārtējo Pasaules čempionu Magnusu Karlsenu. Daudzi uzskatīja, ka viņš krāpies, taču sportists gatavs pierādīt savu nevainību, piedāvājot spēlēt kailam.

Interesanti, ka pēc piedzīvotā zaudējuma pats Karlsens netīši izteica apgalvojumu, ka Nīmans esot spēlējis negodprātīgi. Lai nesabojātu savu reputāciju, Nīmans devās uz interviju ar Sentluisas šaha klubu, ko ikviens interesants var noskatīties “Youtube” platformā.

“Jūs varat veikt jebkādas “fair play” pārbaudes, mani tas neinteresē, jo zinu, ka esmu tīrs. Viņi vēlas, lai spēlēju kails? Es to izdarītu. Zinu, ka esmu tīrs, tāpēc būtu gatavs jebkādiem izaicinājumiem, ko jūs man piedāvātu.”

Lai gan, būdams profesionālis, Nīmans nav krāpies, viņš atzinās, ka bērnībā bijuši gadījumi, kad viņš nav bijis godprātīgākais spēlētājs. “Es krāpos dažādās spēlēs “Chess.com”. Šī ir lielākā mana dzīves kļūda, par kuru jūtos apkaunots. Šo stāstu visu pasaulei, jo nevēlos sagrozītus apgalvojumus un baumas. Nekad neesmu krāpies, spēlējot šahu pie īstā galda.”

Baumas par iespējamo Nīmana krāpšanos sākās pēc tam, kad Karlsens ar sociālo tīklu palīdzību paziņoja par izstāšanos no turnīra, kad tika piedzīvots zaudējums trešajā kārtā pret Nīmanu. Daudzi uzskatīja, ka izstāšanās iemesls ir tieši iespējamā Nīmana negodprātīgā spēlēšana, turklāt viņš pie sava tvīta pievienoja video ar Žuzē Morinju, kurš savulaik ir teicis: “Ja runāšu, nonākšu lielās nepatikšanās.”

sportapils