Džordana pēdējā finālā vilktais spēļu krekls pārdots par rekordaugstu summu

Šonedēļ izsolē cilvēki varēja sacensties par NBA leģendas Maikla Džordana vilkto spēļu kreklu 1998. gada NBA finālsērijas 1. spēlē. Kāds interesents to iegādājās par 10,1 miljonu ASV dolāru, padarot to par visu laiku dārgāko sporta piemiņas lietu, kas vilkta kādā spēlē.

Tajā pašā laikā šī arī ir visu laiku dārgākā ar Džordanu saistītā lieta, kas pārdota izsolē. Iepriekšējā rekorda īpašnieks bija Djēgo Maradona, par kura spēļu kreklu, kas viņam bija mugurā slavenajā 1986. gada Pasaules kausa “Dieva rokas” spēlē, tika samaksāti 9,3 miljoni dolāru. Lai gan tiek uzskatīts, ka Džordana krekls uzstādījis jaunu rekordu, savulaik par beisbola leģendas Mikija Mantla kartīti tika atdoti 12,6 miljoni.

Pirms diviem gadiem straumēšanas servisos parādījās dokumentālā filma “The Last Dance”, kas bija veltīta Maikla Džordana pēdējai sezonai Čikāgas “Bulls”, kurā komanda un Džordans izcīnīja sesto čempiontitulu, un tas arī noteikti veicināja lielo aktivitāti. Interesanti, ka pārdotais krekls basketbolistam bija mugurā pirmajā spēlē, ko Čikāga pat zaudēja, bet spēlētājs atzīmējās ar 33 punktiem 45 minūšu laikā.

Izsoles pārstāvis atzina, ka kolekcionāri nevarēja atturēties no Džordana krekla iegūšanas, jo tādas lietas nav iespējams iegādāties katru dienu. “1997. – 1998. gada sezona, iespējams, bijusi pati populārākā starp Džordana faniem, jo basketbolists sasniedza jaunus augstumus, turklāt jau tad pastāvēja uzskats, ka Čikāgai tā ir pēdējā iespēja izcīnīt titulu,” sacīja Brems Vačters.

Sākotnēji izsoļu nams prognozēja, ka kreklu varētu pārdot par trim līdz pieciem miljoniem ASV dolāru, tomēr organizatori neapzinājās, ka, neskatoties uz lielo laika sprīdi, Džordans joprojām ir kulta persona basketbola sabiedrībā, turklāt liela daļa cilvēku, kas juta līdzi “Bulls” un Džordanam, tagad ir dzīves labākajos gados.

“Izsole apstiprinājusi, ka Džordans ir visu laiku labākais spēlētājs, pierādot, ka viņa vārds un atstātais mantojums šobrīd ir tikpat nozīmīgs kā pirms 25 gadiem,” bilda Vačters. Lai gan Džordans spēlējis sešos finālos karjeras laikā, tikai divi krekli, kas vilkti mugurā spēļu laikā, bijuši pieejami izsolēs.

sportapils