Pirmā transpersona tiesnese Anglijas futbolā plāno beigt karjeru

Lūsija Klārka pirms četriem gadiem kļuva pirmo transpersonu tiesnesi Anglijas futbola vēsturē. Jaunajā sezonā tiesnese netiek pie daudz nozīmējumiem uz mačiem, tāpēc viņa plāno pielikt punktu tiesneses karjerai un pievērsties citām nodarbēm.

Arī pēc tam, kad bija oficiālais paziņojums par dzimuma maiņu, Klārka tiesāja daudz mačus, sarunā ar presi atklājot, ka vismaz 50 mači apkalpoti pēc jaunumu publicēšanas. Situācija ir citādāka šosezon, jo, lai gan jau divus mēnešus Anglijā risinās augstākā līmeņa futbola sacensības, tiesnesei bijis piešķirts tikai viens mačs.

“Iespējams, ka rīkojos bez lielas apdomas, taču apsveru beigt tiesāt mačus tādā līmenī, kādā esmu to darījusi,” sacīja Klārka. “Man bijusi tikai viena spēle šosezon, un manos pierakstos nav nekā. Redzu, ka citiem tiesnešiem ir trīs vai četras spēles. Varbūt ir laiks beigt un koncentrēties uz golfu.”

Klārka vīriešu mačus netiesā jau kādu laiku, turpinājumā apkalpojot tikai sieviešu čempionātu. “Jau pirms pāris gadiem pārtraucu tiesāt vīriešu spēles,” teica Klārka. “Varētu tiesāt līgu vai divas zemāk, tomēr nezinu, vai varētu to tik ļoti izbaudīt, ņemot vērā, ka skatījos augšup nevis uz leju.”

Iespējamais Klārkas lēmums pārtraukt tiesneses karjeru izraisīja sašutumu AFC “Wimbledon” rindās, meitenēm cenšoties panākt, lai Klārka turpina tiesāt. “Noteikti neapdomāts lēmums. Mēs tevi mīlam,” teica Megana Stova. “Noteikti, ka labākā tiesnese līgā. Nepadodies!” bilda Bekija Basa.

Pagājušajā gadā policija uzsāka izmeklēšanu pēc tam, kad Klārkai nācās atstāt laukumu, jo kādas komandas treneris un fans ar transfobiskiem izteicieniem apsaukāja sievieti. “Tas šķita kā organizēts uzbrukums. Man bija domas par pašnāvību. Futbols vienmēr bijis mana drošā vieta, un tas glāba manu dzīvi brīžos, kad centos slēpt to, kas patiesībā biju, tomēr vairs nejutos droši,” tā laika notikumus atceras Klārka.

Beigās vainīgajiem bija jāsamaksā aptuveni 90 eiro liels sods. “Notikums netika traktēts kā transfobisks uzbrukums. Bijušas reizes, kad manis pirkto alkoholisko dzērienu kopējā vērtība ir lielāka nekā šie sodi,” piebilda Klārka.

sportapils