Baidoties no nopietnām smadzeņu traumām, regbists uzrakstījis vēstuli bērniem par sevi

Nav nekāds noslēpums, ka regbijs ir viens no brutālākajiem sporta veidiem pasaulē. Nopietnus savainojumus var gūt jebkurā izspēlē, tāpēc Anglijas spēlētājs Džeimss Greiems savulaik uzrakstījis vēstuli bērniem, lai pastāstītu par sevi gadījumā, ja viņš gūtu būtiskus smadzeņu bojājumus.

Risks, ka Greiems iedzīvojās nopietnā savainojumā, bija liels, jo karjeras laikā viņš kopumā aizvadīja 423 spēles Nacionālajā regbija līgā un Superlīgā. Kamēr viņš veidoja stingra spēlētāja reputāciju, spēles stils bija tāds, kas paredzēja neskaitāmas sadursmes ar galvu mača laikā.

Šī iemesla dēļ sportists ļoti sāka uztraukties par to, ka viņa bērni uzaugs, nespējot pienācīgi komunicēt ar savu tēvu. “2015. gada rudenī es uzrakstīju bērniem vēstuli, kurā pastāstīju par sevi, ja nu gadījumā gūstu smagu smadzeņu traumu,” sarunā ar Austrālijas medijiem pastāstīja anglis. “Es biju bažīgs par savu nākotni.”

“Manas karjeras pēdējās sezonās es ļoti uztraucos par savām smadzenēm. Brīžiem man bija nelielas galvassāpes. Biju noraizējies par atkārtotām sadursmēm, un mani pārņēma domas par savas galvas aizsardzību. Ļoti aktīvi centos izvairīties no situācijām, kuras kādreiz ļoti patika.”

Uzmanīšanās nebija tikai laukumā. “Arī ārpus laukuma es aizsargāju galvu. Biju tajā iedziļinājies tik ļoti, ka, atverot pat skapīšus virtuvē, centos no tiem izvairīties. Laukumā es daudz domāju par to, kādā pozīcijā sevi nostādu. Treniņos nepiedalījos tik aktīvi, kā gribētos, jo centos izvairīties no dažādām situācijām.”

Sarunas gaitā sportists atzina, ka spēlēšana Nacionālajā regbija līgā (regbija čempionāts Austrālijā un Jaunzēlandē – aut.) palīdzēja viņam tikt galā ar mentālajām veselības problēmām. Lokdauns, kas tika piedzīvots 2021. gadā, sportista pirmajā gadā pēc karjeras noslēgšanas, Greiemam bija ļoti grūts periods. Ciešot no trauksmes un depresijas, anglis palīdzību meklēja alkoholā. Vēlāk viņš ar daktera palīdzību tika pie antidepresantiem un terapeita, kas palīdzēja Greiemam tikt ārā no depresijas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NRL (@nrl)

sportapils