NBA vēstures grāmatu labojumi, kuri ir iespējami šajā sezonā

Naktī uz 19. oktobri tika uzsākta jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Kā ierasts, tā solās būt intriģējoša ne tikai sīvās konkurences dēļ, bet pievērsīs arī uzmanību ar individuālajiem spēlētāju sasniegumiem visu laiku statistikas kopējās ailēs, kas tiks ierakstīti līgas vēstures grāmatās.

Kuri no tiem ir zīmīgākie un ar lielākajām izredzēm piepildīties? Par atskaites punktu ņemts laiks pirms šīs sezonas, kad neviena spēlē vēl nebija aizvadīta (tagad arī gan aizvadītas vien pāris un, iespējams, izmaiņas visu laiku labāko dažādu statistikas rādītāju topos jau būs notikušas).

Lebrons Džeimss ir visur…

Ja nenotiks nekas ārkārtējs, visu laiku rezultatīvāko spēlētāju (tiek ņemti punkti, kuri gūti regulārajā sezonā) saraksta augšgalā jānotiek rokādei. Lebrons Džeimss (Losandželosas “Lakers”) šobrīd no pirmajā vietā esošā Karīma Abdula – Džabara atpaliek par 1,326 punktiem.

Lai pārspētu rekordu Džeimsam pietiktu nospēlēt aptuveni 65 spēles un vidēji gūt ap 20 punktiem. 60 – 65 spēles patiesi varētu būt tas skaitlis, cik reizes viņš varētu būt redzams laukumā. Bet droši paredzams, ka punkti noteikti tiks gūti ievērojami vairāk, ņemot vērā, ka vidēji karjerā šis rādītājs ir 27,1 punkts.

Bet pērn viņš pirmo reizi karjerā regulāro sezonu pabeidza caurmērā ar 30 punktiem! Un tas viss neskatoties uz to, ka Lebronam šī būs jau 20 (!) sezona, kad viņš kāps uz NBA laukuma. Tiesa, Džeimsam izcelties ar 30 punktiem visas sezonas gaitā vidēji padevās, aizvadot maz spēļu – tikai 56. Tas ir trešais mazākais aizvadītais spēļu skaits viņa karjerā vienas sezonas ietvaros. Taču tik liela rezultativitāte tāpat ir izcils sasniegums šādā karjeras posmā.

Bez viņa vēl tikai astoņi spēlētāji līgā ir aizvadījuši 20 vai vairāk sezonas, rekordam ar 22. esot Vinsam Kārteram. Tie ir vēl Kevins Gārnets (21), Dirks Novickis (visas vienā komandā Dalasā), Roberts Parišs (21), Kevins Viliss (21), Karīms Abduls – Džabars (20), Kobe Braiens (20 un visas “Lakers” sastāvā) un Džamāls Kraufords.

Pie reizes varam atzīmēt, ka Džeimsam pastāv iespēja ielauzties labāko desmitniekā arī rādītājā, kurā daudzi uzskata, viņš nav spēcīgs. Tie ir realizētie trīspunktu metieni. Šobrīd 19 gadu laikā viņš ir trāpījis 2,140 trejačus un atrodas tuvu top 10 robežai. Bet tieši pērn viņš sasniedza personisko rekordu iemestajos tālmetienos vienas sezonas laikā – 161.

Labi, pateiksim priekšā – lai pārspētu 10. vietā esošo Polu Pīrsu Džeimsam bija nepieciešami tikai trīs tālmetieni. Viņš šo rezultātu sasniedza jau pirmajā jaunās sezonas spēlē. Ja viņš atkārtos kaut ko līdzīgu kā pērn, tad viņš var pietuvoties pat top 5.

Tāpat Džeimss visu laiku labāko piespēlētāju rangā šosezon var pārspēt Stīvu Nešu. Šobrīd ar 10,045 piespēlēm Džeimss ir septītais, no Neša atpaliekot par 291 piespēles tiesu. Un, ja atkal pieņemam minimālo programmu, ka Džeimss aizvada ap 60 – 65 spēlēm, šo rādītāju vajadzētu viegli sasniegt. Jāatzīmē, ka Lebrons visās 19 sezonās katrā ir atdevis vismaz 349 vai vairāk piespēles partneriem.

Par Džeimsu rekordu grāmatās tiks runāts daudz. Arī nospēlēto spēļu skaita ziņā (1,366) viņš ir tuvu vēsturiskam slieksnim. Nospēlējot 27 mačus, viņš aizies priekšā līgas un Sanantonio “Spurs” leģendai Timam Dankanam, iekļūstot šajā rādītājā top 10.

Un arī pārķertajās bumbās Lebrons ir starp līgas varenajiem. Šobrīd viņš jau atrodas labāko desmitniekā, bet iekrājot vēl 72 šādas darbības, viņš apsteigs tādas līgas leģendas kā Hakīmu Oladžuvonu un Kailu Dreksleru.

Arī uz “triple – double” (vismaz 10 vai vairāk vienības trīs dažādos statistikas rādītājos vienā spēlē) vākšanu Džeimss ir bijis pietiekami nasks. Šobrīd viņš ir piektais līgas vēsturē ar 105 tādiem, taču, lai pakāptos vietu augstāk un apsteigtu Džeisonu Kidu, viņam vēl ir nepieciešami četri. Par labāko trijnieku, škiet, viņš gan var nelauzīt galvu. Tur bronzas pjedestāla vietā mītošais Maģiskais Džonsons šķiet grūti aizsniedzams – 34 “triple – double” tiesu. Bet, kas zina…

… un tad nāk pārējie

Parunāsim par citu līgas spožo zvaigžņu iespējam pierakstīties statistikas izcilnieku klubiņos. Un arī tur figurē vairāki potenciālo Slavas zāles dalībnieku vārdi. Un pat to, kuri vairāk nav savā pīķī un aizvada karjeras pēdējos gadus (par to noslēdzošajā nodaļā).

Tāds noteikti nav nākamais pieminētais personāžs. Viņam “benzīns bākā” noteikti vēl ir. Runājot vēl par visu laiku rezultatīvākajiem vīriem, zīmīgu robežu var sasniegt spēlētājs, kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem punktu guvējiem NBA. Iespēja ielauzties top 10 ir Kevinam Durantam (Bruklinas “Nets”).

Durants Bruklinā aizvadījis tikai nedaudz vairāk par 100 spēlēm | Foto: GETTY IMAGES NBA.COM

Neskatoties uz to, ka viņš šobrīd neatrodas pat top 20, esot 21. vietā. Bet ar karjeras laikā 25,526 punktiem viņš ir 88 punktu attālumā no labāko divdesmitnieka, bet no desmitnieka šķir 1,884 punkti.

Ņemot rokās kalkulatoru, Durantam būtu jāpiedalās ap 70 mačos un jāaizvada solīda sezona ar vidēji 27 punktiem, tādējādi ielaužoties top 10. Salīdzinājumam – pērn viņš vidēji spēlē izcēlās ar iespaidīgiem 29,9 punktiem. Bet bažas raisa fakts, ka pēdējo trīs sezonu laikā viņš aizvadījis tikai 90 mačus (pērn 55), neskaitot “play-off” cīņas.

Tiesa, tā ir bijusi tikai pēdējo sezonu tendence, bet pirms “Nets” ēras no 11 reizēm septiņās viņš pārsniedza 70 spēļu slieksni. Un kas zīmīgi – piecās no tām ik maču iekrājot 27 vai vairāk punktus. Tātad Duranta iekļūšana top 10 nemaz nav tik nereāla. Drīzāk uz robežas. Tāpat Durants var iekļūt realizētajos metienos no spēles rādītājā top 20. Lai to paveiktu, viņam šosezon jāgūst 301 tāds grozs.

Lai arī kā pēdējo gadu laikā tiek zākāts Rasels Vestbruks (Losandželosas “Lakers”), NBA statistikas exel tabulas viņa vārdu savā sistēmā turēs vēl ilgi. Viņš ir visu laiku labākais “triple – double” vācējs līgas vēsturē ar 182. tādām reizēm. Daudzi apskatnieki lēš, ka viņš noteikti varētu kļūt par vienīgo cilvēku uz šīs zemes līdz šim, kam padevies sasniegt 200 vienību slieksni, ja… viņu aizmanīs.

18 “triple – double” Vestbrukam nebūtu nekas neizdarāms arī “Lakers” rindās. Nu, divu sezonu laikā noteikti. Bet, zinot kā teju katru dienu kāds Ziemeļamerikas medijs apgalvo, ka tieši atlētiskais saspēles vadītājs ir visu “Lakers” nelaimju cēlonis, nav radusies pārliecība, ka viņš tur sezonu arī noslēgs. Nākamajā gadā Vestbruka tur nebūs – tas gan ir skaidrs.

Tāpat Vestbruks var iekļūt top 25 visu laiku rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Lai to paveiktu, viņam ir jāgūst šosezon 1,208 punkti. Mērījumam – pērn viņš izcēlās ar 1,441 punktiem un pēdējās septiņās sezonās šis skaitlis pārsniedz 1700 punktus.

Foto: NBAE (Photo by Adam Pantozzi/NBAE via Getty Images)

Taču viņam ir konkurents par iekļūšanu top 25. Tas ir bijušais komandas biedrs Oklahomsitijas “Thunder” rindās Džeimss Hārdens, kurš nav beidzis spēlēt un ir apņēmības pilns atgūt savu punktu guvēja slavu. Šī būs interesanta neklātienes sacensība, ņemot vērā abu jaunās situācijas viņu komandās (Hārdens vairāk cenšas spēlēt uz partneriem, bet Vestbruks vairs nevar būt ar bumbu visu laiku kā citviet).

Hārdens (arī Vestbruks) karjeras punktos (viņam šobrīd tādu ir 23,477) šosezon var apsteigt divas leģendas – Čārlzu Bārkliju un Reju Alenu, ielaužoties top 25. Un, protams, Hārdena vārds atrodas arī soda metienu sadaļā. Kopš 2012./13. gada sezonas viņš allaž bijis top 10 vidū pēc izpildītajiem soda metieniem vienas sezonas ietvaros. Ieskaitot sešu secīgu sezonu “skrējienu”, būdams šajā statistikas ailē līderis.

Šobrīd ar karjerā realizētiem 7,044 sodiņiem viņš ir devītais. Taču labāko piecinieks Oskara Robertsona personā ir 651 “labdarības līnijas” metiena attālumā. Teorijā Hārdenam, ja viņš transformētos Hjūstonas “Rockets” pīķa laika Hārdenā, tas būtu sasniedzams ar izcilu sezonu – 80 spēlēm un vidēji mačā gūtiem 7,9 soda metieniem. Šobrīd, visticamāk, tas būs uz robežas. Bet pirmās indikācijas liecina, ka Hārdens ir atguvis niknumu uzbrukumā un ļoti iespējams, ka viņa ienākšanu top 5 šajā skalā redzēsim jau šosezon. Ja nē, tad nākamās sezonas sākumā noteikti.

Turpinot par Vestbruku, kurš, visticamāk, iekļūs arī labāko piespēlētāju desmitniekā. Lai noķertu 10. vietā dzīvojošo Geriju Peitonu, Raselam vajag 356 piespēles. Bet lai vietu augstāk esošo Aizeju Tomasu, 451 rezultatīvu piespēli partneriem.

Zīmīgu slieksni šajā sarakstā var sasniegt Kriss Pols (Fīniksas “Suns”). Šobrīd viņš ir trešajā vietā ar 10,977 piespēlēm. Tas ir tikai 23 attālumā no 11 tūkstošu robežas, ko spējuši sasniegt tikai pagaidām divi vīri. No otrajā vietā esošā Džeisona Kida atstatums ir 1,115 vienības. Otrā vieta sasniedzama, visticamāk, divu sezonu laikā. Bet pirmā tā arī paliks neaizskarta. Jūtas “Jazz” leģenda ir pārāk tālu – 4,830 piespēles.

Pols toties var iekļūt labāko bumbu pārtvērēju trijniekā, jo no Maikla Džordana viņš atpaliek par 62ām. Tikmēr pirmais divnieks ir tāds pats, kā piespēlētāju topā. Arī tur Pols var sasniegt otro vietu reāli. Tas nozīmē, ka viņam, pieņemot, ka viņš nākamajos divos gados aizvadīs ap 65 spēlēm kā šosezon, jāturpina noturēt vidējais rādītājs no 1,7 – 2. Un arī tur priekšā stāvošais Stoktons būs teju neiespējami aizsniedzams.

Zvaigznes norietā var uzspēt pierakstīties topos

Ja iepriekšējā nodaļā tika runāts par spēlētājiem, kuri ir vēl karjeras aktīvajā fāzē tādā izpratnē, kad tie vēl cīnās par lielām lietām, un savu komandu rindās aizvien spēlē pirmās lomas. Citādāk ir dažiem līgas ex – lielajiem vaļiem.

Viens no tiem ir Karmelo Entonijs, kurš gan šobrīd ir bez līguma ar NBA klubu. Karjeras punktos Entonijs šobrīd atrodas devītajā pozīcijā ar 28,289 ačiem. Viņam pietrūkst tikai 308 punktu, lai apsteigtu pašu Šakīlu Onīlu.

Foto: NBA

Ja bijušais līgas MVP kandidāts un “All Star” līmeņa spēlētājs kāps uz NBA parketa nākamajā sezonā vismaz vienā mačā, viņš pievienosies “20 sezonu klubiņam”, kas minēts materiāla ievadā. Kā saka, divi zaķi ar vienu šāvienu var tikt nošauti. Bet jāmeklē līgums… Šajā klubiņā, visticamāk, iestāsies arī Udonis Haslems no Maiami “Heat”.

Tiesa, viņa loma pēdējos gados ir bijusi stipri rezervēta, ja runa ir par notikumiem uz korta. Ārpus tā – cita runa. Viņš arī būs vienīgais kopā ar Kobi un Dirku, kuri spējuši visu karjeru ar 20 vai vairāk sezonām pavadīt vienā klubā. Tas vien ir iespaidīgi, pat tādam spēlētājam kā Haslemam un ar viņa lomu.

Vēl viens bez līguma esošs savulaik līgas zvaigznes statusā esošs veterāns Dvaits Hovards arī var iekrāsot savu vārdu ar košākām krāsām NBA vēstures ierakstos. Šobrīd viņš noslēdz labāko desmitnieku izcīnīto atlēkušo bumbu ziņā ar 14,627. Viņš ir tikai 36 bumbu attālumā no Gārneta un 89 no astotās vietas.

Tikmēr no septītniekā iekārtojušās Karla Melouna iespētā viņš atpaliek par 341 atlēkušās bumbas tiesu. Savukārt no Tima Dankana viņš atpaliek par 464. Atklāts jautājums – vai 36 gadus vecais Hovards iegūs līgumu? Pērn viņš iekrāja 356 bumbas zem groziem. Nospēlējot kaut vai tādu pašu sezonu un kaut minimāli nākamo, Dankana apsteigšana būtu reāla. Bet vai tas notiks?

Visbeidzot par zīmīgiem pēdējo gadu spēlētājiem runājot, jāpiemin arī 2019./20. gada čempions Kails Laurijs. Šobrīd karjeras trīspunktnieku rangā viņš ieņem 15. pozīciju ar 1,971 precīziem metieniem. Pārsniedzot 2000 robežu, viņš apsteigs tādus pazīstamus vārdus kā Džo Džonsons, Novickis un Kids. To gan viņam vajadzētu iespēt.

Lai vai kā, NBA lēnā garā notiek paaudžu maiņa. Ienāk jaunās ēras zvaigznes kā Jannis, Luka, Dža, Jokičs un citi. Vienlaikus “vecajiem grandiem” gadi uz vietas nestāv. Tāpēc arī katra NBA sezona principā ir īpaša – jā, arī ar statistisko rezultātu sasniegšanu un rekordu laušanu.

Runā, ka NBA ir “make or miss league” (trāpi vai aizmet garām līga). Bet tā ir tikpat lielā mērā balstīta uz skaitļiem, kuri tiek baroti līdzjutējiem teju visos neiedomājamos veidos. Taču visu laiku labāko saraksts ir kas cits. Vārdi, kuri tur atrodās, ieies līgas vēsturē uz mūžiem (vai vismaz uz laiku, kamēr citi jaunie viņus neizstums). Tas arī var kalpot kā CV atspoguļojums, uz ko atskatīties, kad botas kārtas uz nagliņas. Un kā laba argumentācija diskusijās, kad tiek rindā stādīti līgas varenie.

sportapils