Spānijā ievieš “anti Pikē” likumu pēc futbolista komerciālajām darbībām

Žerārs Pikē vēl ir aktīvs futbolists un pārstāv Spānijas grandu “Barcelona”, tomēr jau kādu laiku viņš nodarbojas arī ar uzņēmējdarbību. Futbolists tiek apsūdzēts tajā, ka nopelnījis un veicinājis Spānijas Superkausa pārcelšanu uz Saūda Arābiju, veicot slepenas vienošanās, un tika lemts pat par izmaiņu veikšanu likumā, kas nosaukts par “anti Pikē” noteikumu.

Pavasarī Pikē un viņa uzņēmums “Kosmos” tika apmelnots tajā, ka palīdzēja Rojālās Spānijas futbola federācijas (RFEF) prezidentam Luisam Rubjalesam vienoties par Spānijas Superkausa turpmāko norisināšanos Tuvajos Austrumos, izspiežot lielāku summu no ārzemju partneriem. Līgumā esot iekļauts punkts, ka “Kosmos” par katru turnīru, kas notiks Saūda Arābijā, saņems četrus miljonus eiro jeb 24 kopumā sešu gadu laikā, kamēr RFEF iegūs 40 miljonus par katru turnīru.

Publiskajā telpā bija pieejamas audio ziņas no “WhatsApp”, tomēr naudas pārskaitījumi starp Rubjalesu un Pikē nav bijuši, tāpēc īstu pierādījumu “netīrām” darbībām nav. Vienā no audio ziņām Pikē it kā sakot, ka Madrides “Real” ārpus Spānijas nepiekristu spēlēt par mazāk nekā astoņiem miljoniem eiro, pieminot, ka no Saūda Arābijas varētu pieprasīt lielāku naudas summu, lai federācija būtu vairāk, piebilstot, ka Spānijā par šādu maču nevarētu nopelnīt pat trīs miljonus.

Augstākās varas iestādes šim visam piegājušas no citas puses, jo izdarītas izmaiņas sporta likumā, nosakot, ka profesionāls futbolists nevar iesaistīties komerciālās darbībās ar turnīru, kurā viņš pats varētu piedalīties. Tautā tas jau nodēvēts par “anti Pikē” noteikumu, tiesa, pats Pikē netiks sodīts, jo likums attiecas uz nākotnes darījumiem.

Pats Pikē noliedzis, ka darījis kaut ko sliktu, apgalvojot, ka komisijas maksa, ko saņēma uzņēmums, bija atbilstoša tirgum. “Viss, ko esam darījuši, bijis legāls. Vēlējāmies pamainīt turnīram formātu, lai tas būtu skatītājiem interesantāks, kā rezultātā tas ietekmētu arī ieņēmumu sadaļu,” sacīja Pikē “Twitch” tiešraidē.

“Saūda Arābija nebija vienīgais variants, jo kandidātu lokā bija arī ASV un Katara. Komisija? Pasaulē, kurā mēs dzīvojam, tā bija relatīvi normāla, atrodoties robežās starp 10% un 15%, un mēs uzskatām, ka tā bija līdzīga tādai, ko citas aģentūras paņem par šāda veida darbībām.”

sportapils