Bijusī ranga 1. vietas īpašniece stāsta par mentālajām problēmām saistībā ar savu izskatu

Visai negaidīti šogad par tenisa karjeras beigām pavēstīja Austrālijas sportiste Ešlija Bārtija. Tagad vairāku “Grand Slam” titulu īpašniece pastāstījusi par problēmām, ar ko saskārusies bērnībā, kad savu izskatu salīdzināja ar citām tenisistēm.

Tuvākajā laikā cilvēkiem būs pieejami Bārtijas memuāri “My Dream Tim”, kuros viņa atklāja par mentālajām problēmām ārpus tenisa korta, jo nepatika savs izskats. Tas viss notika tīņu gados, turklāt Bārtija ienīda to, ko treniņi nodara viņas vizuālajam tēlam.

Daudz atrodoties ārzemēs, tenisistei sākās skumjas pēc mājām, ko viņa centās mazināt ar ēdienu. Austrāliete daudz salīdzināja sevi ar citām kolēģēm un nevarēja sevi uztvert kā unikālu, jo bija pārāk uztraukusies, ka pārējie viņu uztvers kā citādāku.

“Es nevienam neteicu savas izjūtas brīžos, kad atrados ģērbtuvēs kopā ar meitenēm, kuras visu dzīvi trenējušās, lai būtu tievas, garas un spēcīgas,” memuāros rakstīja Bārtija, kura citas tenisistes dēvēja par atlētiski apdāvinātām un estētiski skaistām dievietēm no Dienvidamerikas un Austrumeiropas.

“Brīžos, kad viņas gāja man garām bez dvieļa, es nezināju, kur skatīties. Zināju tikai to, ka negribēju, lai kāds mani redz kailu, tāpēc katru dienu pārģērbos dušas kabīnē,” turpināja sportiste. Kļūstot vecākai, Bārtija saprata, ka savu ķermeni var izmantot kā ieroci, lai gūtu priekšrocības pret konkurentēm.

“Es tam visam izgāju cauri kā daudzi citi cilvēki, bet tagad mans galvenais mērķis ir iedrošināt meitenes un zēnus būt komfortabliem pašiem ar sevi. Man palīdzēja tas, ka sapratu, ka mums visiem ir nepilnības un tas ir normāli. Daloties ar savu stāstu, cerams, ka palīdzēšu kādam citam apzināties, ka daudzi iet tam cauri,” noslēgumā teica Bārtija.

Tenisiste, kurai aprīlī palika tikai 26 gadi, izcīnījusi trīs “Grand Slam” titulus, taču kopumā 15 reizes kronēta par čempioni, bet par karjeras beigām paziņoja martā, sakot, ka vairs neredzot degsmi un motivāciju nodarboties ar tenisu. 114 nedēļas pēc kārtas Bārtija atradās ranga 1. pozīcijā, kas ir ceturtais visu laiku labākais rādītājs.

sportapils