Uz visu banku – atkāpšanās ceļa nav…

Sestdien, 20. februārī Latvijas basketbola izlase Rīgā aizvadīs vienu no divām noslēdzošajām spēlēm Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Lai saglabātu izredzes kvalificēties “Eurobasket2022”, Latvijai noteikti jāuzvar Bulgārija, savukārt tālākais scenārijs ir atkarīgs no tā, kāda būs rezultāta starpība. Ja uzvaru izcīnīt neizdosies, tad pēdējo ceļazīmi uz turnīru saņems Bulgārija.

Iepriekšējos četros mačos Latvijas valstsvienība sevi nostādījusi neizdevīgā situācijā. Ar vienu uzvaru Roberta Štelmahera trenētā vienība ieņem pēdējo, ceturto vietu grupā. Bulgārijai ir identiska bilance, taču tā atrodas Latvijai priekšā, jo pirmajā savstarpējā spēlē komanda Štelmahera trenētā vienība zaudēja ar 104:110. Panākums gūts pret Grieķiju (77:66), savukārt vēl divi zaudējumi piedzīvoti attiecīgi pret Bosniju un Hercegovinu (61:62 un 73:79).

Bosnija un Hercegovina, kā arī Grieķija jau garantējušas sev iekļūšanu Eiropas čempionātā, savukārt Latvija un Bulgārija cīnās par trešo pozīciju, kas arī garantē dalību turnīrā. Lai tālāk tiktu Latvija, ir divi scenāriji – pret Bulgāriju jāsvin uzvaru ar vismaz ar sešu punktu starpību, vai arī jāuzvar ar mazāku starpību, bet tad jāuzvar arī Grieķija.

Pēc pirmā mačā pret Bulgāriju Štelmahers saskārās ar kritiku, jo treneris dažiem spēlētājiem atvēlēja mazāku lomu nekā tika gaidīts pirms tam. Lielisku sezonu Polijā aizvadošie Jānis Bērziņš un Rolands Freimanis spēlēja niecīgu lomu, tāpat treneris neuzticējās Ingum Jakovičam.

Līdzīgu viedokli pauda arī bijušais izlases basketbolists Jānis Blūms. “Tas bija tīri neprofesionāli. Atdevām uzvarētu spēli. Pie plus septiņi uztaisījām nepareizas maiņas, vajadzēta vienkārši uzlaist spēlētājus, kuri prot mest sodiņus. Tā spēle bija uzvarēta,” teica pieredzējušais spēlētājs sarunā ar “Sporta studiju”.

Pirms izšķirošajiem mačiem Latvijas basketbola savienība (LBS) parūpējās ne tikai par visiem nepieciešamiem apstākļiem izlasei, bet arī uzkurināja ažiotāžu ar video vēstījumu Bulgārijai. Par iemeslu kļuva Bulgārijas sieviešu izlases sniegums Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē zaudēja – bulgārietes zaudēja Grieķijai ar -18, kā rezultātā Latvijai pietrūka tikai viens punkts, lai tiktu uz EČ. Pēdējos uzbrukumos Bulgārija nemaz necentās apdraudēt pretinieču grozu, saņemot pārmetumus sportisko principu neievērošanā.

“Sieviešu izlase nospēlēja ļoti labi, taču netika tālāk, tāpēc vēlējāmies nodot ziņu, lai viņi neizmirst, ka brauks uz mežonīgajiem ziemeļiem,” raidījumā “Ūdenszeļļi” video komentēja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. “Galvenā doma bija piesaistīt uzmanību, jo cilvēkiem ir iestājusies rutīna un COVID-19 situācija ir apnikusi, un to mēs izdarījām. Otrkārt, gribējām parādīt, ka mūsu jaunais koncepts ir tāds, ka nav vīriešu vai sieviešu izlases, bet ir Latvijas izlase, un mēs mēģinām nodrošināt vienādus apstākļus visiem. Galvenais ir visiem būt kopā – izlasēm, tautai, un tad arī viss sanāks.” Dažiem gan tas video atgādinājis bēdīgi slaveno 2009. gadu, kad Latvijas basketbola izlasei bija sauklis “Tagad vai nekad”. Cipruss gan uzskata, ka tagadējai situācijai nav nekā kopīgā ar 2009. gadu.“Man gribās džekiem parādīt arī to, ka aiz viņiem stāv gan savienība, gan tauta, un visi viņiem tic.”

Tāpat Cipruss atklāja, ka sezonas laikā LBS bija pārrunas ar bijušo Austrālijas izlases galveno treneri, latviešu izcelsmes speciālistu Andreju Lēmani. “Sarunas aizsākās vasarā, kad situācija turnīra tabulā bija traģiska, un sarunas joprojām turpinās. Ja mēs tiekam uz Eiropas čempionātu, tad nav doma atlaist kādu. Ja mēs pastiprināmies ar spēlētājiem uz EČ, tad arī treneru korpusu varētu pastiprināt. Štelmahers ir informēts, taču neviens pie pozitīva iznākuma nedomā neko atlaist, un arī Robertam tas varētu nākt par labu, jo varētu mācīties no augstas kvalitātes trenera.”

LBS paveikusi labu darbu, jo sastāvam izdevies piesaistīt divus Eirolīgas spēlētājus – Maskavas apgabala “Khimki” pārstāvjus Jāni Timmu un Dairi Bertānu. Abiem šī ir lieliska iespēja gūt pozitīvas emocijas, jo klubā tās šosezon ir deficītā. “Khimki” vienība piedzīvojusi jau 16 zaudējumus pēc kārtas Eirolīgā, bet kopā 22 spēlēs izdevies tikt vien pie divām uzvarām. Ja abi izlases sastāvā nodrošinās Latvijai iekļūšanu Eiropas čempionātā, tad sezonu varēs nosaukt par veiksmīgu. Nav zināms, kā Štelmahers izmantos basketbolistus, kuri pie viņa vēl nav spēlējuši. Taču abiem ir pietiekami liela meistarība un viens fakts par viņu esamību izlasē var kļūt par nopietnu argumentu.

Jāatzīmē, ka divi Eirolīgas spēlētāji ir maksimums, uz ko varēja cerēt LBS. Būtu ļoti grūti vienoties ar CSKA par Jāņa Strēlnieka pievienošanos, vai arī pierunāt “Barcelona”, lai viņi palaiž Rolandu Šmitu. Tāpat mēs nemaz nerunājam par NBA spēlētāju dalību atlases spēlēs. Tomēr Timmas un Bertāna piesaistīšana padara šo izlases modeli par spēcīgāko, kāds piedalījies “Eurobasket2022” mačos.

Bulgāriem daži spēlētāji nevarēs palīdzēt savainojumu dēļ, tāpat komanda nevarēs rēķināties ar “Estudiantes” spēlētāja Emīla Stoilova dalību. Pret Latviju 26 punktus guvušais Dī Busts gan būs atrodams komandas pieteikuma, un tas noteikti ir basketbolists, kuram vajadzētu pievērst papildus uzmanību. Tāpat Bulgārijai spēlēs “Levski” pārstāvis Čavdars Kostovs, kurš Latvijas grozā iemeta 20 punktus. Sastāvā atrodami arī Madrides “Real” spēlētājs Konstantīns Kostadinovs un Pirejas “Olympiacos” pārstāvis Aleksandrs Vezenkovs, taču viņš pēc jaunākās informācijas nepievienosies valstsvienībai.

Šāda spiediena situācija noteikti nav tā labākā, jo Latvijas izlase ne pārāk labi veicas ar tā saukto izšķirošo spēļu aizvadīšanu. Pēdējais piemērs noteikti ir pats sāpīgākais – 2019. gada Latvijai bija reālākā iespēja pirmo reizi aizbraukt uz Pasaules kausu (PK). Lai to izdarītu, izbraukumā bija jāuzvar Melnkalne vismaz ar deviņu punktu starpību. Uzvara tiešām tika izcīnīta, tomēr ar +6, un uz PK aizbrauca pretinieki, kamēr Latvijas basketbolisti šo turnīru vēroja vien televīzijā.

Pagaidām gan viss izskatās piesardzīgi optimistiski, un Latvijai ir visas iespējas, lai izpildītu uzdevumu jau pirmajā mačā – uzvarot Bulgāriju ar +6 un vairāk. Tiesa, arī pirms pirmā mača Latvija bija favorīte, bet mēs atceramies, ar ko tas noslēdzās. Treneriem bijis daudz laika, lai izanalizētu iepriekš pieļautas kļūdas un iemācītos no tām.

Spēle pret Bulgāriju tiks aizvadīta jau sestdien (20.02) plkst. 19:30.

sportapils