Zaudēja vietas KHL un devās uz Eiropu – kā šosezon veicies Karsumam, Bārtulim un citiem?

2020./2021. gada hokeja sezona ir īpaša. Ne tikai dēļ Covid-19 izraisītajām sekām un ar to saistītiem ierobežojumiem, bet arī dēļ tā, ka pirmo reizi vairāku gadu laikā Eiropas čempionātos spēlē latviešu hokejisti, kurus iepriekš bijām pieraduši redzēt Rīgas “Dinamo” vai arī citos Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubos. Kādam strauja vides maiņa nākusi par labu, savukārt dažiem spēlētājiem sezona sanāca ne pārāk veiksmīga, ja raugās no statistikas puses.

Mārtiņš Karsums (Krēfeldes “Pinguine”, Vācija)

Foto: TT

Pieredzējušā uzbrucēja stāsts bija visai vienkāršs – pēc 2019./2020. gada sezonas viņš kopā ar Kasparu Daugaviņu izrādījās nevajadzīgs Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajai Maskavas “Spartak” vienībai. Un, ja cits latviešu uzbrucējs diezgan ātri vienojās par līgumu ar Maskavas apgabala “Vityaz”, tad pieredzējušais Karsums, kurš KHL pavadīja desmit pilnas sezonas, nesaņēma piedāvājumu, kas viņu apmierinātu. Runāja arī par hokejista pievienošanos “Dinamo”, tomēr Pēteris Skudra neredzēja viņu kā vienu no līderiem un attiecīgi arī atalgojums uzbrucējam tika piedāvāts ne tas lielākais. Kuluāros runāja, ka Karsumam piedāvāja algu nedaudz zem 100 tūkstošiem eiro, kas uzbrucēju neapmierināja. Arī Pekinas “Kunlun Red Star” finansiāli Karsumu neieinteresēja.

Latvijas “filiāle” Vācijas hokeja līgā

Latvietis bez darba nosēdēja līdz pat decembra beigām. Pusotru nedēļu pirms Jaunā gada Vācijas hokeja līgas (DEL) kluba Krēfeldes “Pinguine” mājaslapā parādījās paziņojums, ka klubā, kurā karjeras labākos gadus pavadīja ilggadējais Latvijas izlases kapteinis Herberts Vasiļjevs, spēlēs arī Karsums. Šosezon komandu pārstāv Filips Buncis un Kristofers Bindulis, tās ģenerālmenedžeris ir 24 gadus vecais Sergejs Saveļjevs no Latvijas, savukārt sezonas pirmajā pusē galvenā trenera pienākumus pildīja vēl viens mūsu valsts pārstāvis Mihails Svarinskis. Otrais variants bija pievienoties Austrijas līgas klubam “Black wings”, kur hokejistam pat piedāvāja lielāku naudu, tomēr viņš izdarīja izvēli par labu Vācijas čempionātam, jo vēlējās spēlēt labākā līmenī.

DEL pirmajā posmā komandas sadalītas pēc ģeogrāfiska principa un spēlēja tikai savu grupu ietvaros. “Pinguine” ar četriem panākumiem 24 mačos ieņem pēdējo vietu Ziemeļu grupā, arī Karsums nav kļuvis par glābēju – 23 spēlēs viņam vien seši vārti un trīs piespēles ar vidējo spēles laiku 14:49 minūtes, kas diez vai atbilst leģionāra statusam. Tiesa, problēmas ir visai komandai, jo rezultatīvākais hokejists sakrāji vien 18 punktus. Arī Karsumam blakus nav tādu maiņas partneru, kādi viņam bija blakus KHL klubos un Latvijas izlasē, kas neļauj viņam parādīt savu labāko sniegumu.

Arī pārējiem latviešiem šajā vienībā nav tā labākā statistika. Uzbrucējam Buncim 24 mačos pieci (2+3) punkti un negatīva lietderība -11, savukārt aizsargam Bindulim 24 spēlēs 1+1 un lietderība -13.

Artūrs Kulda (Nirnbergas “Ice Tigers”, Vācija)

Foto: TT

Arī Kulda bija starp tiem, kurš zvanu no “Dinamo” nesaņēma, lai arī ilgu laiku atradās tepat Latvijā. Atceramies, ka 2019./2020. gada sezonā aizsargam sanāca neliels konflikts ar klubu, jo, kad viņš pēc sešām spēlēm pameta Rīgas vienību un pievienojās Čerepovecas “Severstal”, Latvijas kluba sociālajos tīklos tika paziņots, ka aizsargam beidzies pārbaudes līgums. Pats Kulda gan caur savu “Instagram” norādīja, ka tie ir mēli, jo kontrakts tika pārtraukts pēc abpusējas vienošanās.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arturs Kulda (@arturs.kulda)

Šovasar arī Kulda, kurš iepriekš tika uzskatīts par stabilu KHL vērtību, nespēja atrast darbu šajā līgā. Pats hokejists stāstīja, ka viņš gatavs gaidīt labu piedāvājumu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, jo viņam nesagādā nekādu problēmu patstāvīgi uzturēt sevi labā formā. Kulda darbu atrada decembrī, mēneša otrajā pusē kļūstot par Nirnbergas “Ice Tigers” spēlētāju. Īsi pirms tam “Dinamo” pārstāvji tomēr uzaicināja Kuldu uz sarunu, tiesa, kā atzina pats aizsargs, konkrēts piedāvājums tā arī netika saņemts.

Arī “Ice Tigers” komandu piemeklēja Karsuma pārstāvētās vienības liktenis, jo ar četrām uzvarām 24 spēlēs tā ieņem pēdējo vietu Dienvidu grupā. Laiks izlabot situāciju vēl ir, jo priekšā ir spēles ar Ziemeļu grupas komandām. Kulda aizvadījis 19 spēles, kurās vārtus nav guvis, toties atdevis astoņas piespēles. Viņš labi iejutās komandā, jo Latvijas hokejistam ir ceturtais lielākais spēles laiks – vidēji 19 minūtes un 29 sekundes. Tā ir laba ziņa izlasei, jo Kulda būs labā formā.

Oskars Bārtulis (Lincas “Black Wings 1992”, Austrija)

Kādreizējais Stenlija kausa finālists KHL spēlēja kopš 2013. gada, pārstāvot tādas komandas kā “Donbass”, “Barys”, “Admiral”, “Salavat Yulaev” un “Kunlun Red Star”, savukārt iepriekšējo sezonu hokejists pavadīja “Dinamo” rindās. Lai arī pirms šīs sezonas Skudra vairākās intervijās uzsvēra, ka viņa prioritāte ir Latvijas hokejisti, pats Bārtulis sarunā ar “Sporta Pili” norādīja, ka ar viņu neviens no kluba nekontaktēja. “Cik saprotu, Pēterim nav mans numurs vai laikam viņš ir to pazaudējis. Iespējams, vienkārši ir tik ļoti aizņemts, ka nevar pat atbildēt uz īsziņām. Varbūt viņam ir mainījies numurs?” ironiski komentēja Bārtulis.

Bārtulis par “Dinamo”: Tā arī nepiezvanīja un neatbildēja pat uz ziņām

Sezonas pirmo pusi pieredzējušais aizsargs uzsāka Latvijas Virslīgas vienībā “Mogo”, savukārt decembra sākumā viņš pievienojās Austrijas divkārtējai čempionei “Black Wings”. Pēc paša atziņas – nedaudz jau “spieda” laiks, kad būtu kaut kur jāaizbrauc spēlēt uz ārzemēm. Austrijā komfortabli jūtas gan pats aizsargs, gan arī viņa ģimene, jo dzīves līmenis šajā valstī ir visai augsts, tuvumā atrodas kalni un arī gaiss kvalitāte ir krietni labāka, it īpaši kalnu tuvumā.

Pamatturnīrā komanda ieņēma pēdējo, 11. vietu. Tiesa, arī no šīs pozīcijas “Black Wings” iekļuva “play-off” kvalifikācijas kārtā, kur spēlēja jau krietni labāk un sešu komandu konkurencē ieņēma ceturto vietu. Pietrūka viens punkts, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, un sezona komandai jau noslēgusies.

34 gadus vecais aizsargs 29 pamatturnīra spēlēs sakrāja 13 (3+10) punktus un kļuva par vienu no sešiem hokejistiem ar pozitīvu lietderību (+6). Otrajā kārtā Bārtulis statistikai pievienoja vēl četras piespēles 10 cīņās, kā arī sakrāja labāko lietderību komandā – plus 12.

Vitālijs Pavlovs (Dornbirnas “Bulldogs”, Austrija)

Daži “Dinamo” līdzjutēji Pavlovu sauca viņu par komandas talismanu, noradot, ka tā ir viņa vienīga loma komandā. Tam daļēji varētu arī piekrist, jo 19 vārti 281 spēlē un vidēji 0,15 punkti vienā mačā ir, maigi izsakoties, slikts rezultāts. Ne visi saprot, ka Pavlovam bija cita loma, un treneri viņu novērtēja nevis par vārtu guvumiem, bet par pašatdevi, fizisko spēli un spēju spēlēt mazākuma specbrigādēs.

Katram stāstam pienāk beigas un Pavlova gadījumā tas pienāca pirms šīs sezonas. Skudra neredzēja 31 gadus veco uzbrucēju savā komandā, par kuras vienu no galvenajiem trumpjiem bija jākļūst ātrumam. Trenera loģikai var piekrist – Pavlovs nekad nav bijis tās ātrākais hokejists, kas ir saistīts arī ar viņa gabarītiem. Uzbrucējs formu uzturēja “Olimp” vienībā, kurai viņš pievienojās novembrī. Februārī hokejists devās komandējumā uz Austrijas līgu, kļūstot par “Dornbirner” spēlētāju un Ņikitas Jevpalova komandas biedru. Ierindojoties sestajā pozīcijā līgas pamatturnīrā, komanda viegli pārvarēja kvalifikācijas kārtu un iekļuva ceturtdaļfinālā, kur sērijā līdz četrām uzvarām pret Zalcburgas “Red Bull” rezultāts ir 2-2.

22 spēlēs, kuras Pavlovs aizvadīja pamatturnīrā un kvalifikācijas kārtā, uzbrucējs vārtus neguva, izdarot septiņas piespēles. Ceturtdaļfināla trešajā spēlē uzbrucējs noņēma lāstu un iemeta pirmo ripu Austrijas čempionātā, atzīmējoties mačā pret Zalcburgas “Red Bull”. Tas gan neglāba viņa pārstāvēto komandu no zaudējuma ar 1:4.

Vienā komandā ar Pavlovu spēlē arī Ņikita Jevpalovs, kurš pēc divām sezonā AHL pieņēma lēmumu doties uz Austriju. Jevpalovs ir “Bulldogs” trešais rezultatīvākais hokejists ar 15 vārtiem un 22 piespēlēm 49 spēlēs.

Uvis Balinskis (Litvinovas “Verva”, Čehija)

Talantīgais ventspilnieks kļuva par vienu no pirmajiem latviešu hokejistiem, kurš tika pie līguma pandēmijas vasarā. Proti, jau jūnija vidū viņš noslēdza kontraktu ar Litvinovas “Verva” – klubu, kas Čehijas līgā pēdējos gados cīnās par izdzīvošanu un uz medaļām nepretendē. Latvietim tā nebija pirmā ārzemju pieredze, jo junioru vecumā viņš divas sezonas pavadīja “Augsburger EV” sistēmā. Piecu gadu garumā Balinskis krāja pieredzi “Dinamo” rindās, lai dotos vēl vienā ārzemju komandējumā.

Klubam arī šosezon nekas nav mainījies – 25 uzvaras 52 spēlēs ļāva pamatturnīrā ierindoties 11. pozīcijā, kas nozīmēja piedalīšos “play-off” kvalifikācijas mačos. Lai arī pretinieks bija ne tas stiprākais – sestās vietas ieguvēja Hradeckrālovas “Mountfield”, viss noslēdzās ātri ar 0-3 sērijā. “Verva” treneri Balinskim uzticējās, jo reti kad viņa spēles laiks bija mazāks par 20 minūtēm. Aizsargs sezonu aizvadīja savā līmenī, 48 pamatturnīra mačos gūstot piecus vārtus un izdarot 12 piespēles, kas ir trešais labākais rādītājs starp aizsargiem. Izslēgšanas mačos Balinskis punktus nesakrāja, taču ir viens no pieciem “Verva” spēlētājiem, kuram nav negatīvs lietderības koeficients. Var redzēt, ka 24 gadus veco Latvijas izlases aizsargu novērtē Čehijā, jo pirms pusotras nedēļas viņš lika parakstu zem līguma uz vēl vienu gadu.

Citi Čehijas leģionāri

Vienā komandā ar Balinski spēlē arī ilggadējais izlases aizsargs Oskars Cibuļskis, kurš sezonas laikā 48 spēlēs sakrāja 4+5. Māris Bičevskis “Mlada Boleslav” rindās 52 mačos guva sešus vārtus un atdeva 11 piespēles, ar savu sniegumu izpelnoties jaunu līgumu ar komandu. Sezonas otrajā pusē pieauga Bičevska spēles laiks – ja sākumā 17 minūtes laukumā vairāk bija izņēmums, tad tagad uzbrucējs ik pa laikam tiek iespēlēts arī pirmajā maiņā. Čehijas līgas ceturtdaļfinālā “Mlada Boleslav” ir vadībā pret Pardubices “Dynamo” ar 2-0.

Guntis Galviņš sezonas laikā pārgāja no Tršinecas “Ocelari” uz Ostravas “Vitkovice Ridera”. Abās komandās latvietim identiska statistika (1+2), bet “play-off” noslēdzās pēc piecām ⅛ fināla spēlēm pret Brno “Kometa”. Komandu mainīja arī Ralfs Freibergs, kurš tika izīrēts “Ocelari” vienībai. Šis klubs uzreiz kvalificējās ceturtdaļfinālam un pagaidām mačus nav aizvadījis.

Oskars Batņa (Angletas “Hormadi”, Francija)

Ilgu laiku Batņa tika uzskatīts par jauno un talantīgo hokejistu, taču gadi gāja, bet viņa sezonā gūto vārtu skaits tā arī nepārsniedza ciparu divi. Ja pirmajā sezonā uzbrucējs varēja sūdzēties par spēles laiku (vidēji 7:36 minūtes), jo viņš laukumā parādījās 3-4 reizes par periodu, tad otrajā un it īpaši trešajā sezonā būtu grēks sūdzēties, jo Batņa laukumā vidēji pavadīja gandrīz 12 minūtes. Nespēju gūt vārtus hokejists mēģināja kompensēt ar spēka spēli, iepriekšējā sezonā izdarot 51 spēka paņēmienu – trešais lielākais rādītājs starp “Dinamo” uzbrucējiem. Iespējams, arī šosezon uzbrucējs paliktu Rīgā, ja viņam nebūtu tik liels +/- rādītājs – mīnus 21, kas bija sliktākais komandā.

Pēc trīs gadiem “Dinamo” siltumnīcā Batņa devās uz “Hormadi” vienību, kura vien 2018. gadā atgriezās Francijas elites līgā pēc vairāk nekā desmit gadu prombūtnes. Francijā uzbrucējs beidzot spēja atgūt vārtu garšu, jo 19 spēlēs viņam deviņi goli – vairāk nekā trīs sezonu garumā “Dinamo” komandā. Ar 16 punktiem viņš ir komandas dalīti rezultatīvākais hokejists. “Hormadi” vienība atrodama turnīra tabulas lejasgalā – 11. vietā no 12. Līdz pamatturnīra beigām palikušas trīs spēles, bet jau tagad skaidrs, ka komandai būs jācīnās par palikšanu Francijas elitē.

Zviedrija un Šveice

Par Zviedrijas kluba “Orebro” zvaigzni kļuvis Rodrigo Ābols, kurš ir komandas labākais vārtu guvējs un ar 34 (19+15) punktiem ieņem trešo vietu vienības rezultatīvāko hokejistu sarakstā. Divas spēles pirms pamatturnīra beigām Arta Ābola dēla pārstāvētā komanda ieņem ceturto pozīciju līgā. Ja sezonu izdosies noslēgt TOP6, tad “play-off” turnīrs sāksies ar ceturtdaļfināla stadiju.

Foto: TT

Šveices vienības “Lausanne” uzbrucējs Ronalds Ķēniņš 42 mačos sakrājis 27 (7+20) punktus un, kā ziņo portāls “swisshockeynews.ch”, tad drīz uzbrucējs parakstīs ilgtermiņa līgumu līdz 2026. gadam. Savainojuma dēļ nespēlē turnīra pastarītes Langnau “Tigers” vārtsargs Ivars Punnenovs, pa kura vārtiem bieži vien izdara vairāk nekā 40 metienus. Lai arī Punnenova drošības koeficients ir 3,22, viņam ir gana pieklājīgs atvairīto metienu procents – 91,4%.

Šo vienību pārstāv vēl divi Latvijas uzbrucēji – Toms Andersons 41 mačā guvis vienus vārtus un trīs piespēles, bet savainotais Rihards Melnalksnis 26 cīņās izcēlies ar vienu vārtu guvumu. Divi Latvijas hokeja pārstāvji atrodami Ženevas “Servette” rindās – uzbrucējs Deniss Smirnovs 37 spēlēs ticis pie septiņiem (2+5) punktiem, bet aizsargs Sandis Smons 18 mačos izdarījis divas piespēles. Līdz turnīra beigām komandām jāaizvada 4-7 spēles, “Servette” ieņem trešo vietu, bet “Lausanne” – piekto.

sportapils