Kas ilgi nāk, tas labi nāk: Mozgovs aizvada pirmo spēli 1015 dienu laikā

Pirmdien Vienotajā VTB līgā regulārās sezonas spēli aizvadīja Maskavas apgabala “Khimki” un Krasnojarskas “Enisey”. Parastā gadījumā šis mačs ne ar ko īpašu neizceltos uz pārējā fona, bet tomēr viens īpašs notikums bija – Timofejs Mozgovs beidzot debitēja “Khimki” komandā.

Pēdējās sezonas NBA – no vienas komandas uz otru

Krievijas centra spēlētājs deviņas sezonas pavadīja NBA, pārstāvot piecas komandas. Īpaši laba izvērtās 2015. – 2016. gada sezona, jo kopā ar Lebronu Džeimsu, Kairiju Īrvingu un Klīvlendas “Cavaliers” kļuva par čempionu. Vienu sezonu iepriekš Mozgovs aizvadīja salīdzinoši labu regulāro sezonu (vidēji 10,6 punkti un 6,9 atlēkušās bumbas) un izslēgšanas spēles (10,6+7,3), bet 2016. gada vasarā viņš kļuva par neierobežoto brīvo aģentu.

Kā oficiāli komandas varēja vienoties par līgumiem ar spēlētājiem, tā ASV žurnālisti pavēstīja, ka Losandželosas “Lakers” vienojusies ar Mozgovu par četru gadu līgumu, kura vērtība ir 64 miljoni ASV dolāru. Šo līgumu ezernieki iedeva Mozgovam nevis pēc daudz maz sakarīgās sezonas, bet pēc sezonas, kurā viņš vidēji guva 6,3 punktus un izcīnīja 4,4 atlēkušās bumbas! Protams, ka NBA sabiedrība bija šokēta, un turpinājumā sekoja Mozgova NBA karjeras noriets.

“Lakers” rindās Mozgovs izcēlās ar vidēji gūtajiem 7,4 punktiem un 4,9 atlēkušajām bumbām, bet pēdējās 15 regulārās sezonas spēlēs viņš nemaz nebija komandas aktīvo spēlētāju pieteikumā. Starpsezonā Mozgovs nokļuva Bruklinas “Nets”, taču kopumā viņš piedalījās tikai 31 spēlē. Pavadījis sezonu Bruklinā, Mozgovs tika aizmainīts uz Šarlotes “Hornets”, bet jau nākamajā dienā sekoja vēl viena maiņa – uz Orlando “Magic”.

2018. gada 2. jūlijā Mozgovs aizvadīja spēli Krievijas izlases sastāvā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kas arī bija pēdējais mačs Krievijas basketbolistam līdz pat vakardienai jeb 1015 dienas bez basketbola.

Cīņa ar ārstiem un ilgais atlabšanas process

Par iemeslu tam kļuva savainojumi. Ceļgala traumas dēl Mozgovs tā arī neizgāja “Magic” sastāvā laukumā, bet 2019. gada janvārī gulās zem skalpeļa, lai viņa ceļgals tiktu operēts. Situācija bija tik slikta, ka Orlando sastāvā vairs nebija Krievijas spēlētāja vārds, bet 2019. – 2020. gada sezonas alga tika sadalīta vienādos maksājumos līdz 2022. gadam.

Pēc NBA karjeras beigām Mozgovs atgriezās “Khimki”, ko bija pārstāvējis pirms došanās uz NBA, taču viņš nebija gatavs palīdzēt Krievijas izlasei Pasaules kausā 2019. gadā. “Es negribu noniecināt ASV ārstus, taču viņi pret mani neizturējās pienācīgi,” sacīja Mozgovs. “Nekas traks vai bīstams nenotika, vienkārši savainojums netika pienācīgi aprūpēts.”

Lai gan bija ziņas, ka Mozgovs varētu atgriezties laukumā 2019. – 2020. gada sezonas sākumā, oktobra beigās vai janvārī, tā arī tas nenotika. Pirms gada sākās pandēmija, spēles tika atceltas, bet Mozgovs jūnijā veica vēl vienu operāciju. Neviens īsti vairs neticēja tam, ka Mozgovs atkal dosies laukumā, jo pat NBA ļāva izņemt spēlētāja algu no “Magic” algu griestiem, kas notiek tikai tādos gadījumos, kad zināms, ka basketbolists ir noslēdzis karjeru.

“Ja Mozgovs gribētu noslēgt karjeru, viņš neveiktu vēl vienu operāciju,” izteicās spēlētāja aģents. Tāpat bija zināms, ka algu Mozgovam maksā tikai “Magic”, bet ne “Khimki”. Lai Maskavas komanda sāktu izmaksāt atalgojumu, Mozgovam būtu beidzot jāsāk spēlēt.

Ilgi gaidītā debija

Protams, ka spēlētājam, kurš ir 216 centimetrus garš un 125 kilogramus smags, problēmas būs ar ceļiem, jo ar to saskaras katrs garais basketbolists. Liela daļa karjeru beidz priekšlaicīgi, taču tas nav Mozgova gadījums.

11. martā “Khimki” pieteica Mozgovu komandas sastāvam VTB līgai, bet mēnesi vēlāk izgāja laukumā. “Es pieņēmu lēmumu, ka vēlos palīdzēt komandai un saviem draugiem. Tiek darīts viss iespējamais, mēs cīnāmies par komandas godu, galu galā – par mūsu līdzjutējiem. Esmu gatavs kopā ar viņiem cīnīties plecu pie pleca. Šī ir mana komanda, un es nevaru un negribu šādos momentos būt malā,” pirms spēles ar “Enisey” sacīja Mozgovs.

VTB līgas “Instagram” kontā bija vērojams video ar notikumiem, kas notika laikā starp Mozgova pēdējo maču NBA un debiju “Khimki” rindās.

Nav noslēpums, ka “Khimki” aizvada briesmīgu sezonu. Eirolīgā komandas kontā tikai četras uzvaras 34 spēlēs, savukārt VTB līgā ar 11 uzvarām un deviņiem zaudējumiem “Khimki” ir 7. vietā. Komandas galvenais sponsors izbeidza sadarbību, kā rezultātā radās algu izmaksāšanas problēmas, un sastāvā vairāk nav Jonass Jerebko, Dairis Bertāns un Gregs Monro. Aleksejs Šveds un Džordans Mikijs ir savainoti, bet Jānis Timma pēc konflikta nav vairs kopā ar komandu.

“Khimki” katastrofa – kā Eirolīgas klubs balansē uz bankrota robežas

Ja var atrast kaut ko pozitīvu, tad tā ir Mozgova atgriešanās. Pirmdienas mačā basketbolists laukumā pavadīja 15 minūtes, guva sešus punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas. Viņš realizēja divus metienus no pieciem, kā arī divus no četriem soda metieniem.

sportapils