Vai Porziņģis atkal spīdēs un “Wizards” pārspēs neglaimojošās prognozes?

Jau naktī uz 19. oktobri startēs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2022./23. gada sezona. Arī šogad tur piedalīsies divi latvieši – Dāvis Bertāns (Dalasas “Mavericks”) un Kristaps Porziņģis (Vašingtonas “Wizards”). Šajā materiālā aplūkosim gaidāmās prognozes par Porziņģa sniegumu, un kuru vietu paredz “Wizards” vienībai.

Sniegums pirms un pēc maiņas

Daudziem kā pārsteigums nāca 10. februāris, kad tika paziņots, ka Dalasas “Mavericks” vienojusies ar Vašingtonas “Wizards” par maiņu. Kuras rezultātā Porziņģis nonāca ASV galvaspilsētā, bet pretējā virzienā devās cits latvietis Dāvis Bertāns un amerikānis Spensers Dinvidijs (par Bertāna un “Mavericks” sezonas perspektīvām skatīt rakstu materiāla beigās*).

Pirms maiņas Porziņģis aizvadīja 34 no iespējamām 56 “Mavericks” spēlēm, kurās izcēlās ar 19,2 punktiem, 7,7 atlēkušajām bumbām un 1,7 bloķētiem metieniem. Komanda bija iekrājusi bilanci 33-23 un bija piektajā vietā savā konferencē.

Savukārt Vašingtonga atradās 11. vietā, vienu aiz “play-in” turnīra, ar spēli rezervē un tikai viena panākuma atpalicību (25-29) no Atlantas “Hawks”. Lai arī Porziņģim uzlabojās individuāli teju jebkurš svarīgais rādītājs – 22,1 punkts, 8,8 atlēkušās bumbas un citi precizitātes procenti – komandai tas nepalīdzēja.

Sezona tika noslēgta ar bilanci 35-47. Te gan jāpiemin fakts, ka Porziņģis jaunajā klubā debitēja tika pēc mēneša no aizmainīšanas brīža, jo ārstēja savainojumu. Protams, var mēģināt izcelt arī kādas pozitīvās iezīmes. Ar Porziņģi ierindā “Wizards” izdevās izcīnīt divas uzvaras pēc kārtas pirmo reizi kopš 13. janvāra, kad jaunajā gadā aizvadīti bija jau vairāki mēneši.

Brīžiem komanda izskatījās patiesi konkurētspējīga arī bez līdera Bredlija Bīla ierindā. Bet vai “Wizards” spēs šādu basketbolu demonstrēt garākos nogriežņos?

Tikmēr “Maverics” sezonas noslēgumā pakāpās uz ceturto vietu konferencē un aizspēlējās līdz konferences finālam, piekāpjoties vien nākamajiem čempioniem. “Sausais” atlikums – vēl pāragri spriest. Jā, “Mavericks” padevās patiesi varens “play-off run”, un ar Dinvidiju sastāvā bilance bija 15-3.

Bet šogad ļoti daudzas komandas būs uzlabošās.Un vairāk šī tendence vērojama Rietumu nekā Austrumu konferencē. Bet vai tas ko dos “Wizards”?

“Wizards” kalnu gāšanu neparedz

Lai arī cik atraktīvi varētu izklausīties Porziņģa – Bīla duets kombinācijā ar Kailu Kuzmu kā solīda līmeņa trešo uzbrukuma opciju, jāskatās patiesībai acīs. “Wizards” tomēr pirms sezonas netiek pieskaitīta ne tikai pat pie potenciālajiem trokšņu cēlājiem, bet pat “play-off” dalībniekiem…

Arī “Betsafe.lv” bukmeikeri prognozē, ka komandai neizdosies iekļūt izslēgšanas spēlēs, šādu iespējamību novērtējot kā pavisam reālu ar koeficientu 1,20. Savukārt vidējā izcīnīto uzvaru līnija ir 35,5 uzvaras (vairāk vai mazāk). Ar tik pērn būtu pieticis, lai ieņemtu 10. vietu Rietumos, savukārt Austrumos kā 10.tā bija Šarlotes “Hornets” ar 43 uzvarām.

Bet lai reālāk paskatītos uz “Wizards” izredzēm, nevajag skatīties pat uz top 6 komandām (provizoriski Bostonas “Celtics”, Filafelfijas “76ers”, Maiami “Heat”, Klīvlendas “Cavaliers”, Milvokī “Bucks” un Bruklinas “Nets” jauktā secībā). Bet gan, tā saukto, otro ešalonu.

Čikāgas “Bulls” un Toronto “Raptors”, spriežot pēc tā, ka sastāvos lielu zaudējumu nav un ir vairāki spēlētāji, kuriem paredz progresu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, visticamāk, turpinās būt priekšā. Savukārt Atlantas “Hawks vasarā ievērojami papildinājās ar Dežonti Mureju no Sanantonio “Spurs”, pretī atdodot ļoti maz aktīvu.

Neskaidrības ir ar “Hornets”, kāda tur valda noskaņa. Ņemot vērā pagājušās sezonas vienu no līgas progresējušākajiem spēlētājiem Mailzu Bridžesu piemeklējušās likstas. Viņš tiek apsūdzēts par vardarību ģimenē un vasarā vienā no tiesas instancēm tika attaisnots trīs sev izvirzītajās apsūdzībās, taču tiesa nozīmējusi tālāku noklausīšanos un drīzumā jābūt galējam lēmumam – turpināt tiesas procesu vai slēgt.

Uz “play-in” vietu noteikti kāro arī Ņujorkas “Knicks” un arī Indiānas “Pacers izskatās, ka sezonas gaitā varētu pārsteigt, sabojājot garastāvokli turnīra tabula augšgalas komandām. Kur šajā mikstlī sev vietu atradīs “Wizards”?

Noturēta superzvaigzne. Un viss…

Dažādu Ziemeļamerikas vadošo mediju slejās par NBA regulāri tika iesaistīta Bredlija Bīla nākotnes perspektīvas tematika. Visas šaubas tika kliedētas, kad abas puses vasarā lika parakstus uz dokumenta, kurš paredz, ka nākamajos piecos gados Bīls nopelnīs 251 miljonu ASV dolāru, no kuriem visi ir garantēti. Un tas arī viss…runājot par skaļiem darījumiem starpsezonā.

Neskaitot Porziņģa maiņu darījumu beigu termiņā un Bīla vienošanos,”Wizards” vasarā aizmainīja Kentajesu Kaldvelu – Poupu un Išu Smitu uz Denveras “Nuggets’, kuram tā būs jau 13 pieturvieta pēdējās 13 sezonās (!), pretī saņemot Monte Morisu un Vilu Bārtonu. Daudzi eksperti uzsaka, ka no šī maiņa, vismaz “uz papīra” labāk izskatās “burvju” pusē. Bet to, protams, parādīs jaunā sezona.

Kā brīvie aģenti parakstīti veterāns Tadžs Gibsons un Delons Vraits. Te gan jāmin, ka pērn Gibsons bija izkritis no rotācijas un sezonas otrajā pusē pratiski nespēlēja. Bet 54 mačos, kuros paspēja piedalīties, izcēlās ar 4,4 punktiem un tikpat atlēkušajām bumbām. Diez vai viņš uzskatāms par lielu palīgu laukumā. Iespējams, viņa pienesums plānots vairāk treniņu procesā.

Kaut gan komanda nav nemaz tik jauna. Iepriekš minētais trio Bīls (29) – Porziņģis (27) – Kuzma (27) visi ir, tā sauktajos, “spēka gados”. Tiesa, komandā ir tikai trīs spēlētāji, kuri ir 30 gadus veci vai vecāki – Raits (30), Bārtons (31) un Gibsons (37). Par Raita pienesumu rādīs laiks, jo arī viņam ir savainojumu vēsture, taču pavisam droši var teikt, ka Bārtonam vajadzētu būt palīgam ar “saviem” 13 – 16 punktiem.

“Jaunību” savukārt iedod draftā ar 10. numuru izvēlētais uzbrūkošais aizsargs Džonijs Deiviss (20), kuram ESPN gaidāmajā sezonā paredz jau rotācijas spēlētāja lomu ar vidēji 20 minūtēm, gūtiem 9 – 10 punktiem un 4 -5 atlēkušajām bumbām ik maču. Ja tas piepildītos, nebūtu slikti ko tādu paņemt no pirmgadnieka.

Neliels progress tiek prognozēts Deni Avdijam (21), kamēr pagājušo sezonu sevi labi apliecinājušais Korijs Kisperts (23) oktobra sākumā savainoja potīti un pagaidām izskatās, ka izlaidīs sezonas sākumu. Tā būtu lieliska iespēja NBA vidē iejusties Deivisam.

Ja vērtē vasaras darbu “Wizards” vadības kabinetos, kā pozitīvo jāizceļ Bīla noturēšanu sastāvā. Viņš gan vairākkārtīgi ir apliecinājis savu lojalitāti organizācijai, bet reizēm nav kautrējies izrādīt arī savu sašutumu vai neizpratni par vienu vai otru jautājumu. Un skaidrs ir arī tas, ka Bīls vēlēsies taustāmas uzvaras jau šobrīd.

Foto: TT

Lai veiktu skaļus darījumus, ir nepieciešami vērtīgi aktīvi. Vai tie būtu jaunu un talantīgu spēlētāju vai drafta izvēļu izskatā. Tiesa, gaidāmajā 2023. gada draftā “Wizards” rīcībā būs tikai otrā raunda izvēle no Bostonas “Celtics”. Kas nesolās būt augsta…

Vienīgais kaut cik intriģējošs “kauliņš” ir japāņu talants Rui Hačimura. Viņš aizvien ir gana jauns – 24 gadi. Bet daudzām komandām “sarkano gaismu” noteikti varētu dot izraksts no viņa traumu vēstures. Trīs sezonu laikā viņš nav spējis aizvadīt vismaz 60 mačus – 48, 57 un 42 spēles attiecīgi. Talants noteikti ir. Bet liela jautājuma zīme ir spēja aizvadīt 70+ mačus.

Tiem, kuriem patīk statistika, tad, aprēķinot potenciālos rādītājus, ja Hačimura spēlētu 36 minūtes spēlē (viens no entajiem NBA statistikas kroņiem!), tad viņš izceltos ar 18,1 punktu. Un arī visādi citādi viņš būtu ļoti noderīgs spēlētājs. Kāpēc to svarīgi pieminēt?

Jo daudzi apskatnieki tieši Hačimuru min kā reālāko kandidātu aizmainīšanai nākamās sezonas laikā un, visticamāk, tuvu maiņu darījumu beigu termiņam. Un skaidrs, ka “Wizards” negrasās viņu atdot par velti. Tā ir viņu devītā drafta izvēle pirms trīs sezonām un spēlētājs ir gana jauns. Tāpēc arī pretī noteikti “Wizards” lūkos iegūt ko patiesi spēli pastiprinošu.

“Wizards” panākumu formula. Cik reāla?

Ideālā pasaulē “Wizards” vajadzētu izpildīt šādu scenāriju – noturēt Bīlu, trāpīt desmitniekā draftā, ar to saprotot, ka tiek iegūts vismaz stabils top 8 rotācijas spēlētājs, iegūt veselu Porziņģi, bet brīvo aģentu tirgū “nozvejot” kādu vismaz vidēja līmeņa vārdu. Pirmais izdevās, bet pēdējais neizdevās. Otrais un trešais elements vēl nav zināms, kā piepildīsies.

Taču “Wizards”, lai runātu par atgriešanos “play-off’ pēc viena gada pārtraukuma, jāuzlabo teju katra pozīcija. Pērn ar vidēji gūtiem 108,6 punktiem tā bija 22. vietā līgā rezultativitātes ziņā. Tikmēr aizsardzības rādītājos tai nedaudz augstāka vieta – 16. Vidēji pretiniekiem ļaujot gūt 112 punktus, tos realizējot ar 46,4%, kas ir 18. rādītājs starp visām komandām.

“Wizards” pretiniekiem ļāva gūt “tikai” 11,5 trejačus katru maču, kas bija trešais labākais rādītājs. Pret viņiem arī izmeta vismazāk – 31,8 reizes. Neskatoties uz to, ielaisti 112 punkti spēlē, kā arī 25. vieta līgā aizsardzības reitingā, pārliecinoši liecina, ka problēmas aizsardzībā tomēr ir.

Vai Porziņģa ienākšana šo aspektu uzlabos? Tāda ir cerība. Aizsardzībā solīds spēlētājs ir arī Daniels Gafords. Bet pagaidām viņš nav spējis pierādīt sevi kā uzticams katra vakara “double – double” potenciāls. Ik pa laikam iedzīvojas arī lielākās traumās, izlaižot garākus nogriežņus.

Toties Porziņģim tiek prognozēta individuāli laba sezona. ESPN savās prognozēs uzskata, ka viņš sasniegs 22 punktu robežu. Kas iepriekš vienīgo reizi izdevies Ņujorkas “Knicks” sastāvā 2017./18. gada sezonā, kad viņš tika izvēlēts arī Visu zvaigžņu spēlē, kurā gan nepiedalījās savainojuma dēļ. Arī atlēkušajās bumbās jābūt progresam – no 8,1 uz 9,2.

Un blokos principā prognozē to pašu – ap 1,7. Iespējams, pie labas veselības latvietim ir pa spēkam sasniegt arī divu bloku robežu. Ja tā notiks, tas būs ne tikai skaists ieraksts pretī statistikas ailītei, bet noteikti atsauksies arī uz komandas kopējo spēli aizsardzībā. Tāpat Porziņģis noteikti uzlabos cīņu par atlēkušajām bumbām, kur “Wizards” bija 23. vietā līgā.

Kristaps arī šovasar Latvijas izlases sastāvā bija atgriezies pirmo reizi pēc vairāku gadu pārtraukuma – kopš 2017. gada Eiropas čempionāta. FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs “ārdoties” – 22 punkti un 14 bumbas zem groziem, kā arī seši bloķēti metieni pret Turciju, un ar 29 punktiem un 14 atlēkušajām bumbām pret Lielbritāniju. Viņš bija viens no efektīgākajiem spēlētājiem šajā logā kopumā.

Kā pieredze rāda, pēc laba darba cēliena izlasē, Porziņģis ir labā formā arī klubā. Pēc 2017. gada EČ viņš kļuva par “Knicks” līderi, būdams vesels turot komandu “play-off” diapazonā, tiekot “All Star” komandā, taču trauma…

Taču tam visam ir jēga, ja Porziņģis spēs piedāvāt komandai 66-70 regulārās sezonas spēles. Komandai viņš ir nepieciešams laukumā, lai izcīnītu pēc iespējas vairāk uzvaras. Bet ar to ir, kā ir. Pēc pirmajā gadā aizvadītiem 72, un otrajā 66 mačiem, Porziņģis ne reizi nav sasniedzis vismaz 60 spēļu robežu, labākajam rezultātam esot pirmajā gadā Dalasā ar 57 spēlēm.

Tieši iepriekš nosauktie komponenti ir tie, kas tik ļoti pietrūkst “Wizards”, lai atkārtotu vismaz tos laikus, kādi bijuši pēdējie – četrās sezonās trīs dalības “play-off”. Nemaz nerunājot par nedaudz senāku pagātni, kad “burvji” cīnījās par konferences finālu.

Protams, tam visam ir jāstrādā kopā ar labākajām Bīla, Porziņģa un Kuzmas versijām. Nedrīkst izslēgt arī šo jauno cilvēku, kurš pagājušajā sezonā vidēji izcēlās ar 17,1 punktu (ik maču trāpot divus trīspunktu metienus) un 8,5 bumbam zem groziem.

Ja viss sakrīt kā to gribētu “Wizards”, tad griesti varētu būt septītā vieta, jo labāko sešinieks ar pārējām tā diapazona komandām izskatās neaizsniedzams ar esošo pieejamo materiālu, kas ir Vesa Unselda rīcībā. Arī viņš ir “jauns spēlētājs” treneru spēlē, šai esot tikai otrajai sezonai šādā kapacitātē.

Protams, pārlapojot respektablu Ziemeļamerikas mediju prognozes par “Wizards”, ne visur valda tik drūms noskaņojums. Ko gan nevarētu saukt par drūmu, bet drīzāk reālu. Ir, kas uzskata, ka Porziņģis atgriezīsies “All Star” līmenī, bet Bīls būs motivēts kā vēl nekad un laukumā atkal būs redzama viņa pagaidām divu labāko sezonu (no 2019. – 2021.) versija, kad viņš guva 30+ punktus. Un ka Kuzma nepazūdis.

Ja tā, tad, protams, pie labiem apstākļiem “burvji” “play-off” turnīrā var iekļūt, ko arī novēlam!

Vai “Mavericks” atkārtos pērn sasniegto, un ko gaidīt no Bertāna?

sportapils