Toma Breidija mūžīgās jaunības noslēpums

Aizvadītajā nedēļas nogalē septīto titulu un piekto MVP balvu izcīnījis leģendārais Toms Breidijs, kurš aizveda Tampabejas “Buccaneers” līdz komandas vēsturē otrajam NFL “Super Bowl” titulam. 43 gadu vecumā Breidijs kļuva par vecāko spēlētāju, kurš piedalījies finālā, turklāt tas bija jau viņa desmitais tāda veida mačs, kas ir līgas rekords. Viņš kārtējo reizi apliecināja, ka ir viens no visu labākajiem ne tikai NFL, bet arī visā sporta vēsturē. Bet kāds ir viņa “mūžīgās jaunības” noslēpums?

Pats viņš izteicies: “Pareizs miegs man ir palīdzējis nokļūt tur, kur šodien esmu kā sportists, un uz to es turpinu paļauties katru dienu.” Un nav melots, jo tam ir zinātnisks pamatojums, jo miegs uzlabo cilvēka organismā esošos 100 miljardus neironu un apgriež triljonus sinaptisko savienojumu, palīdzot mums apgūt sarežģītas organisma motorikas. Tomēr ar labu miegu vien būtu par maz, lai sasniegtu tādas virsotnes.

Breidija režīms ir sekojošs – dodas gulēt viņš ap deviņiem vakarā, mostas sešos no rīta, bet astoņos dodas uz treniņu. Nekā pārdabiska! Galvenais ir disciplīna.

Kā raksta ESPN strādājošais NFL analītiķis Dens Orlovskis, tad Breidija noslēpums slēpjas veselīga dzīvesveida piekopšanā, pie kura viņš pieturas pēdējos 17 gadus: “Pazīstu Tomu ļoti labi. Ja karjeras pirmajos gados viņš tik strikti pie diētām un režīmiem nepieturējās, tad vēlāk viņš ātri saprata, kas nepieciešams viņa organismam, lai ilgtoši dominētu. Šobrīd viņš bauda sava darba augļus, jo tieši kļūstot vecākam, tos vislabāk var redzēt.”

Breidijs 2017. gadā izlaida grāmatu ar nosaukumu “Method TB12”. Tur viņš raksta: “Daudzi cilvēki ir pieradinājuši savu ķermeni pie ātrās ēdināšanas, piemēram, kartupeļiem, čipsiem un eļļainiem vistas nagetiem. Šiem tā jau neveselīgajiem ēdieniem pievieno mākslīgas piedevas, jo šādi produkti dabā nav atrodami. Dažiem mana diēta var šķist pārāk stingra, taču tajā nav nekā ārkārtēja. Mana diēta balstās uz austrumu un rietumu filozofiju, kas pastāv jau tūkstošiem gadu.”

Foto: TT

Kāds ir Breidija dienas režīms un no kā sastāv viņa diēta?

Dienu viņš iesāk ar divām glāzēm ūdens, kas bagātināts ar elektrolītiem (nātriju, kāliju, magniju un kalciju). Tiesa, viedokļi par tā efektivitāti dalās arī ekspertu vidū. Kā uzskata medicīnisko zinātņu doktore Elisa Ramsija, tad: “Nav pierādīts, ka ūdeņa ar elektrolītiem izmantošana uzturā dod viennozīmīgu pienesumu veselībai. Labāk ietaupiet naudu un dzeriet ūdeni no krāna. Tas arī ir labs.” Ar nosacījumu, ja dzīvojat apkaimē, kur ir augsta līmeņa ūdens attīrīšanas tehnoloģijas.

Tad viss notiek pēc sabalansēta uztura klasikas – avokado un olas brokastīs, zivis un dārzeņus pusdienās. Augļi, olbaltumvielu batoniņi un rieksti uzkodām, vistas gaļa un dārzeņi vakariņām. Augļu kokteilis pirms treniņa parasti ir melleņu, banānu un riekstu maisījums. Un pēc treniņa – olbaltumvielu kokteilis. Toms daudz vingro un kustās, tāpēc dienā izdzer 12 līdz 25 glāzes ūdens. Spēļu dienā viņa iecienītākais ēdiens ir smūtijs un mandeļu sviesta sviestmaize.

Kopumā Toma diēta sastāv 80% no augļiem (vīnogas, mellenes, āboli, bumbieri, banāni) un dārzeņiem (gurķi, kāposti un spināti) un pilngraudu produktiem kā brūnie rīsi, kvinoja un prosa. Pārējie 20% ir liesa gaļa (bioloģiskais steiks, vistas gaļa, pīle, zivis).

Protams, arī Breidijs ir tikai cilvēks, nevis robots (kaut gan reizēm tā vien liekas) un arī mēdz “pagrēkot” ar kādu neveselīgāku pārtiku un saldumiem, bet tas notiek sakarīgā balansā. Ne tā, kā ēd vairums amerikāņu (piedodiet, bet tas ir fakts!).

Tagad centīsimies padziļināti pārskatīt Breidija ēdienkarti – ko viņš gan lieto, gan nelieto uzturā vai bauda retās reizēs.

Piena produkti

Toms dzer tikai mandeļu pienu un ēdienos dod priekšroku Indijas pienam. Augu pienam ir līdzsvarots sastāvs un tajā pašā laikā mazs kaloriju saturs, atšķirībā no govs piena. Daļēji šī iemesla dēļ Toms izvēlējās augu izcelsmes dzērienu: “Nepārspīlējiet ar piena produktu lietošanu uzturā, tiem ir daudz kaloriju un maz uzturvērtības.” Sportistiem patīk riekstu piens, jo dzēriens pēc spēka treniņa labi tonizē un uzlabo muskuļu augšanu. Produkts paātrina vielmaiņas procesus un tam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Tiesa, uztura speciāliste Liza Gloda iesaka augu izcelsmes pienu lietot tikai tiem, kuri nepanes laktozi: “Govs pienā ir vairāk olbaltumvielu, kalcija un kālija. Šīs barības vielas ir īpaši svarīgas sportistiem. Ja jūsu mērķis ir zaudēt svaru, tad pāreja uz mandeļu pienu ir iespējama, bet nav vēlama. Paturiet prātā, ka augu izcelsmes piena produkti satur minimālu B grupas vitamīnu daudzumu. To trūkums draud traucēt nervu, sirds un asinsvadu un gremošanas sistēmas. ”

Foto: TT

Tomāti, pipari, baklažāni un sēnes

Alens Kempbels kā personīgais šefpavārs vairākus gadus strādāja Breidija ģimenē. Viņš skaidro: “Bieža šo pārtikas produktu lietošana var izraisīt acidozi – augstu skābuma līmeņa asinīs. Jebkuras skābes-bāzes līdzsvara izmaiņas novedīs pie tā, ka ķermenis kļūst neaizsargāts pret vīrusu un baktēriju infekcijām. Tāpēc šīs augu klases produkti Toma diētā parādās tikai pāris reizes mēnesī.”

Svarīgs punkts: daļēja iepriekš minēto produktu izlaišana ēdienreizēs nevienam nekaitēs, taču tas nekādā veidā neietekmēs pH līmeni. Pagaidām neviens zinātnisks pētījums to nav pierādījis.

“Es nevaru atcerēties nevienu gadījumu, kad kāds varētu mainīt asins pH līmeni, izmantojot šo diētu. Nav pamata uzskatīt, ka sārmainā un skābā pārtika kaut ko ietekmē mūsu ķermeni,” skaidro Stjuarts Filipss, Makmastera universitātes Kinezioloģijas katedras profesors.

Alkoholiskie un gāzētie dzērieni, augļu sula, kafija

Nav jau tā, ka Breidijs ieturētu “sauso likumu” un nekad nemalkotu kādu alkoholisko dzērienu, tomēr to viņš dara tika īpašos gadījumos. Cukurs un kofeīns viņa uzturā ir aizliegtie elementi, tāpēc viņš atteicās no kafijas (nekad to nav izmēģinājis) un saldiem dzērieniem. Gāzētiem dzērieniem parasti pievieno cukuru un saldinātājus, tas ir, “ātros” ogļhidrātus, kas ātri pārveidojas par lieko tauku daudzumu. Tie var saturēt kofeīnu, skābes un konservantus, kas arī kaitē ķermenim.

Trans-tauki un piedevas

Toma diēta izslēdz rafinētus (baltos) miltus, cukuru, filtrētu olīvu un rapšu eļļu: “Ēdienus ss gatavoju tikai ar kokosriekstu eļļu. Un ja runājam par sāli, tad izmantoju tikai Himalaju rozā sāli, kas nav jodēta,” apgalvo Breidija bijušais personīgais šefpavārs Alens Kempbels, kurš iepriekš bija atbildīgs par zvaigžņu ģimenes maltīšu plānu.

Pirms tikšanās ar Breidiju, Alens strādāja vien restorānos un viesnīcas. Protams, augstas klases. Iepazīstoties ar Alenu, Breidijs saprata, ka abiem ir teju vienāda uztura filozofija, tāpēc viņi ātri vien sāka sadarboties. Alens par personīgo pavāru NFL zvaigznei strādāja līdz 2016. gada, kad nolēma pievēsties personīgā zīmola attīstīšanai.

Foto: TT

Bet kā tad ir ar fiziskajām aktivitātēm? Breidijs nav lielu svaru cilāšanas piekritējs, tā vietā viņš 90% no savām darbībām darbojās ar ekspanderiem (lentes ar pretestību) un pilda vingrinājumus ar gumijām. Šī pieeja uztur muskuļus spēcīgus un elastīgus. Breidijs agrāk mēdza veikt pietupienus ar stieni, bet 2008. gadā viņš savainoja celi un saprata, ka viņa treniņu sistēma nav perfekta. Tad viņš satika treneri Aleksu Gerero, kurš viņu paņēma savā paspārnē – kopš tā laika Tomam nav bijuši nopietni savainojumu. Divus gadus vēlāk viņi kļuva par tuviem draugiem un biznesa partneriem – 2013. gadā Toms un Alekss atvēra veselības un fitnesa centru “TB12”.

Starpsezonā Breidijs aizvada vidēji četrus līdz piecus fiziskās sagatavotības treniņus nedēļa, lielāko akcentu liekot uz kāju un muguras muskulatūru. Papildus spēka vingrinājumiem Breidijs tos miksē maina ar kardio un TRX treniņiem. Šis ir viens no visefektīvākajiem tauku dedzināšanas programmu veidiem, kas mainās ar augstu un zemu intensitāti. Šis treniņu veids pasaulē ieguvis ļoti lielu popularitāti arī amatieru vidū.

Pēc treniņa Breidijs vienmēr “apstrādā” muskuļus ar masāžas veltni – tā ir miofasciālā atbrīvošanas tehnika. Šī tehnika atvieglo sāpes un muskuļu sasprindzinājumu organismā. Bet profesors Stjuarts Filips Kinezioloģijas katedrā neiesaka to praktizēt pārāk bieži: “Biežas manipulācijas ar masāžas veltni var izraisīt muskuļu vājumu. Sportisti savu fiziskās formas atbilstību bieži attiecina uz konkrētu praksi un ķermeņa īpatnībām. Bet viņu metodes nav zinātniski pamatotas, tāpēc jums nevajadzētu ticēt visam, ko viņi raksta. Katra cilvēka ķermenis principā ir unikāls un kas vienam der, otram var nederēt.” Un tas tikai var norādīt uz to, Breidija ķermenis, korelācijā ar viņa organismam piemērotu diētu un fiziskajām aktivitātēm, patiesi ir unikāls. Pats saspēles vadītājs jau neilgi pēc fināla izteicās: “Nākamajā sezonā mēs būsim atpakaļ!” Dzīve rādīs, kā viņam izdosies. Daudzi uzdod jautājumu – kad beidzot viņš “plīsīs”? Kad viņam būs gana? Cik ilgi izturēs viņa ķermenis? Pagaidām, pēc septītā titula un piektās MVP “Super Bowl” balvas, nekas neliecina, ka Breidija prātā būtu kaut mazākā doma noslēgt karjeru. Par ko faniem visā pasaulē būtu jāpriecājas. Gaidīsim nākamo sezonu ar nepacietību. Tāpat gaidīsim atbildi – cik ilgi vēl Breidijs spēs dominēt?

Kāds ir leģendārā Ali meitas satriecošā auguma noslēpums?

sportapils