Vairākas zvaigznes atpakaļ ierindā, bet favorīti vecie – tiks dots signāls NBA basketbolam

Ar diviem mačiem naktī uz 19. oktobri startēs jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2022./23. gada sezona. Tā būs jau 77. līgas pastāvēšanas vēsturē! Dienu vēlāk cīņā iesaistīsies arī pārējās komandas. Kuri spēlētāji iegūs individuālās balvas, un kuras komandas ir favorītu statusā pirms gaidāmās sezonas. Bet kuras potenciālās pārsteiguma autores? Atskatīsimies arī uz vasaras periodu, kā arī centīsimies ielūkoties nākotnē.

Svarīgākie datumi NBA kalendārā

Naktī uz 19. oktobri vicečempioni Bostonas “Celtics” uzņems Filadelfijas “76ers”, kamēr čempioni Goldensteitas “Warriors” savā laukumā cīnīsies ar Losandželosas “Lakers”. Saprotams, ka pirmās atklāšanas spēles vienmēr pievērš sev lielu uzmanību. Bet NBA pastāv arī spēles ar “īpašu” jeb citiem vārdiem sakot – mārketinga nozīmi. Kā piemēram, “NBA Mexico City Game”, kas norisinās Meksikā. Arī mači Eiropā, kas gan ir pārbaudes spēles.

Tādas, protams, ir arī Ziemassvētku dienas spēles. Ir, kas tam pievērš uzmanību, ir, kas norāda, ka tā parasta regulārās sezona spēle vien ir. Taču ne visas organizācijas pret to izturas vienaldzīgi. Savu neapmierinātību par neiekļaušanu “Christmas Day Games” kalendārā izrādīja aizvadītās regulārās sezonas Austrumu konferences uzvarētāji Miami “Heat”. Kopumā 24. decembrī tiks aizvadītas piecas spēles, ieskaitot Dāvja Bertāna pārstāvēto Dalasas “Mavericks”. Un tad jau nāk jaunais kalendārais gads.

Nākamais zīmīgais datums ir 2023. gada 9. februāris – maiņas darījumu beigu termiņš. Ierasti, ka šajā laikā notiek liela rosība. Vai nu kāda neapmierināta zvaigzne vēlas tikt aizmainīta, vai komandas vienkārši atbrīvo / paņem tekošos līgumus ar pēdējo gadu, lai nākamajā gadā būtu brīvākas rokas brīvo aģentu tirgū, vai nu titula pretendenti cenšas papildināt sastāvu ar kādu nozīmīgu rezervi.

Foto: TT

Interesanti, ka dažu gadu laikā divas reizes februārī arī locīts latvieši Kristapa Porziņģa vārds, proti, notiekot pārejām no Ņujorkas “Knicks” uz Dalasu, no kurienes šogad viņš nokļuva Vašingtonas “Wizards”, pretējā virzienā dodoties Bertānam un Spenseram Dinvidijam. Par abu latviešu kā individuālajām, tā arī komandas snieguma prognozēm var lasīt šī materiāla beigās.

Jāatzīmē, ka šajā sezonā NBA tiks translētas 45 regulārās spēles nedēļas nogalēs, kuras, sakrītot laika joslām, Eiropas kontinentā tiks raidītas “pīķa” stundā jeb “Primetime”. Piecos šādos mačos potenciāli var piedalīties Dāvis Bertāns (ja tiks laukumā un nebūs traumēts), bet skaidrs, ka īstais iemesls ir Luka Dončičs. Savukārt Porziņģi un “Wizards” varēs vērot divos, pēc mūsu laika joslas, vakaros – 05.02. pret Bruklinas “Nets” un 04.03. viesos ar Toronto “Raptors”.

Šī ir sadarbība, kur NBA partneri ir arī Āfrikā un Tuvajos Austrumos. NBA cenšas izplesties.

No 17. – 19. februārim ir NBA Visu zvaigžņu spēles nedēļas nogale, kura šoreiz norisināsies Soltleiksitijā, Jūtas “Jazz” mājvietā. Tam sekos piecu dienu pauze, līdz turpināsies cīņas par “play-off” un “play-in” vietām, regulārajai sezonai noslēdzoties 9. aprīlī. No 11. – 14. aprīlim norisināsies “play-in” turnīrs, bet 15.04. tiks uzsākti “play-off” mači. Fināls tikmēr sāksies jūnija sākumā kā ierasts.

Vasara ar drāmu un nozīmīgām maiņām

Visskaļākais bulvāra preses virsraksts, kurš marķēts ar NBA birku, visbiežāk sevī iekļāva vārdu Kevins Durants. Viņš pēc neveiksmīgas aizvadītās sezonas, kur “Nets” kā vienīgā komanda “play-off” netika ne pie vienas uzvaras, pārliecinoši sērijā ar 0-4 kapitulējot nākamo finālistu “Celtics” priekšā, publiski pieprasīja maiņu. Vēlāk savās prasībās viņš vēlāk gāja vēl tālāk, līdz beigās spēja nonākt pie kopsaucēja ar “Nets” vadību. Kas principā nozīmēja vienu – NBA klubu īpašnieki atgrieza vismaz kaut nelielu paritāti abu pušu attiecībās. Jo, lai iepriecinātu Durantu, tika izdarīts viss. Par to vairāk variet izlasīt šeit.

Daudz runu bija arī par potenciālo “Lakers” un Rasela Vestbruka šķiršanos. Vairāki avoti sākotnēji vēstīja, ka “Lakers” nevēlas šķirties no abām nākotnes drafta pirmās kārtas izvēlēm 2027. un 2029. gadā. Tika runāts arī par Teilena Tortona – Takera neaizskaramību kā talantīgam jaunajam prospektam, kuram ir ticība no kluba vadības puses. Rezultātā viņš tika iemainīts pret… Patriku Beverliju, kuram savukārt ir “attiecību vēsture” ar Vestbruku, kurš reiz nekautrējās kameru priekšā paust, ka “Beverlijs jūs visus tikai muļķo. Viņš vienkārši skraida apkārt pa laukumu un viss. Neko jēdzīgu viņš nedara.”

Tāpat, zinot Ziemeļamerikas mediju stilu, daudz tika apspriestas Vestbruka un Lebrona Džeimsa attiecības. Abiem ierodoties uz NBA Vasaras līgas spēli, bet sēžot katram savā zāles galā. Lai nu kā, Vestbruks ir palicis komandā, bet šobrīd daudzām vienībām arī vairāk nešķiet saistošas “Lakers” drafta izvēles. Iespējams, maiņa tiks veikta sezonas gaitā. Redzēs.

Neiztika arī bez muļķīgiem piemēram. Kā tas ir ar Mailzu Bridžesu no Šarlotes “Hornets”. Uzbrucējam aiz muguras bija “izlaušanās” sezona – vidēji gūdams 20,2 punktus un izcīnot septiņas atlēkušās bumbas, nospēlējot 80 spēles un visas star pieciniekā. Šķita, ka viņš var cerēt uz četru sezonu un 100+ miljonu līguma pagarinājumu. Taču viņš tika apsūdzēts dzīves biedres fiziskā aizskaršanā, kā arī citos pārkāpumos.

Sākotnēji viena no tiesas instancēm attaisnojusi basketbolistu visās trīs viņam izvirzītajās apsūdzībās, taču vēlāk lemts par tiesas procesa atkārtotu izskatīšanu. Šobrīd viss ir uz lielas pauzes. Tāpēc simtu miljonu vietā “Hornets” viņam piešķīrusi vien kvalifikācijas līgumu (nedaudz vairāk par astoņiem miljoniem), bet ja viņš tiks atzīts par vainīgu, tad, protams, jāsaka līgai ardievas.

Noteikti jāizceļ arī Džeimsa Hārdena (Filadelfijas “76ers”) “uzupurēšanās”, piekrītot 10 miljonu algas samazinājumam, lai komandai iespējams piesaistīt svarīgus lomu spēlētājus. Vēlāk pats aizsargs izteicies, ka, viņaprāt, par viņa soli tiekot par maz runāts un daudzi to nenovērtē. Bet vislabākais novērtējums būs redzams laukumā.

Runājot par maiņu darījumiem, tad skaļākais bija Rūdija Gobēra aiziešana no Jūtas “Jazz” uz Minesotas “Timberwolves”. Pretējā virzienā Minesota sūtīja savu nākotni (2023. un 2027. gada drafta pirmās kārtas izvēles, kas ir aizsargātas, bet 2025. un 2027. ir neaizsargātas, kā arī 2026. gadā ir iespēja uz izvēļu apmaiņu) un piecus spēlētājus.

Dienu iepriekš Sanantonio “Spurs” uz Atlantas “Hawks” aizsūtīja Dežonte Mureju, pretī saņemot Danīlo Galināri (jau prom no komandas) un trīs drafta izvēles (2023. – aizsargāta izvēle, 2025. un 2027. – neaizsargātas), kā arī izvēļu apmaiņu 2026. gadā. “Spurs” organizācija esot atklājusi universiālajam aizsargam, ka tās plānos ir pārbūves process, tāpēc tā nevēlas, lai Murejs izšķiestu savus labāko atlēta gadus, ne par ko necīnoties. Solīds solis no kluba vadības puses! Turklāt, aizmainot spēlētāju uz otru konferenci. Gudri.

Interesantu darījumu veica arī “Celtics”, kas aizsūtot 2023. gada drafta pirmās kārtas izvēli, kas nebūs augsta, un piecus “soliņa sildītājus”, ieguva savulaik labāko debitantu Malkomu Brogdonu. Tiesa, viņš kopš rūkija sezonas nav varējis aizvadīt vairāk par 65 spēlēm sezonā. Taču, esot pie labas veselības, viņš noteikti būs labs palīgs.

Vēl viens skaļš darījums ar “Jazz”, kura aizmainīja arī Donovanu Mičelu uz Klīvlendas “Cavaliers”. Pretī saņemti Kolins Sekstons, Lauri Markanens un šī gada draftētais jaunietis, kā arī trīs pirmās kārtas izvēles draftā (2025., 2027., 2029.) un divas to apmaiņas tiesības (2026. un 2028.).

Par latviešu pārstāvēto komandu darbībām vasaras periodā var lasīt materiāla beigās pieejamos materiālos.

Rietumi paliek stiprāki, bet favorīti tie paši?

Ja skatāmies uz to, kā komandas vasarā papildinājušās, tad neviena Rietumu komanda sev par labu skaļu darījumu neveica. Jūtā notiek pārbūves process, bet citviet vienkārši bija centieni uzlabot sastāva dziļumu. Lielākie komandu papildinājumi nāks no iekšējām lazaretēm. Pagājušo sezonu pilnībā izlaida Džamāls Murejs (Denveras “Nuggets”), Zions Viljamsons (Ņūorleānas “Pelicans”) un, protams, Kavai Lenards (Losandželosas “Clippers”). Maz spēlēja arī Entonijs Deivis (Losandželosas “Lakers”) – tikai 40 spēles. Arī viņa komandas biedrs Džeimss izlaida 26 regulārās sezonas spēles. Tāpat laukumā neredzējām Benu Simonsu (tagad “Nets”) un daudz spēļu dažādu iemeslu dēļ izlaida arī viņa komandas biedri Kairijs Ērvings un Kevins Durants.

Tas nozīmē, ka iepriekš nosauktās komandas paliks tikai spēcīgākās, jo visi nosauktie spēlētāji ir attiecīgo vienību zvaigznes. Tāpat visas komandas, izņemot “Pelicans”, tiek pieskaitītas pirms sezonas pie Rietumu top 5, favorītu lomā vēl aizvien esot Goldensteitas “Warriors” un mikslī esot arī Fīniksas “Suns”. “Pelicans” paredz vietu “play-in” turnīrā, bet nedrīkst aizmirst arī par tādām komandām kā “Mavericks” un Memfisas “Grizzlies”.

Savukārt Austrumos galvenie favorīti atkal ir “Celtics”. Aiz viņiem “Nets” (redzēs kā tur ies, ņemot vērā, ka arī rezervisti ir piesaistīti solīdi) un Milvokī “Bucks”. Spēcīgas turpinās būt gan Maiami “Heat”, gan “76ers” vienības, bet “Cavs” pēc Mičela maiņas sevi pieteikusi kā “play-off” sešinieka komandu.

Foto: TT

Apkopojot visu, favorīti ir skaidri – tiek prognozēts pagājušā gada fināla atkārtojums, bet ar daudz grandiozākiem dueļiem, lai līdz tam nonāktu. Nelielā favorītu statusā dažādās prognozēs atrodas “Warriors”. Nedaudz iepaliek “Celtics”. Un tad visas iepriekš minētās abu konferenču top vienības. Pie potenciālajiem pārsteiguma autoriem tiek pieskaitītas “Hawks” un “Cavaliers” Austrumos, kā arī “Timberwolves” un “Grizzlies”. Pilnu “Betsafe.lv” bukmeikeru prognožu sarakstu par gaidāmo NBA sezonu dažādos rādītājos var aplūkot šeit.

NBA nozīmīga ir arī individuālo apbalvojumu piešķiršana. Tāda veida atzinības kalpo kā spilgti ieraksti CV un labi argumenti, cenšoties aizstāvēt savas pozīcijas līgas vēstures grāmatu ierakstos un to nozīmē. Par galvenajiem kandidātiem uz līgas vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balvu tiek uzskatīti pēdējo gadu ierastie aizdomās turētie priekšgalā ar Luku Dončiču. Aiz viņa Jannis Adetokunbo (“Bucks”), Džoels Embīds (“76ers”), Kevins Durants (“Nets) un pēdējo divu sezonu laureāts Nikola Jokičs (“Nuggets”).

Dončiča “Mavericks” šī sezona tiek prognozēta sarežģītāku nekā pagājušo, ņemot vērā kaut vai iepriekš minētos faktus par zvaigžņu spēlētāju atgriešanos ierindā. Cīņa par labāko sešinieku, kas palīdzētu izvairīties no nervozajām “play-in” spēlēm, solās būt ļoti spraiga. Lai Dončičs kļūtu par MVP jau šogad, komandai būtu labi to izdarīt, plus viņam jāaizvada 70+ spēles pavisam noteikti.

Vai Porziņģis atkal spīdēs un “Wizards” pārspēs neglaimojošās prognozes?

Vai “Mavericks” atkārtos pērn sasniegto, un ko gaidīt no Bertāna?

sportapils